Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Ekström vill se fler barn i förskolan

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix / TT

De flesta barnen i Sverige går i förskola, men i landets tre största städer är omkring 5 400 barn i åldern 2-5 år hemma om dagarna. Utbildningsminister Anna Ekström vill att den andelen ska minska.

– Det finns mycket studier som visar hur viktigt det är för barn att gå i förskola. säger Anna Ekström till Ekot.

Sverige har ingen förskoleplikt, men regeringen kommer inom kort att tillsätta en statlig utredning om en eventuell obligatorisk språkförskola. Förslaget är en del av januariavtalet som regeringen har slutit med Centerpartiet och Liberalerna.

11 procent hemma i Järvaområdet

Det är framför allt i socioekonomiskt svaga eller socialt utsatta områden som andelen barn i förskola är lägre, visar siffror från Stockholm, Göteborg och Malmö som Ekot tagit del av. I Järvaområdet i Stockholm var elva procent av två- till femåringarna inte inskrivna i förskolan i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.