Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Kinberg Batra lämnar politiken helt

Anna Kinberg Batra avgick som partiledare för Moderaterna i augusti Foto: Christian Örnberg
Nu meddelar Kinberg Batra att hon lämnar politiken Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Kinberg Batra lämnar politiken. 

Moderaternas avgående partiledare kommer inte att ställa upp i valet 2018. 

– Jag är trygg i det beslut jag fattat, säger hon till Expressen. 

Anna Kinberg Batra meddelar i dag att hon lämnar politiken helt. I valet 2018 kommer hon inte att kandidera till riksdagen. 

– Jag kan bekräfta att jag inte ställer upp till omval till riksdagen. Sen är det dags för andra att ta över, säger hon till Expressen. 

Anna Kinberg Batra kommer att jobba fram till valet nästa år – men vad som händer sen är ännu inte bestämt. 

– Jag har inte tänkt den tanken på flera år. Jag satsade allt på det här och nu ska jag fundera på resten. Tills dess ska jag sköta mitt riksdagsuppdrag.  

Det var den 25 augusti som Anna Kinberg Batra vid en pressträff lämnade beskedet att hon avgår som partiledade för Moderaterna –  efter en tid av sjunkande opinionssiffror för partiet.

Hur tycker du processen att avsätta dig skötts?

– Jag vill inte ge en massa andra kommentarer. Jag är trygg i det beslut jag fattat, men Moderaterna förtjänar att gå starkare efter det här. 

– Jag hade velat satsa över valet och jag ville vinna valet, det vill jag fortfarande att Moderaterna och Alliansen ska göra, säger hon till Aftonbladet, som var först att berätta nyheten. 

Blev partiledare 2015

Anna Kinberg Batra kom in i riksdagen år 2000. 2010 utses hon som ny gruppledare i riksdagen av Fredrik Reinfeldt. Hon blir vid samma tidpunkt också ordförande för finansutskottet. Efter Moderaternas valförlust 2014 valdes hon till ny partiledare för partiet – en roll hon alltså hade fram till i slutet av augusti, då hon meddelade att hon avgick som partiledare. 

En ny partiledare för Moderaterna ska väljas vid partistämman den 1 oktober. Den nuvarande ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson ses som storfavorit till att bli ny partiledare. Anna Kinberg Batra vill inte kommentera sin efterträdare. 

– Jag kommer absolut inte recensera de andra, säger hon till Expressen. 

Allianskollegan Annie Lööf är inte särskilt förvånad över Anna Kinberg Batras beslut att lämna politiken, 

– Det är ett ganska naturligt beslut i och med att hon nu avgår som partiledare för Moderaterna, så jag är inte särskilt överraskad. 

Inte heller Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är förvånad. 

– Det är ganska logiskt tycker jag. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt menar att detta är priset för att hon öppnat för samtal med Sverigedemokraterna. 

– Moderaterna bestämmer ju om sina ledare, det har jag ingen synpunkt på. I grunden ser jag det som ett politiskt problem där det var ett ödestiget beslut att öppna för att ta makten med SD:s stöd. Anna Kinberg Batra fick betala priset för det. Som person önskar jag henne allt gott. Vi har alltid haft en bra relation vid sidan av debatterna där hon ofta är en kvicktänkt och ganska rolig person. 

https://www.instagram.com/p/BY79RabnepU/?taken-by=expressen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!