Anna Hedenmo om Metoo: Det journalistiska jobbet gjordes inte

SVT-journalisten och Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo.
Foto: /IBL / /IBL EERO HANNUKAINEN
Anna Hedenmo säger att det har varit utmanande att försöka ifrågasätta rapporteringen kring Metoo.
Foto: SOFIA SABEL/SVT /

Mediers rapportering om Metoo-uppropet har retat SVT-journalisten Anna Hedenmo. 

I tidskriften Kvartals Fredagsintervju berättar hon om det som hon ser som problematiskt. 

– Jag vill inte förminska den här rörelsen, men jag vänder mig emot den bild av att det här är vad alla kvinnor utsätts för i dag, säger Anna Hedenmo. 

Det har gått ett par månader sedan Metoo-uppropet startade och den allra mest intensiva medierapporteringen. 

SVT-journalisten och Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo säger att det har varit utmanande att försöka ifrågasätta rapporteringen. 

I tidsskriften Kvartals Fredagsintervju med Jörgen Huitfeldt berättar Hedenmo om att hon tycker sig se en tendens bland svenska journalister att inte vilja stöta sig med det som ses som gott. 

"Man tittade inte på siffrorna"

– Det som skavde var att det inte gjordes det vanliga hederliga journalistiska jobbet. Man tittade inte på de här siffrorna och vad det stod för, säger Anna Hedenmo i Fredagsintervjun. 

Hon lyfter i artikeln fram sitt intresse för rörelsen kring Metoo och  att sexuella trakasserier är ett stort problem i vissa miljöer. 

Samtidigt frågar hon sig hur många av vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp som skett i nutid och hur många som är äldre berättelser samt hur många som själva har blivit utsatta och hur många som är solidaritetsröster i rörelsen. 

– Journalistiken kan inte glömma sin roll, vad det än är ska vi kunna ställa oss utanför. Vi är inte aktivister, ibland tycker jag att journalister glider in i det och att vi tappar bort vår uppgift, säger Anna Hedenmo i Fredagsintervjun.


LÄS MER: Anna Hedenmo klar för nytt toppjobb på Radiohjälpen 


Frick får inte medlemskap i PK 

Förra året blev hon vald till ordförande i Publicistklubben vars uppgift är att värna tryck- och yttrandefriheten i samhället. 

Hon är den som tillsammans med styrelsen i Publicistklubben beslutat att neka Chang Frick, som driver nyhetssajten Nyheter Idag, medlemskap i klubben. 

– När vi tittade på vad han står för, publicerat och självskrivet, tyckte vi att det fanns för många exempel på där det inte var ansvarsfullt. Det var hetsande mot invandrare, säger Anna Hedenmo. 

Hon lyfter fram en rad exempel på journalistik som Publicistklubben inte kommit fram till var ansvarsfull vilket ligger till grund för beslutet. 

– Det finns en rad exempel, jag tycker att jag ser en så tydlig linje. Med mig som ordförande är han inte välkommen som medlem, säger Anna Hedenmo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.