Anna Hage var 17 år och på väg hem från bion när hon såg en man falla till marken. Hon och en annan man påbörjade hjärt- lungräddning, och det var först efteråt som hon förstod att det var Sveriges statsminister Olof Palme som blivit skjuten. Foto: CAROLINE ANDERSSON / FORUMAnna Hage var 17 år och på väg hem från bion när hon såg en man falla till marken. Hon och en annan man påbörjade hjärt- lungräddning, och det var först efteråt som hon förstod att det var Sveriges statsminister Olof Palme som blivit skjuten. Foto: CAROLINE ANDERSSON / FORUM
Anna Hage var 17 år och på väg hem från bion när hon såg en man falla till marken. Hon och en annan man påbörjade hjärt- lungräddning, och det var först efteråt som hon förstod att det var Sveriges statsminister Olof Palme som blivit skjuten. Foto: CAROLINE ANDERSSON / FORUM
Anna Hages nya bok "30 år av tystnad".Anna Hages nya bok "30 år av tystnad".
Anna Hages nya bok "30 år av tystnad".

Anna försökte rädda livet på Olof Palme

Publicerad

Anna Hage var bara 17 år när hon försökte rädda livet på Olof Palme.

Sedan dess har hon levt i skuggan av mordet.

Med skräcken för mördaren.

Med känslan av att vara missförstådd av poliser, utnyttjad av journalister och förnedrad av jurister.

32 år senare berättar hon första gången sin historia på egna villkor i boken "30 år av tystnad"

"Mannen blöder från bröstet. Skjortan är helt röd.

Jag ser att mycket mer blod kommer. Nu är pölen under honom stor, mina knän halkar och glider i blodet. Ett, två, tre fyra, fem ... jag trycker mot hans bröstben. (...) 

Den unga killen som blåser in luft i mannens mun i hopp om att ge honom syre har blod på sin mun."

Anna Hage var bara 17 år den natten. Precis som statsministern hade hon varit på bio och satt i en bil, på väg mot Centralen.

Genom bilfönstret såg hon en grupp på tre personer, två män och en kvinna. Plötsligt föll en av männen till marken, varpå den andre mannen sprang från platsen. Anna Hage och en ung man började tillsammans göra hjärt-lungräddning på mannen, som hon då inte kände igen. 

Det var först efteråt, när ambulansen kommit, som hon hörde den skjutne mannens följeslagerska säga att hon var Lisbet Palme och att det var hennes man, Olof Palme, som blivit skjuten.

 

LÄS MER: Olof Palme – politiken, passionen, personen 

 

Olof Palme mördades i korsningen Sveagatan-Tunnelgatan i centrala Stockholm, utanför biograf Grand.Foto: ROLF SÖDERBERG / DAGENS NYHETER

Fick ingen hjälp

Tiden efter mordet fick Anna Hage ingen professionell hjälp för att bearbeta vad hon varit med om. 

Polisen förhörde henne många gånger men de verkade aldrig vara riktigt intresserade av vad hon hade att berätta. Flera gånger blev hon också förhörd av Säpo. Syftet med förhören blev hon aldrig klar över. 

Hon medverkade till en början flitigt i både radio, tv och tidningar. Först blev hon glad eftersom journalisterna, till skillnad från polisen, tycktes lyssna på henne. 

Men snart märkte hon att inte heller journalisterna lyssnade ordentligt. De vred och vände på det hon sagt, dramatiserade och förstorade upp saker, skriver hon. När hon läste deras texter blev hon ofta arg.

I stället borde hon ha pratat med en psykolog eller präst, tänker hon i dag.

I december 1988 greps Christer Pettersson misstänkt för att ha mördat Olof Palme. Pettersson fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten. I rättegången mot honom var Anna Hage kallad till hans försvar. Hennes vittnesmål skulle ifrågasätta Lisbet Palmes auktoritet. Anna Hages minnesbild var nämligen att Lisbet Palme varit i chock direkt efter mordet. 

Anna Hage upplevde att hon blev anklagad, hånad och förnedrad av både åklagaren och Petterssons försvarsadvokat. Hon skriver att hon inser att vittnen måste ifrågasättas av jurister, men önskar att hon hade fått hjälp att förbereda sig på vad som skulle möta henne i rättssalen.

 

LÄS MER: 30 år efter mordet – följ Olof Palmes sista steg i livet 

 

Statsminister Olof Palme sköts ihjäl efter att ha varit på bio med frun Lisbet.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

Förföljd av kylan från mordnatten

I boken "30 år av tystnad. Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme" beskriver Anna Hage hur hon frös under mordnatten. Hon var nedkyld från det att hon bevittnade mordet till att hon tills hon slutligen somnade framemot fyra på morgonen. Långt senare förstod hon att det inte bara var det kalla vädret, utan att hon varit i chock.

Iskylan från mordnatten skulle förfölja henne i decennier.

Redan dagen därpå kände hon den när hon insåg att det gick en mördare lös – och att hon hade sett honom. 

Tiden efter mordet kunde hon känna den när bilar stannade utanför familjens radhus med lysena släckta, eller när hon svarade i telefon och det var tyst i andra änden. Eller när det knäppte i luren som om linjen var avlyssnad.

Också långt senare i livet har frossan kommit tillbaka. Vid två komplicerade förlossningar. När hennes son berättade att han bevittnat en knivskärning. När en vän överraskade henne på en stormarknad och hoppade på henne bakifrån.

"Skräcken tar över. Jag har alltid haft den där skräcken i mig. Skräcken för mördaren", skriver Anna Hage i boken.

 

LÄS MER: Sidorna i Expressen dagen efter mordet på Palme 

 

Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Gick i terapi

Och i februari 2016, när hon såg sig själv i en tv-dokumentär med anledning av 30-årsdagen av Palmemordet, kände hon kylan i kroppen på nytt.

Det var då, som nyskild mor till två vuxna barn, som hon förstod att hon behövde söka hjälp. Hon började gå i kognitiv beteendeterapi för att bearbeta det trauma som mordet och tiden efteråt var för henne. Samtalen med terapeuten Ingrid varvas i boken med minnesbilder från mordnatten och hennes liv fram till i dag.

I terapin fick Anna Hage rådet att skriva ner sin berättelse som en del i bearbetningen. Det gjorde hon, tillsammans med frilansjournalisten Ana Udovic. 

I slutet av boken beskriver hon hur den processen redan har börjat.

"Efter att ha blickat tillbaka och försökt förstå Anna sjutton till tjugo år måste jag nu fokusera framåt igen. (...) Jag ser fram emot att, när jag har kommit ytterligare en bit på väg, kunna släppa in kärleken och tilliten igen och bli älskad för exakt den jag är."

Expressen har sökt Anna Hage via hennes förlag men inte fått något svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag