Stefan Löfven presenterade på onsdagseftermiddagen den nya ministern Anna Hallberg som utrikeshandelsminister. Hon efterträder därmed Ann Linde som blir ny utrikesminister.
– Jag fick frågan i närtid. Jag blev väldigt glad, hedrad och kände att det här är en fantastisk möjligt, säger hon.
Anna Hallberg, som blev medlem i Socialdemokraterna först när hon fick frågan om att bli minister, saknar partipolitisk bakgrund men har stor erfarenhet från näringslivet.
– Det känns som att min erfarenhet från näringslivet just på det här politikområdet väger över så pass mycket så det känns väldigt bra att få föra in de kunskaperna i politiken, säger hon.
Vad svarade du på frågan om du har några skelett i garderoben?
– Jag gjorde två saker för 20 år sedan som jag hade gjort annorlunda i dag: jag betalade en gymnasieelev för barnpassning när barnen var små. Jag betalade också för städning. Och det gjorde jag inte på ett korrekt sätt. Jag gjorde det för 20 år sedan och jag har aldrig gjort det sedan dess.
Tänkte du på det direkt när du fick frågan?
– För mig var det viktigt att verkligen rannsaka mig själv: var jag lämplig för det uppdraget? Och då var det dessa saker jag kom på.
Vilken prägel kommer du vilja sätta på svensk handelspolitik?
– Jag vill ha en handelspolitik som gör skillnad för de svenska företagen. Att vi verkligen är det här smörjmedlet som politiken ska vara. Företagen ska själva utvecklas och göra sina affärer, men politiken ska kunna vara nära och göra rätt åtgärder. Och det är min ambition. Då ska vi exportera mer och vi ska få hit mer investeringa. Det kommer jag gå i frontlinjen för.
Hon har varit vice vd för det statliga investeringsbolaget Almi och arbetade tidigare på SEB. Hon har i flera år suttit i styrelsen för Högskolan Väst, Mittuniversitetet och i Lifco AB.
– I sina roller på Almi har Anna arbetat nära stora företag. Hennes bakgrund i näringslivet kommer att vara en stor tillgång för svensk utrikeshandel och svenska jobb. En viktig uppgift är att värna de svenska handelsintressena när Storbritannien lämnar EU, säger statsminister Stefan Löfven.
Anna Hallberg berättade på en pressträff om sitt första sommarjobb på Saab i Trollhättan.
– Det och mina erfarenheter från näringslivet bär jag med mig nu i min nya roll.
Hon konstaterade samtidigt att regeringens engagemang ”för en fri och rättvis handel” betyder mycket för svenska jobb.
– Jag ser nu fram emot att få leda det arbetet.
Sambo med ex-ministern Anders Sundström
Anna Hallberg är sambo med Anders Sundström, som satt i Göran Perssons regeringar på 1990-talet - som arbetsmarknads-, närings- och socialminister.

I en intervju med DI Weekend förra året berättade Anders Sundström, som sparkades från jobbet som styrelseordförande i Swedbank 2016, om kärleken till den nyutnämnda ministern:
– Hon arbetar som vice vd på Almi och vi hamnade bredvid varandra på en jobbmiddag, som Swedbank arrangerade i Almedalen 2014. Vi hade så mycket att prata om att vi efteråt gick vidare och tog en öl, bara vi. Sedan blev det en middag till och ja… Jag har haft en väldig tur som träffat Anna, mer tur än hon.
Anna Hallberg sitter i dag i styrelsen för sambons bolag Anders Sundström Invest AB – och han sitter i styrelsen för hennes bolag Anna Hallberg AB.
Anna Hallberg intervjuades om Almi
Hon intervjuades för ett par år sedan av Gunther Mårder i Företagarnas magasin Företagaren – och förklarade varför Almi finns:
– För att se till att företag som har potential att växa och utvecklas till nästa stjärna ska få möjligheter att göra det. Om inte den privata marknaden har kapacitet att gå in med kapital så finns Almi där. Vårt främsta uppdrag är att skapa ännu mer tillväxt i svenskt näringsliv, sa hon då.
Då bemötte hon också kritik mot att räntorna är för höga på de lån som Almi ger till företagare.
– En hel del av våra lån gränsar till riskkapital, kunderna har ingen cash flow i bolaget, inga banker går in. Då har vi en ränta som är ett par procentenheter över bankräntan, vilket gör att vi inte heller konkurrerar med bankerna. För företagaren kan det kännas hårt, men det speglar den risk vi tar.