I januari tog Anna Kinberg Batra över som partiledare för Moderaterna. Foto: Lisa MattissonI januari tog Anna Kinberg Batra över som partiledare för Moderaterna. Foto: Lisa Mattisson
I januari tog Anna Kinberg Batra över som partiledare för Moderaterna. Foto: Lisa Mattisson
Året som gått har varit turbulent. Foto: Lisa MattissonÅret som gått har varit turbulent. Foto: Lisa Mattisson

Året som gått har varit turbulent.

 Foto: Lisa Mattisson

Anna Kinberg Batra: Direkt naivt av Löfven

Publicerad

2015 var året då Anna Kinberg Batra tog över som oppositionsledare - ett ovanligt turbulent år.

Expressen möter M-ledaren i en stor intervju om att hur det var att efterträda Fredrik Reinfeldt, ensamheten på toppen och helomvändningen i flyktingpolitiken.

– Det kräver att man ifrågasätter en del gamla positioner och det kan kännas ibland, säger M-ledaren.

Den tionde januari har du varit partiledare i ett år. Vilken är den största förändringen?

- Det är en helt ny roll att kliva in i och det är absolut en stor förändring. Både vad man gör, hur stort det blir, hur mycket man syns och det är en förändring även privat och för familjen. Framför allt i form av att man syns och är igenkänd mycket mer. Det är en förutsättning för att få fram sina budskap men det är klart det påverkar i vardagen.

Du är gift med komikern David Batra. Har du blivit sur för ett skämt han dragit nu när du är en offentlig person?

– Nej. Han har varit väldigt noga med att fråga. Jag är numera en sådan figur som man skojar om. Och det ska komiker kunna göra. Det vore jättekonstigt om han inte kunde göra det. Det måste jag ta som en komplimang.

Vad krävs av en partiledare i Sverige i dag?

– Man måste orka rätt mycket. Man måste vara bestämd på vad man vill, i vilken riktning man vill leda och samtidigt vara snabbfotad. Medieklimatet är väldigt snabbt och omvärlden förändras snabbt. Kriser och katastrofer kan hända på en minut och då måste man plötsligt kunna agera efter det. Det är inte så lätt att planera tillvaron. Det tror jag är svårare i dag än vad det var för 10-20 år sen. Vi har en betydligt oroligare omvärld och sen är politiken ganska snabbrörlig.

Du gick från gruppledare i riksdagen, en roll där man ska få ihop åsikterna. Hur väl tycker du att du har lyckat som partiledare?

- Vi har en delvis ny riksdagsgrupp men den har fortfarande väldigt bra klimat. Det är en samling starka individer som har gemensamma värderingar och mål och det syns i vardagen. Jag är stolt över hur vi på mindre än ett år kunnat komma i gång med en ny ledning. Det är en väldigt stor förändring att gå från åtta år i regeringsställning till opposition. Det har inte vi gjort på 20 år. Alla byter roller och då skulle det kunna falla i olika bitar men det har det inte gjort.

Anna Kinberg Batra är nöjd med sitt första år som partiledare, trots de svåra utmaningarna.Foto: Lisa Mattisson

Men det var mycket intern kritik mot decemberöverenskommelsen.

- Så här års förra året var det en väldigt turbulent höst, framför allt i inrikespolitiken. Det var mycket kritik, mycket frustration, inte minst bland moderata väljare, efter ett val som inte gick som vi ville. Det var mycket ilska på en gång i ett pågående ledarskifte. Det blir en väldigt speciell miljö där många är arga samtidigt av olika skäl. Det är en nyttig erfarenhet efteråt. Då måste man hålla reda på vad som händer och vart man ska sen.

Många ansåg att du tillrättavisade Ebba Busch Thor efter att hon i höstas uttalade att alliansens snarast bör diskutera en gemensam budget. Vad tänkte du när du hörde hennes uttalande?

– Att det är viktigt att vara tydlig med vad som är alliansbesked. Vi ska kunna regera landet ihop och då ska det kunna vara helt klart vad som gäller när vi ger besked om hur vi regerar. Då ska man veta att det gäller för alla. Det var inte klart då. Då ska jag tala om det.

Kan det bli tidigare än 2018?

– Det kan det bli. I så fall talar vi om det, och i så fall ska väljarna veta att då gäller det. Jag ägnar mig inte så mycket åt att spekulera. Jag har lärt mig under året att omständigheter förändras hela tiden och när man minst anar det.

Som ledare för det största oppositionspartiet är du statsministerns största kritiker. Hur är er relation, skickar ni julkort till varandra?

– Jag har skickat julkort till honom men jag vet inte om jag får något, jag har inte sett något än. Det tycker jag är rimligt. Det har varit en lite oväntad höst för att vara i opposition. Det är min första höst som partiledare i opposition och det har varit oväntat många överenskommelser eftersom det har varit oväntat många kriser, säger hon och fortsätter:

- Samtidigt finns det ett antal skäl till att vara kritisk mot den här regeringen. Jag tycker att det är direkt naivt av Stefan Löfven att börja tala om att krisen är över när den fortfarande är akut och när de som kommit under hösten vare sig kommit in ordentligt i asylsystemet eller inte alls på arbetsmarknaden. Det är långt kvar och krävs åratal av reformer innan Sverige är starkare efter den här krisen. Där finns det en stor konflikt och det är ett av huvudskälen till att Sverige behöver byta regering.

Anna Kinberg Batra är kritisk mot regeringen, men nöjd med att man ändå lyckats nå flera överenskommelser.Foto: Lisa Mattisson

Ni har skärpt flyktingpolitiken ordentligt. Har det varit svårt att stå för det nya?

- Det jag står för är att vi måste agera så att det funkar. Det måste man göra. Om man då tror på att Sverige dels har nytta av invandring, dels är starkare om alla människor kommer till sin rätt och att vi har ordning och reda i samhället och att vi har ett starkt och välfungerande samhälle, och det gör jag, då måste man också vara beredd att agera när det inte fungerar. Det är det som vi har sett under hösten. När till exempel barn försvinner för att vi inte har kontroll över gränsen eller människor måste sova ute för att vi inte kan ta emot dem och andra länder inte tar ansvar, då måste man göra någonting för att få det att fungera.

Din företrädare Fredrik Reinfeldt sa i höstas att han ville se fler vägar in i Europa. Du vill ta en paus i mottagandet och stänga gränserna. Har ni pratat om det här?

- Vi pratar återkommande och nu är det jag som leder partiet. Det vi behöver, som han visar, är att hela Europa måste ha ett fungerande system för att kunna ta emot människor som måste fly. Vi har en situation där ungefär 60 miljoner människor i världen har lämnat sina hem. Många i sitt hemland, men andra i andra länder och på väg till oss. Och så har vi ett läge där det inte funkar vid EU:s yttre gräns och där ett antal EU-länder inte tar sitt ansvar och låter människor vandra ute på vägen utan att ha en idé om hur de ska tas emot.

M och C har ställt sig på var sin sida i flyktingpolitiken. Annie Lööf menar att M-förslaget om att skicka tillbaka asylsökande kränker asylrätten. Är det helt problemfritt?

- Den här hösten är inte problemfri överhuvudtaget. Och vi har en situation där den europeiska ordning vi har inte följs eller upprätthålls. Vi har en situation där medlemsländer i EU struntar i regler som är rättsligt bindande. De följer inte gällande EU-rätt. I den situationen måste vi agera, tillsammans med andra och det är det vi håller på med nu. Det är också grunden för de överenskommelser vi nått med regeringen.

MUF har riktat kritik mot er i de här frågorna. Efter ditt jultal blev ordföranden Rasmus Törnblom besviken på att du inte gick med på att sänka lönen för nyanlända. Är du rädd för att trampa facket på tårna?

- Nej. Jag vill bygga Sverige starkare, gärna med arbetsmarknadens parter. En sak jag tog upp i jultalet är att det måste ge effekt. Om man tittar inom handelns område så var det sist jag kollade 26 personer som hade fått lärlingsjobb i så kallad yrkesintroduktion, enligt de regler som finns som utestänger alldeles för många. Vi har en arbetsmarknad där vi har 70 000 unga som är inskrivna. Då diskuterar jag gärna, både med arbetsmarknadens parter och med MUF vad vi kan göra för att lyfta in fler på arbetsmarknaden.

Regeringen slopar "krona för krona"-principen och stramar åt utgifterna med åtta miljarder samt öppnar för att 13 miljarder kan komma att tas från biståndet för att finansiera mottagandet. Hade du gjort samma sak om du hade varit Magdalena Andersson?

- Nej, det är för det första inte mycket till åtstramning. Man flyttar utgifter över tid. Att byta tidpunkt för EU-avgiften bygger inte Sverige ett dugg starkare eller förbättrar kontrollen på offentliga finanser. De risker vi ser framför oss är 146 miljarder i ökade utgifter 2019 om man inte stramar åt kontrollen på offentliga finanser. Nu ser vi en risk att utgifterna för sjukförsäkringen ökar för att man minskar kontrollerna och förenklar att fortsätta leva på sjukförsäkring i stället för att snabba på vägen tillbaka till arbete. Det riskerar att 15 000-20 000 färre jobbar, att de offentliga utgifterna ökar.

Fredrik Reinfeldt var en populär politiker med höga förtroendesiffror. I senaste Sifo-undersökningen har till och med dina egna väljare mer förtroende för Annie Lööf än för dig. Vad gör du för fel?

- Jag har just börjat. Det är lite kul att se att jag redan innan jag börjat är ikapp statsministern i förtroendesiffror. En krishöst full av krishantering ska normalt gynna sittande regering. Nu har vi i stället fått en berättigad debatt om vad som händer när man har en regering som inte kan ta tag i Sveriges utmaningar.

Vem tar du råd från?

- Det är flera. Jag har många duktiga medarbetare här, jag har duktiga kolleger. Sen till slut är det ensamt på toppen också. Till slut måste man kanske stänga av telefonen, springa i skogen och känna efter i magen hur man ska göra. Det där allra, allra yttersta ansvaret är speciellt för den här nivån.

 

LÄS MER: Stor intervju med Ebba Busch Thor: DÖ:s fall gynnar blocken

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag