Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna kämpade mot reglerna in i det sista

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Marie Larsson

Den svårt cancersjuka Anna Olsson från Uddevalla var en av de första som insåg vilka allvarliga konsekvenser de nya sjukreglerna skulle få. 

Hon gav sig in i den offentliga debatten och protesterade. 

För en vecka sedan avled Anna av sin sjukdom. 

Men hennes mamma May Olsson fortsätter dotterns kamp mot lagändringen.

Anna Olsson kämpade  i flera år mot sin sjukdom, men bröts långsamt ned. Hon blev 40 år.

 Mamma May säger idag till Expressen:

 - Den här lagändringen är ett hafsverk utan någon ordentlig konsekvensanalys.

 - Min dotter arbetade som  socialsekreterare men var sjukskriven på grund av sina svåra cancersjukdom. Hon satte sig in i lagförslaget och såg vilka fruktansvärt svåra konsekvenser det skulle få för alla svårt sjuka. I ett brev som skickades till 70000 personer med sjukpenning stod ungefär att om du inte räknar med att dö inom tre månader har du inte rätt till sjukpenning.

"Visste att hon var döende"

 Anna slog larm offentligt.

 Hon ringde bland annat radioprogrammet "Ring P1".

 Till SVT:s "Västnytt" sa Anna:

 - Varje morgon vaknar jag och tänker på att jag lever med en cancer som inte kan botas och att då bli utsatt för detta från försäkringskassan är  kränkande. Jag har inte ord för hur man kan göra så här mot människor

 Till slut fick Anna sjukpenning.

 May:

 - Det var för att hon gick ut offentligt i medierna och bråkade, kritiserade lagförslaget  offentligt. Och så visste försäkringskassan att hon var döende.

 - Men politikerna har inte gjort någonting åt detta förrän nu när lagen ska träda i kraft. Då går politikerna ut och lappar och lagar i smådetaljer. Nu säger de att svårt cancersjuka ska undantas. Men det är ju en liten grupp. Det finns ju andra svårt sjuka  människor, med lungsjukdom och reumatiker till exempel. Hela lagen måste rivas upp.

"Krossar människor"

 May Olsson fortsätter dotterns kamp mot de nya reglerna.  I fredags ringde May till "ring P1" och berättade då att Anna avlidit bara några dagar tidigare:

 - Politikerna krossar en massa människor. Om du är svårt sjuk och flyttas från sjukkassa till arbetsförmedling blir du ju inte plötsligt frisk. Och om man inte kan jobba återstår bara socialbidrag som ligger på existensminimum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.