Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Johansson skyller på statssekreteraren

Infrastrukturminister Anna Johansson skyller på sin tidigare statssekretare för att hon inte kände till uppgifterna om it-läckorna i ett tidigare skede.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Anna Johansson har både hennes dåvarande statssekreterare både Erik Bromander inrikesminister Anders Ygeman haft informationen om Transportstyrelsen nästan ett år före henne.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Infrastrukturminister Anna Johansson uttalar sig på söndagskvällen i it-skandalen och skyller då på sin tidigare statssekreterare.

Hon hävdar att informationen om it-läckorna inte nådde henne.

– Det är mycket beklagligt, säger hon.

Hon tänker inte lämna sin ministerpost.

– Jag har inga sådana planer, säger hon till TT.

Anders Ygeman ska ha känt till uppgifterna ett år innan Anna Johansson – och enligt uppgifter till SVT ska även försvarsminister Peter Hultqvist gjort det.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) väljer nu att svara på Expressens frågor om varför informationen om Transportstyrelsens övertramp nådde henne långt senare än justitiedepartementet.

Hon skyller på sin tidigare statssekreterare. 

– Jag fick informationen först av min nuvarande statssekreterare Mattias Landgren den 9 januari. Samma dag som han först fick information i frågan från departementets tjänstemän, säger Anna Johansson. 

– Min tidigare statssekreterare fick information om detta vid tre tillfällen under 2016, i februari, mars och maj. Den informationen nådde däremot inte mig som den skulle. Det är mycket beklagligt, säger hon.

Hur kommer det sig att inrikesminister Anders Ygeman fick information långt innan du blev informerad?

– Även min dåvarande statssekreterare nåddes av information i ett tidigare skede, jag fick dock aldrig den informationen. Han fick information första gången i februari 2016, säger Anna Johansson.

Anna Johanssons statssekreterare var då Erik Bromander, som fick lämna posten hösten 2016 sedan det uppdagats att han rest mycket och dyrt, och fakturerat departementet för boende och traktamente på ledig tid, skriver TT.

Erik Bromander var statssekreterare och fick information om it-läckorna innan infrastrukturminister Anna Johansson, hävdar hon på söndagskvällen.Foto: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

I vilket läge informerades statsministern? Vad fick han veta då?

– Min statssekreterare informerade statsministerns statssekreterare samma dag som jag fick information, säger Anna Johansson.

 

Läs mer: Löfven kommenterar it-skandalen: "Ett haveri"

 

Anna Johansson säger till TT att hon inte kan förklara varför hennes dåvarande statssekreterare inte informerade henne.

– Men jag bedömer att mina möjligheter att agera vid den tidpunkten, februari 2016, hade varit begränsade. Outsourcingen (till IBM) var genomförd och flera av behörigheterna hade redan lämnats ut. Dessutom var Säpo och Transportstyrelsen redan i full färd med att skademinimera, säger hon till TT.

– Min statssekreterare informerade statsministerns statssekreterare samma dag som jag fick information, säger Anna Johansson.  

Kunde ha haft information ett år tidigare

Anna Johansson säger att hon skulle ha kunna ha haft informationen om Transportstyrelsen nästan ett år tidigare än när hon fick den.

Enligt Anna Johansson har både Erik Bromander och hennes ministerkollega Anders Ygeman haft informationen nästan ett år före henne.

– Anders Ygeman har ju uppgett att han fick informationen ungefär samtidigt som informationen nådde näringsdepartementet, februari 2016, säger hon till TT.

Anders Ygeman ville på söndagskvällen inte uttala sig och låter hälsa via sin pressekreterare Sam Assadi:

– Vi kommenterar inte i dag. Prova i morgon.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter fick även försvarsminister Peter Hultqvist uppgifterna samtidigt som Anders Ygeman.

Anna Johansson säger till TT att hon själv inte talat med Bromander om Transportstyrelsen efter det att historien om dess IT-hantering rullats upp.

Anna Johansson säger också att hon inte har några planer på att lämna sin ministerpost.

– Jag har inga sådana planer. Det är viktigt att säkerställa att det blir rätt framöver, och det tänker jag göra, säger hon till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.