Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Johansson blir förstanamn till riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Johansson är förstanamn på Valsedeln till riksdagen för Socialdemokraterna i Göteborg.
Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
Anna Johansson är ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Hon fick lämna regeringen och infrastrukturministerposten efter it-skandalen på Transportstyrelsen. 

Nu är Anna Johansson förstanamnet på valsedeln till riksdagen för Socialdemokraterna i Göteborg. 

Det stod klart efter söndagens distriktskongress. 

Anna Johansson (S) fick lämna sin roll som infrastrukturminister efter it-skandalen på Transportstyrelsen som briserade förra sommaren. Skandalen grundades i att ett antal sekretessbelagda register blev öppna för icke säkerhetsprövade tekniker i utlandet då Transportstyrelsen skulle byta IT-leverantör.

Den dåvarande ministern hävdade att informationen om it-läckorna inte nådde henne. 

– Jag fick informationen först av min nuvarande statssekreterare Mattias Landgren den 9 januari. Samma dag som han först fick information i frågan från departementets tjänstemän, sade hon till Expressen i juli förra året. 

– Min tidigare statssekreterare fick information om detta vid tre tillfällen under 2016, i februari, mars och maj. Den informationen nådde däremot inte mig som den skulle. Det är mycket beklagligt. 


LÄS MER: 7 frågor och svar om IT-skandalen på Transportstyrelsen

Anna Johansson förstanamn till riksdagen

Då sade hon också att hon inte hade några planer på att lämna sin ministerpost. Men på en presskonferens några dagar senare – efter hot om missförtroendeförklaring – meddelade statsminister Stefan Löfven att Anna Johansson lämnar sin ministerpost. 

– Anna Johansson har själv sagt att hon har ansvar för Transportstyrelsen och hon fick inte den information som hon skulle ha haft. Det är en brist där, sade Stefan Löfven under presskonferensen. 

Nu står det klart att Anna Johansson är förstanamnet till riksdagen. Det beskedet kom efter Socialdemokraterna i Göteborgs partidistrikts årskongress på söndagen. Anna Johansson är sedan tidigare ordförande för partidistriktet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.