Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Kinberg Batra (M) är redan ifrågasatt

Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ska ha förberett Anna Kinberg Batra på att ta över ledarskapet i Moderaterna – nu är det upp till bevis.Foto: Sven Lindwall
Anna Kinberg Batra och nyfödda dottern Elvira 2006.Foto: Lizzie Larsson/Ibl Bildbyrå
1998 kandiderade Anna Kinberg Batra till EU-parlamentet men kom inte in. Hon hade då varit tjänsteman i Bryssel sedan 1995.Foto: Dan Hansson
Ana tillsammans med maken och komikern David Batra 2004.Foto: Thomas Engström

Moderaterna har fått en ny ledare.

Men Anna Kinberg Batra börjar i uppförsbacke.

Mot sig har hon svikande opinionssiffror, kritik från de egna och en allians att hålla samman.

Expressen har kartlagt Anna Kinberg Batras väg till toppen – från hemmet i Djursholm, åren i skolbänken, slitet i Bryssel, och arbetet som gruppledare i riksdagen.

Nu börjar ett nytt liv.

– Det ska bli väldigt roligt, jag känner ett mycket starkt stöd från hela landet och vi har viktigt arbete framför oss, säger M-ledaren.

ANNA KINBERG BATRAS VäG MOT TOPPEN - åR FöR åR

1970: Föds i Skärholmen, Stockholm.
1974: Familjen flyttar till Rotterdam, Holland.
1980: Familjen återvänder till Sverige och Djursholm.
1983: Går med i MUF.
1986: Går ut första året i Danderyds gymnasium med femma i musik och engelska.
1988: Går ut gymnasiet.
1990-1991: Läser franska och nederländska på Stockholms universitet. Totalt 112,5 högskolepoäng.
1992: Fredrik Reinfeldt vinner ordförandestriden mot Ulf Kristersson. Anna Kinberg fanns på förlorarsidan.
1993: Politiskt sakkunnig hos tidigare utrikesminister Carl Bildt.

1995: Politisk sekreterare i Europaparlamentet.
1996: Blir ordförande för MUF Stockholm.
1998: Säger i "Rapport" att "stockholmare är smartare än lantisar" under sin personvalskampanj. Kommer inte in i riksdagen. Kandiderar samma höst till EU-parlamentet.
2000: Examen från Handelshögskolan. Börjar jobba som kommunikationskonsult för Prime. Kommer in i riksdagen.
2002: Gifter sig med komikern David Batra. Bryter mot partilinjen och röstar för att samkönade par ska få adoptera. Kommer inte in i riksdagen.
2005: Informationschef på Stockholms handelskammare.
2006: Kommer in i riksdagen. Får en dotter.
2007: Ordförande i EU-nämnden i riksdagen.
2010: Blir gruppledare och ordförande i riksdagens finansutskott.
10 januari 2015: Väljs på Moderaternas extrainsatta stämma i Solna till ny parti-ledare efter Fredrik Reinfeldt efter förslag från en enig val-beredning.
Källa: Expressen, DN.se, resume.se.

"Ja!" ropar partiföreträdarna på Quality hotel i Solna när Moderatstämmans ordförande Catharina Elmsäter-Svärd föreslår namnet Anna Kinberg Batra. Tio minuter före utsatt tid, 13:50 lördagen den 10 januari, väljs hon till ny partiledare.

Någon minut senare kliver den nya ledaren upp på scenen till tonerna av "Something new" av Axwell och Ingrosso. Hon inleder med att tacka företrädaren Fredrik Reinfeldt för hans gärning. Sen kommer en hyllning av två kända svenska kvinnor - författaren Astrid Lindgren och skidåkaren Charlotte Kalla. Moderaternas första kvinnliga partiledare vill belysa hur kvinnors rättigheter förbättrats sedan Astrid Lindgren föddes 1907.

Men hon är inte nöjd.

– Jag vill leva i ett land där drömmar och livsval inte ska bestämmas av vilka föräldrar, vilken bakgrund och vilket kön du har, säger hon.

Efteråt berömmer man talet. "Det innehöll allt", säger en partiföreträdare.

 

Hyllningarna till trots. Anna Kinberg Batra börjar i stark motvind. De senaste opinionssiffrorna visar en nedgång för partiet jämfört med före decemberöverenskommelsen med regeringen. Före detta M-toppar har kritiserat partiet offentligt för att vika ner sig för Stefan Löfven - på DN Debatt, i intervjuer och på Anna Kinberg Batras egen Facebook-sida.

En ung Anna Kinberg BatraFoto: Privat

"Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle", skriver tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Kritiker ifrågasätter vad Kinberg Batra egentligen vill med politiken. Den nya ledaren beskrivs som utvald och skolad av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

– Jag tror att Anna är stressad nu. Förr var hon rädd för att göra fel inför Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Nu är det hon som har makten, säger en initierad källa inom Moderaterna och fortsätter:

– Jag har en känsla att hon vill så lite som möjligt, speciellt efter decemberöverenskommelsen.

Fredrik Reinfeldts öppna inställning i migrations- och integrationsfrågan pekas av statsvetare och M-källor ut som ett problem för Anna Kinberg Batra. Efter att partiet tappat väljare till Sverigedemokraterna höjs röster inifrån partiet för en striktare hållning.

– Anna är bakbunden i integrationsfrågorna. Efter Fredriks utspel i dansk media om att vi har stora markområden och kan ta emot fler flyktingar och invandrare så kan hon inte nu gå emot detta. Då sviker hon honom, säger en initierad källa med insyn i Moderaterna.

Men redan i sitt första tal som partiledare visade hon att en ny kapten står vid rodret. Tre nya förslag radades upp. Alla som vill ha högskolebehörighet ska få gå på Komvux. Det ska bli mer lönsamt att fortsätta jobba för dem över 64. Och hon satte ned foten i en fråga som företrädaren Fredrik Reinfeldt hittills svarat undvikande på.

– Sverige behöver ta viktiga steg närmare Nato. Jag vill se en studie över de konkreta förutsättningarna för ett svenskt Natomedlemskap.

Anna Kinberg Batra har haft lång tid att förbereda sig. Närmast kommer hon från fyra år i rollen som gruppledare i riksdagen och har efter valet varit partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

 

I mitten av 90-talet lämnade hon Sverige för Bryssel. Det var där vännen Anders Edholm, i dag ansvarig för strategisk opinionsbildning på Svenskt näringsliv, lärde känna Anna Kinberg Batra. De arbetade båda som anställda tjänstemän åt Sveriges första Moderata EU-parlamentariker precis efter att Sverige gått med i EU 1995.

– Hon är en väldigt dedikerad och engagerad person som vill göra avtryck och gör avtryck. Ett sånt exempel var att Moderaterna och Margaretha af Ugglas som var delegationsledare skrev Sveriges första betänkande i Europaparlamentet. Anna jobbade med Margaretha och var en stor del av detta.

Men den politiska karriären började långt tidigare. Som 13-åring gick hon med i Moderata ungdomsförbundet och i början av 1990-talet handplockades Anna Kinberg, som hon då hette, av M-feministen Birgitta Wistrand. Även om Wistrand i dag säger att tiden som mentor är förbi och att Anna numera kallar henne för "storasyster". Tillsammans med bland andra Filippa Reinfeldt och 14 andra antogs hon till Wistrands särskilda mentorsprogram. Birgitta Wistrand såg direkt något i 23-åringen.

– En person som ser stort, som är begåvad och som kan prata. Som dessutom är uthållig.

 

Birgitta Wistrand använder ordet seg om nya M-ledaren – en person som rest sig trots motgångar.

– Hon var med på Ulf Kristerssons tid när Ulf åkte bort som ungdomsordförande. Hon åkte ur riksdagen och tog sig sen tillbaka. Hon är beundransvärd, säger hon.

Kollegor tecknar bilden av en kompetent, intelligent och skarp person. En effektiv politiker som alltid svarar på sms, oavsett vad klockan är. En ledare som vill inkludera alla men som samtidigt ställer mycket höga krav på sin omgivning. Privat sägs det att Moderaternas nya partiledare gillar Melodifestivalen, är ovanligt omtänksam och har sinne för humor.

– Det måste komma fram mer att hon tycker att det här är kul, för det gör hon. Det märks inte så mycket tycker jag, säger Birgitta Wistrand som menar att partiets nya ledare fortfarande har stor potential kvar.

– Jag brukar säga att hon inte har blommat ut riktigt än. Hon kommer att bli mycket större när hon väl får lite mer säkerhet.

Anna Kinberg Batra uppfattades som ambitiös redan på högstadiet. Mer lyssnande än pratande. Christer Yllner var hennes SO-lärare i åttan och nian på Djursholms samskola. Han undervisade Kinberg Batra i samhällskunskap, geografi, historia och religionskunskap.

– Hon var en duktig och skötsam elev, säger han.

 

Förra hösten bjöd han in henne att prata för eleverna på Hersbygymnasiet på Lidingö där Yllner i dag är rektor.

– Temat var hur det kom sig att hon blev intresserad av politik och hur hon började med politiken. Hon hade aulan med ungefär 300 elever som lyssnade och ställde frågor. Det var väldigt bra, säger han.

I tvåan på Danderyds gymnasium glänser hon i språk. Femmor i både svenska och engelska. Lägsta betyget är en tvåa i idrott.

Intresset för samhällsfrågor började redan hemma. Pappan Johan Kinberg, som dog 2009, arbetade som råvarumäklare och mamma Sarah Kinberg är Folkpartiets ordförande i Gnesta. Lillebror Anders Kinberg jobbar med PR och reklam på företaget Ogilvy & Mather men är i grunden civilekonom precis som sin syster.

– Vår pappa arbetade som råvarumäklare på amerikanska Merrill Lynch, mamma jobbade med olika uppdrag på företag. Vi diskuterade alltid ekonomi och världshändelser i hemmet och hur dessa påverkade samhället, säger han och tillägger:

– Anna är en fantastisk människa och en förebild för mig. Hon är också min närmaste vän.

 

Sin man, komikern David Batra, träffade M-ledaren på en fest i slutet av 1990-talet. I ett "Sommar"-program för sex år sedan berättade han öppenhjärtigt om parets långa kamp för att bli föräldrar – en kamp som till slut lyckades när paret fick en flicka 2006.

– I dag värnar hon mycket om familje-livet. Hon är ingen partypingla direkt, säger en källa med insyn.

Nu ska Moderaternas nya ledare bygga också sin politiska "familj". Delar av partistyrelsen byttes ut under lördagen, resten under ordinarie stämman i höst. Fredrik Reinfeldts närmaste man, partisekreteraren Kent Persson ersätts av Tomas Tobé, M, tidigare vice gruppledare och utbildningspolitisk talesperson. Tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson tar också plats i styrelsetoppen tillsammans med Peter Danielsson, M.

Jessica Rosencrantz, M, vice ordförande i vice utskottet, är en av dem som före jul presenterades av Anna Kinberg Batra som ny talesperson.

– Anna är väldigt duktig och bra på att testa nya förmågor och olika typer av förmågor. Att inte låsa sig fast vid en viss mall, ålder eller förväntningar. Hon vågar satsa på folk med olika karaktärsdrag.

 

Experter som Expressen pratat med pekar ut allianssamarbetet som en av de tyngre utmaningarna för den nya M-ledaren. Att hålla ihop en allians som kanske inte ens kommer att lägga gemensamma budgetar kan bli knepigt.

– Men under lördagen står alliansen enad bakom sin nya ledare. Som en överraskning dyker de tre partiledarna upp på scenen i Solna med Fredrik Reinfeldts efterträdare. De skojar och skrattar. Annie Lööf kastar verbala giftpilar mot regeringen och Jan Björklund lovar att de tillsammans ska utgöra en "mycket aktiv opposition".

– Oppositionen kommer vinna fler omröstningar än vad någon opposition gjort i modern tid, säger han.

Han tror på sin nya ledare:

– Anna är väldigt duktig och erfaren och kommer snabbt in i det här gänget. Varken Annie Lööf eller jag själv var ju med när alliansen grundades. Alliansen är starkare än enskilda personer, säger han.

Centerledaren Annie Lööf menar att partiledarbyten är naturligt.

– Det kommer in nya perspektiv och ny kraft i alliansen. Det är på det sättet samarbetet utvecklas och förnyas. Jag hoppas på ett lika gott samarbete med Anna som jag haft med Fredrik, säger hon.

Själv säger Anna Kinberg Batra - med glimten i ögat - om skillnaden mellan henne och företrädaren:

– Han är fem år äldre, sex centimeter längre och han har varit partiledare i elva år längre. Det är några viktiga skillnader. Jag börjar i dag. Men jag vill bygga vidare på det han varit väldigt bra på. Att förtjäna förtroende, inte minst för ekonomin och att stå upp för öppenheten. Vi behöver utveckla bättre svar på väljarnas frågor och hitta svar på Sveriges utmaningar i framtiden.