Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick blodpropp som 23-åring – missades av vården

Anna berättade om sina erfarenheter – och riktade sig till unga – i ”Malou efter tio”. Foto: Skärmdump/Malou efter tio
Hon var 23 år när hon fick den första blodproppen. Foto: Privat

Läkarna trodde inte att Anna Jernberg Carlson kunde ha fått en blodpropp eftersom hon var så ung – trots symptomen.

Nu är hon 45 år och bär stödstrumpor och tar mediciner varje dag.

– Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon. 

Anna Jernberg Carlson, som tidigare har jobbat på Expressen och i dag är pressansvarig på Sigtuna kommun, är i dag 45 år och bär stödstrumpa varje dag.

Hon ska också äta medicin livet ut.

Skälet är den händelse som inträffade när hon var 23, år 1997, vilket hon nyligen berättat om i TV4-programmet ”Malou efter tio”.

– Jag skulle med en flygbuss, halkade och stukade foten. Den svullnade jättemycket men jag hann med flyget med en skadad fot, säger hon.

”Gjorde så fruktansvärt ont”

Den stukade foten gjorde så klart ont, men det var efter några dagar som smärtan gick upp i underbenet, och den blev värre och värre, berättar Anna.

En vecka senare nådde smärtan sin topp.

– Det var till slut så olidligt att jag fick åka till akuten. Det kändes som att benet höll på att sprängas. Det gjorde så fruktansvärt ont.

Hon var bara 23 år när hon fick sin första blodpropp. Foto: Privat

Husläkare hade undersökt henne tidigare i veckan men ingen gång under de första besöken kollade de om det kunde handla om en blodpropp i benet, i stället rekommenderades hon att smörja benet med en gel som kunde lindra smärtan, förklarar Anna.

– De borde ha reagerat, tycker jag. I efterhand känns det anmärkningsvärt eftersom symptomen var så tydliga.

Det var en blodpropp.

På akuten fick hon träffa en läkare som var docent i hematologi. Anna fick veta att hennes tillstånd kunde beskrivas som en omvänd blödarsjuka – i stället för vara lättblödande koagulerade hennes blod snabbare och lättare än normalt.

”Då blev det riktigt illa”

Det visade sig att Anna Jernberg Carlson lider av APC-resistens, en typ av ärftlig genmutation som gör att risken ökar för att få blodproppar.

– Jag fick blodförtunnande som skulle lösa upp proppen i sprutform. Jag ville nog inte helt veta hur illa det kunde ha gått, säger hon och tänker genast på när hon fick den andra blodproppen i sitt liv.

Nu vill hon sprida budskapet till andra som drabbas unga. Foto: Privat

Det var några år senare, 2003, när Anna var gravid. Hon beskriver hur det ena benet var alldeles lila.

– Då gick proppen nästan hela vägen från vaden upp till naveln. Då blev det riktigt illa och jag var inlagd i flera veckor. Det kunde ha gått riktigt illa.

Anna Jernberg Carlson berättade om sina erfarenheter i ”Malou efter tio” i måndags. Foto: Skärmdump/Malou efter tio

Skulle proppen ha spridit sig till lungan kunde hon och barnet ha strukit med, förklarar hon.

– Tack och lov har jag varit proppfri sedan dess. Men jag är mer vaksam på symptomen nu, säger Anna.

– Det gäller att ha bra cirkulation, och om jag slår mig illa så att det blir en stor blodutgjutelse har min läkare skickat mig på röntgen för att se så att det inte bildats någon propp. Och när jag till exempel flyger är det viktigt att jag ställer mig upp och rör på mig. Annars försöker jag leva så normalt som möjligt och tänker inte på det så mycket.

Uppmaningen till unga

Det viktigaste är att ha i bakhuvudet att inte utesluta att man kan drabbas av en blodpropp bara för att man är ung, understryker hon.

– Om det känns som att det är något som inte stämmer, ta det på allvar. Det känns jobbigt att behöva stå på sig inför läkare för att man är ung, men jag tror det är bättre nu än det var för mig, säger hon.

– Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre är det. Kolla upp om du har det i generna i släkten. Då kanske det är bra att undvika p-piller och vara extra varsam när man är gravid.