Foto: Marie Larsson
 Foto: Marie Larsson

Anna kämpade mot reglerna in i det sista

Publicerad
Uppdaterad
Den svårt cancersjuka Anna Olsson från Uddevalla var en av de första som insåg vilka allvarliga konsekvenser de nya sjukreglerna skulle få.
Hon gav sig in i den offentliga debatten och protesterade.
För en vecka sedan avled Anna av sin sjukdom.
Men hennes mamma May Olsson fortsätter dotterns kamp mot lagändringen.
Anna Olsson kämpade i flera år mot sin sjukdom, men bröts långsamt ned. Hon blev 40 år.
Mamma May säger idag till Expressen:
- Den här lagändringen är ett hafsverk utan någon ordentlig konsekvensanalys.
- Min dotter arbetade som socialsekreterare men var sjukskriven på grund av sina svåra cancersjukdom. Hon satte sig in i lagförslaget och såg vilka fruktansvärt svåra konsekvenser det skulle få för alla svårt sjuka. I ett brev som skickades till 70000 personer med sjukpenning stod ungefär att om du inte räknar med att dö inom tre månader har du inte rätt till sjukpenning.

"Visste att hon var döende"

Anna slog larm offentligt.
Hon ringde bland annat radioprogrammet "Ring P1".
Till SVT:s "Västnytt" sa Anna:
- Varje morgon vaknar jag och tänker på att jag lever med en cancer som inte kan botas och att då bli utsatt för detta från försäkringskassan är kränkande. Jag har inte ord för hur man kan göra så här mot människor
Till slut fick Anna sjukpenning.
May:
- Det var för att hon gick ut offentligt i medierna och bråkade, kritiserade lagförslaget offentligt. Och så visste försäkringskassan att hon var döende.
- Men politikerna har inte gjort någonting åt detta förrän nu när lagen ska träda i kraft. Då går politikerna ut och lappar och lagar i smådetaljer. Nu säger de att svårt cancersjuka ska undantas. Men det är ju en liten grupp. Det finns ju andra svårt sjuka människor, med lungsjukdom och reumatiker till exempel. Hela lagen måste rivas upp.

"Krossar människor"

May Olsson fortsätter dotterns kamp mot de nya reglerna. I fredags ringde May till "ring P1" och berättade då att Anna avlidit bara några dagar tidigare:
- Politikerna krossar en massa människor. Om du är svårt sjuk och flyttas från sjukkassa till arbetsförmedling blir du ju inte plötsligt frisk. Och om man inte kan jobba återstår bara socialbidrag som ligger på existensminimum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag