Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna Johansson kallar till krismöte

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) ser allvarligt på torsdagens trafikkaos inom flyg- och tågtrafiken. Foto: Maria Dahlin
Det var vid lunchtid på torsdagen som nyheten om att luftrummet över Stockholm stängts på grund av kommunikationsproblem. Foto: TT

Infrastrukturminister Anna Johansson, S, ser allvarligt på torsdagens trafikkaos inom flyg- och tågtrafiken.

Nu kallar hon till sig ansvariga myndigheter och SJ för ett möte.

– Det är för att få en beskrivning av vad som har hänt och vad man gör för bedömning om åtgärder som behöver vidtas för att detta inte ska kunna inträffa i framtiden, säger Johansson.

 

LÄS MER: Flera flygavgångar inställda efter kaoset även under fredagen

Det var vid lunchtid på torsdagen som nyheten om att luftrummet över Stockholm stängts på grund av kommunikationsproblem.

Kort därefter kom beskedet om att problemet även drabbat åtskilliga flygplatser från norr till söder, bland andra Arlanda, Bromma, Skavsta, Kallax, Malmö och delvis Landvetter. Detta gjorde att inga plan kunde lyfta och under flera timmar stod flygtrafiken i Sverige i princip helt stilla.

Samtidigt upptäcktes ett problem i SJ:s bokningssystem då det under ett par timmar inte gick att boka några resor alls.

Viktigt att ta reda på vad som har hänt

– Det är naturligtvis aldrig bra när det uppstår störningar av den här dimensionen i trafiksystemen. Det är viktigt nu att man tar reda på vad det är som har hänt för att se om man behöver vidta åtgärder för att säkerställa att detta inte händer igen, säger infrastrukturminister Anna Johansson, S.

Vad skulle det kunna vara för åtgärder?

– Det beror på vad det är man kommer fram till att orsaken är. De felsöker just nu för att ta reda på vad det är som har hänt.

Under torsdagseftermiddagen meddelade Luftfartsverkets pressansvarige, Per Fröberg, att man ännu inte vet vad det är som låg bakom kommunikationsproblemet. Man har dock lyckats konstatera att det i första hand var flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter och Malmö som drabbades.

Kallar till möte

Infrastrukturminister Anna Johansson vill inte spekulera i hur störningarna kunde inträffa.

– Det kan vi inte svara på innan vi vet vad som har hänt och vad som har gått snett, säger hon.

Hur ser du på beredskapen vid sådana här händelser?

– Jag tror att det finns en god beredskap både för att felsöka, och nu när man kommer i gång igen med trafiken och har åtgärdat problemen. Sedan ställer det naturligtvis till med problem när det uppstår sådana här störningar, säger Anna Johansson.

Hon kommer så snart som möjligt, när bilden om vad som skett klarnat något, att kalla till sig representanter från de ansvariga myndigheterna, Luftfartsverket och Transportstyrelsen, samt SJ för ett möte.

– Jag kommer kalla till mig operativt ansvariga för att få en beskrivning av vad som har hänt och vad man gör för bedömning gällande åtgärder som behöver vidtas för att detta inte ska kunna inträffa i framtiden, säger Anna Johansson.

Utreder samband

Under helgen skedde ett misstänkt attentat mot Häglaredsmasten utanför Borås. Polisen utreder fallet som grovt sabotage. Senare blev det även känt att ytterligare en mast och en anläggning närliggande Tranemo utsatts för ett misstänkt sabotage tidigare.

Ser du att det kan finnas något samband mellan dagens händelser och sabotagen mot masterna?

– Det är helt omöjligt att svara på det, innan vi har säkerställt vad det är som har hänt. Men vi är också intresserade av om man kan misstänka samband och hur de i så fall kan se ut. Nu är det minst lika sannolikt att det är händelser som har inträffat oberoende av varandra, men självklart är detta något vi vill ha svar på, säger Anna Johansson.

Under torsdagsmorgonen, innan dagens kaos i flyg och tågtrafiken inträffade, medverkade inrikesminister Anders Ygeman i SVT:s "Gomorron Sverige". Han menade att sabotagen är allvarliga men vill inte gå in på vem som kan ha orsakat dem.

– Det kan vara alltifrån pojkstreck till en främmande makt, men det är viktigt att inte ge sig in i spekulationer utan låter polisen göra sitt jobb, säger Ygeman i programmet.