Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Hage: ”Förstod inte att det var Palme”

Anna Hage kämpade för att försöka rädda livet på Olof Palme. För Fredrik Skavlan berättade hon sin historia.Foto: SVT
Olof Palme 1975.Foto: LEIF ENGBERG / DAGENS NYHETER

Anna Hage kämpade för att försöka rädda livet på Olof Palme, mordnatten 28 februari 1986. 

För Fredrik Skavlan berättade hon sin historia.

– Jag behövde få i gång hans hjärta och startade hjärt- och lungräddning. Men det blev ingen större reaktion. Inget hjärta, inget liv, säger hon i SVT:s Skavlan.

17-åriga Anna Hage åkte bil genom Stockholm när hon plötsligt såg en man falla. Ytterligare en man sprang från platsen och det fick Anna att haja till. Hon sprang ut och fram till den fallne mannen.

Hon hade inte hört några skott men förstod att något allvarligt skett. Mannens skjortbröst var blodigt och Anna Hage som då läste till undersköterska satte i gång med första hjälpen. Hon kände efter om mannen hade någon puls, det hade han inte och Anna förstod att hon måste få hans hjärta att börja slå igen.

– Jag behövde få i gång hans hjärta och startade hjärt- och lungräddning. Men det blev ingen större reaktion. Inget hjärta, inget liv, säger hon.

Samtidigt som Anna Hage och en man försökte rädda livet på mannen försökte hans fru slå undan dem, hon var svårt chockad. Annas väninna höll om kvinnan och försökte lugna.

Fredrik Skavlan: Förstod du vem det var som du försökte rädda livet på?

– Nej, inte alls. Det var först när Lisbet sa ”ser du inte vem jag är? Jag är Lisbet Palme. Det här är min man, statsminister Olof Palme.” Då förstod jag.

 

LÄS MER: Anna Hage berättar om mordnatten i by bok 

 

Var kall och chockad under förhöret

Det var kallt ute i februarikylan, men Anna Hage fick inte lämna mordplatsen för polisen eftersom hon skulle till polishuset för förhör. Kläderna var våta av blod. Hon var kall, chockad och förvirrad när förhöret inleds. 

Anna Hage försökte svara så gott hon kunde på frågorna, men kände sig utsatt. Hon behövde höra att hon agerat rätt men förhörsledaren ställde sina frågor, ointresserad av Annas egen berättelse.

Det tog två och ett halvt år innan polisen grep en misstänkt person. Anna Hage var rädd under perioden, hon var ju ett mordvittne.

Vill berätta 17-åriga Annas historia

Hon var med under förhandlingarna mot Christer Pettersson i både tingsrätten och hovrätten. Båda tillfällena var fruktansvärda för henne. Upplevelserna har satt djupa spår och är orsaken till att hon inte velat vara offentlig med sina upplevelser.

Hon kallades som vittne för försvaret. De ville visa att Lisbet inte kunde känna igen mördaren eftersom hon varit så chockad, tror Anna Hage.

Hon var tyst i 30 år. För DN berättar hon att strategin fungerade tills hon såg en dokumentär om mordet på tv – och sig själv i ett klipp. 

Nu har hon skrivit en bok, "30 år av tystnad" om händelserna och gått i terapi för att bearbeta det som hon förträngt.

– Jag har hållit mig borta från allt i 30 år, men jag måste klargöra vad jag har upplevt. Jag tänker: ”Om inte jag, 48 år gammal 2016, berättar 17 år gamla Annas historia kommer den aldrig att berättas.”

 

LÄS MER: 30 år efter Palmemordet – Palmes sista steg i livet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.