Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna-Karin Bylund varnade för Jean-Claude Arnault 1996

Anna-Karin Bylund varnade för kulturprofilen Jean-Claude Arnault redan 1996.
Foto: Ida Sundén/Skaraborgsbygden
Jean-Claude Arnault.
Foto: CHRISTINE OLSSON / DN

Konstnären Anna-Karin Bylund varnade Svenska Akademien för kulturprofilen Jean-Claude Arnault redan 1996. 

I ett brev till dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén vittnade hon om att han utsatt henne för sexuella övergrepp.

– Mitt brev visar att de kände till anklagelserna redan för tjugo år sedan, säger hon till DN.

Expressens Niklas Svensson avslöjade i Expressen våren 1997 att flera kvinnor vittnat om sexuella trakasserier och att Sture Allén hade fått ett brev. Nu träder Anna-Karin Bylund fram i Dagens Nyheter och uppger att hon skrev brev till Akademien och larmade.

DN publicerar nu hela det brev som Anna-Karin Bylund skrev till Sture Allén 1996.

Efter att hon skrev brevet visste hon att hon aldrig mer skulle kunna röra sig i kretsarna kring Jean-Claude Arnaults klubb Forum.

Arnault bjöd på middag

Anna-Karin Bylund hade sin första egna utställning på Jean-Claude Arnaults Galleri Forum, som också blev hennes genombrott.

I samband med arbetet med utställningen bjöd Arnault hem henne på middag. 

– Vi var två yrkespersoner och han en gubbe, så när han helt plötsligt försökte ha samlag med mig blev det kaos i mitt huvud. Jag slog inte till honom… Jag kunde eller vågade inte, utifrån vem han var. Jag kan inte förklara det bättre än att jag fick en stark ångest, och stängde ner mig, säger hon till DN:s reporter Matilda Gustavsson.  

Hörde vittnesmål från fler kvinnor

Senare fick hon höra vittnesmål från andra kvinnor. Hon tackade ja till ännu en utställning på Galleri Forum men upplevde att Arnault var oengagerad i samarbetet. När hon tog upp det med honom ska han ha kallat henne för "fittkonstnär" – ett ord han även använde om henne inför andra, säger hon till DN.

Hon bestämde sig för att skriva brevet, adresserat till Svenska Akademien och till Stockholms läns landsting, som stöttade hans verksamhet Forum ekonomiskt.

I brevet berättade hon att Jean-Claude Arnault hade utnyttjat henne sexuellt när hon stod i beroendeställning gentemot honom. Hon skrev att han "missbrukar sin roll som konstnärlig ledare genom att utnyttja och förnedra de kvinnor, och då speciellt unga, som kommer i hans närhet".

Hon säger till DN att brevets syfte var att uppmärksamma Arnaults finansiärer på att det var deras ekonomiska bidrag som gav honom makt att förnedra kvinnor i kulturvärlden, där många saknar trygga anställningar.

Påverkade henne starkt

Men brevet ledde inte till några konsekvenser, vad hon kan minnas. Det har påverkat henne starkt.

Hon ville ha ett erkännande av att det som hänt henne och andra kvinnor inte var deras fel. Men det erkännandet uteblev, och hon har sedan dess burit på en smärtsam känsla av att hon inte fick göra sin första utställning på grund av sin skicklighet som konstnär, utan på grund av att hon upplåtit sin kropp.

Anna-Karin Bylund vill inte kommentera ytterligare, men godkänner att Expressen publicerar hennes namn och bild.

Expressen har sökt Jean-Claude Arnault. Via sin advokat Björn Hurtig säger Arnault att han ser på anklagelserna mot honom som en häxjakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.