Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Kinberg Batra kräver svar av polisen

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Säpochefen Anders Thornberg. Foto: Sven Lindwall

Anna Kinberg Batra kräver nu att rikspolischefen Dan Eliasson och Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet för att svara på frågor efter det misstänkta terrordådet i Stockholm.

– Hur kunde det komma sig att den 39-åring som anhölls i fredags kunde vara i Sverige när han inte fick och när han var känd av Säpo sen tidigare? frågar M-ledaren.

Anders Ygeman, S, anklagar Moderaterna och Sverigedemokraterna för att försöka skuldbelägga svensk polis.

– Det är oklokt att 48 timmar efter att dådet skett och samtidigt som vi samlas till minnesstund börja göra partipolitik, säger inrikesministern.

Nu måste Säpochefen Anders Thornberg och rikspolischefen Dan Eliasson komma till justitieutskottet. Kravet kommer från moderatledaren Anna Kinberg Batra.

– Hur kunde det komma sig att den 39-åring som anhölls i fredags kunde vara i Sverige när han inte fick när han var känd av Säpo sen tidigare? Hade den lagstiftning vi har följts som den ska skulle han inte varit i Sverige överhuvudtaget och då skulle han inte varit på Drottninggatan i fredags eftermiddag? Det vill jag ha svar på, säger M-ledaren.

"De ska ha verktyg och resurser"

Samtidigt vill Moderaterna veta vilka verktyg polis och säkerhetspolis behöver för att motverka liknande händelser.

– Titta nu på vilken enorm uppslutning som hela svenska folket visar polisen i deras viktiga arbete. Då ska vi se till att de kan sköta det och att de ha både de resurser och de verktyg de behöver, säger M-ledaren.

Kinberg Batra välkomnar också regeringens öppning för att skärpa terrorlagarna ytterligare - bland annat när det handlar om att som i Norge, kriminalisera medlemskap i terrororganisationer.

– Jag är öppen för att göra det som behöver göras för att stärka Sveriges skydd mot terrorism, säger Kinberg Batra.

"Jag tycker att det är oklokt att 48 timmar efter att dådet skett och samtidigt som vi samlas till minnesstund börja göra partipolitik", säger Anders Ygeman om Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons kritik. Foto: Christian Örnberg

När Inrikesminister Anders Ygeman, S, anländer till Socialdemokraternas kongress i Göteborg på måndagseftermiddagen säger han att både Eliasson och Thornberg ofta kommer till riksdagen men att de har lite annat att stå i just nu.

Ygeman: "Olyckligt försöka skuldbelägga svensk polis"

Han reagerar kraftigt mot både Anna Kinberg Batras och SD-ledaren Jimmie Åkessons kritik.

– Jag tycker att det är oklokt att 48 timmar efter att dådet skett och samtidigt som vi samlas till minnesstund börja göra partipolitik. Och då bryta den enighet som stockholmarna och svenskarna har visat. Det är också olyckligt att försöka skuldbelägga svensk polis på det sätt man gör när man lyfter frågan om utvisningar. Sen är det ett självklart konstaterande att personen inte borde ha vistats i landet och att han borde ha utvisats, säger Ygeman.

Utredningen får visa om fel begåtts eller om lagen behöver ändras, säger Ygeman.

"Tror få utgör en säkerhetsrisk"

Han tror att det är få personer av de som fått ett utvisningsbeslut och som avvikit, som utgör en potentiell säkerhetsrisk och varnar för att klumpa ihop alla människor i en grupp.

– Säkerhetspolisen och Migrationsverket sorterar ut folk som de bedömer är en säkerhetsrisk. Jag tror att det är väldigt få personer av de som avvikit som man har bedömt utgör en säkerhetsrisk. I de fallen tar man hand om det i ett tidigare skede, säger Ygeman till journalister på plats.s