Anna Hagström har varit sockerfri i över tusen dagar. Foto: Privat / LÄSARBILDAnna Hagström har varit sockerfri i över tusen dagar. Foto: Privat / LÄSARBILD
Anna Hagström har varit sockerfri i över tusen dagar. Foto: Privat / LÄSARBILD
Hon har tröttnat på att på att ständigt få frågor om varför hon har slutat – och när hon ska börja äta igen. Foto: Privat / LÄSARBILDHon har tröttnat på att på att ständigt få frågor om varför hon har slutat – och när hon ska börja äta igen. Foto: Privat / LÄSARBILD
Hon har tröttnat på att på att ständigt få frågor om varför hon har slutat – och när hon ska börja äta igen. Foto: Privat / LÄSARBILD

Anna har varit sockerfri i över tusen dagar

Publicerad

Anna Hagström har varit sockerfri i över tusen dagar och har tröttnat på att på att ständigt få frågor om varför hon har slutat – och när hon ska börja äta igen.

– Tänk till lite! Man skulle ju aldrig tvinga på en nykter alkoholist nubbe eller öl när man är på afterwork, eller hur?, säger hon.

Anna Hagström, 25, från Tumba, har sedan hon var ung varit lätt överviktig. I 2009 bestämde hon sig för att försöka gå ner i vikt med hjälp av LCHF-kost som innebär att man äter lite kolhydrater och mer fett.

– I tre år pendlade jag mellan att äta LCHF på vardagarna och godis till helgen. För varje avsteg jag gjorde blev det svårare och svårare att komma tillbaka till LCHF. En gång gick jag upp tio kilo på två veckor, säger Anna.

I november 2012 åkte hon på kryssning tillsammans med sina kompisar – en kryssning som förändrade hennes liv.

– Där åt jag onyttigt igen och gick upp flera kilon, jag gjorde inget annat än åt. När jag kom hem ställde jag mig på vågen och kände att “nä nu, fasen, så måste jag ta tag i det här”. Då hade jag gått upp sex kilo på en helg.

Till en början bestämde hon sig för ett igen äta LCHF i ett halvår men har sedan dess hållit sig till kosten.

Under resans väg insåg hon också att hon var sockerberoende och beslöt sig för att sluta helt med socker.

Sockerfri i tusen dagar

Hon har nu varit sockerfri i 1 221 dagar och har inte planer på att börja äta socker igen. Dock känner Anna att hon är trött på omgivningens kommentarer – något som ledde till att hon skrev ett blogginlägg om det.

"Ja, jag är normalviktig i dag.

Nej, jag är inte längre tjock.

Därför tycker vissa runt mig att de har rätten att klanka ner på mig och mitt sätt att äta.", skriver hon i inlägget.

"Så om du skulle ta EN kaka skulle du bli tjock?"

"Vadå, kommer du aldrig mer äta socker?"……

"Så du kommer ALDRIG mer äta socker? Pff, lycka till", är några av kommentarerna som hon har fått.

– Det är speciellt när det är fikadags som kommentarerna dyker upp. Det är som att det sticker folk i ögonen att jag på grund av mitt beroende måste och kan stå emot och att de inte kan det. Det är som att vissa provoceras av att jag inte äter socker.

Öppen med sitt beroende

Anna säger att hennes inlägg har tagits emot positivt av hennes läsare.

– Jag är väldigt öppen med mitt sockerbeorende. Det är många som skriver att de känner igen sig men inte har samma styrka att säga nej som har. Men min styrka är inget som har kommit över en natt. Jag har kämpat i flera år med att tacka nej på olika sätt och för varje gång jag gjort det har jag blivit starkare och starkare i mig själv.

Anna hoppas på att folk ska bli mer medvetna att sockerberoende är ett problem för många.

– Många tror sockerberoende är mindre allvarligt, att det inte är ett riktigt problem, men vi är många som är bevis på att det visst existerar. Tänk till lite innan du säger något till en som har slutat med socker. För man skulle ju aldrig tvinga på en nykter alkoholist nubbe eller öl när man är på afterwork, eller hur?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag