Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Kinberg Batra i SVT om SD-inviterna

Anna Kinberg Batra är gäst i SVT:s agenda.
Foto: Christian Örnberg
Jimmie Åkesson sade i sitt sommartal att han vill regera med Moderaterna.
Foto: Tomas Leprince

Anna Kinberg Batra pressades hårt i frågan om ett möjligt samarbete med SD i SVT:s Agenda på söndagskvällen - men ville inte använda ordet "aldrig". 

– Det är inte aktuellt att samarbeta med SD för de har inte lösningar på Sveriges samhällsproblem, sade M-ledaren.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sade i sitt sommartal i Sölvesborg att han vill regera med Moderaterna. Några M-politiker har också framfört ett sådant samarbete som en möjlighet.

Men M-ledaren Anna Kinberg Batra avvisar bestämt tanken på ett sådant samarbete av politiska skäl. I SVT:s Agenda frågade programledaren Anna Hedemo gång på gång om M-ledaren "aldrig" kan tänka sig att regera eller samarbete med SD. Men M-ledaren undvek varje gång det ordet - och slog i stället fast att ett sådant politiskt samarbete inte är "aktuellt".

– Skälet till att jag inte vill samarbeta med SD är politiskt, svarade Kinberg Batra när hon fick frågan om huruvida hennes invändningar mot SD är ideologiska - som de var för hennes företrädare Fredrik Reinfeldt.

Förhållandet till SD kvällens tema

Temat för intervjun var hur M:s och Alliansens nya hårda politik påverkar förhållandet till SD.

– SD skyller alla Sveriges problem på invandringen och piskar upp oron i stället för att komma med lösningar. De ställer grupper mot varandra. De tar avstånd från seriösa metoder, sade M-ledaren.

– SD exploaterar samhällsproblemen, de fiskar i människors oro. Något samarbete är inte aktuellt, sade hon.

Anna Kinberg Batra svarade "ja" på intervjuarens fråga om SD är "rasistiskt".

– Jag vill inte samarbeta med ett parti som vänder sig mot integration. Det är inte ett parti man ska regera med, sade M-ledaren.

– Nästa stora utmaning är integrationen. Det måste vi lösa. Jag känner mig trygg i allianssamarbetet, vi har en plan för Sverige, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.