Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Kinberg Batra i SVT om SD-inviterna

Anna Kinberg Batra är gäst i SVT:s agenda.
Foto: Christian Örnberg
Jimmie Åkesson sade i sitt sommartal att han vill regera med Moderaterna.
Foto: Tomas Leprince

Anna Kinberg Batra pressades hårt i frågan om ett möjligt samarbete med SD i SVT:s Agenda på söndagskvällen - men ville inte använda ordet "aldrig". 

– Det är inte aktuellt att samarbeta med SD för de har inte lösningar på Sveriges samhällsproblem, sade M-ledaren.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sade i sitt sommartal i Sölvesborg att han vill regera med Moderaterna. Några M-politiker har också framfört ett sådant samarbete som en möjlighet.

Men M-ledaren Anna Kinberg Batra avvisar bestämt tanken på ett sådant samarbete av politiska skäl. I SVT:s Agenda frågade programledaren Anna Hedemo gång på gång om M-ledaren "aldrig" kan tänka sig att regera eller samarbete med SD. Men M-ledaren undvek varje gång det ordet - och slog i stället fast att ett sådant politiskt samarbete inte är "aktuellt".

– Skälet till att jag inte vill samarbeta med SD är politiskt, svarade Kinberg Batra när hon fick frågan om huruvida hennes invändningar mot SD är ideologiska - som de var för hennes företrädare Fredrik Reinfeldt.

Förhållandet till SD kvällens tema

Temat för intervjun var hur M:s och Alliansens nya hårda politik påverkar förhållandet till SD.

– SD skyller alla Sveriges problem på invandringen och piskar upp oron i stället för att komma med lösningar. De ställer grupper mot varandra. De tar avstånd från seriösa metoder, sade M-ledaren.

– SD exploaterar samhällsproblemen, de fiskar i människors oro. Något samarbete är inte aktuellt, sade hon.

Anna Kinberg Batra svarade "ja" på intervjuarens fråga om SD är "rasistiskt".

– Jag vill inte samarbeta med ett parti som vänder sig mot integration. Det är inte ett parti man ska regera med, sade M-ledaren.

– Nästa stora utmaning är integrationen. Det måste vi lösa. Jag känner mig trygg i allianssamarbetet, vi har en plan för Sverige, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.