Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Ekström om uppblåsta PISA-resultaten

Utbildningsminister Anna Ekström om uppblåsta PISA-resultaten i SVT:s ”30 minuter”.
Expressens avslöjande av PISA-resultaten lyfts i SVT:s 30 Minuter.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström (S) tillstår att det finns, som hon säger, frågetecken kring de utrikesföddas resultat i PISA-undersökningen 2018.
Foto: SVT
Expressen avslöjade i juni 2020 att Sverige hade plockat bort många fler utrikesfödda elever än vad regelverket tillåter och att det resulterat i uppblåsta resultat för Sveriges del.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) erkänner att det finns stark anledning att tro att för många elever exkluderades i PISA-undersökningen 2018. 

Ekström fick frågor om de kritiserade PISA-resultaten i SVT:s ”30 Minuter” på onsdagskvällen.

– Jag kan konstatera att vi måste sätta ett frågetecken kring de utrikes föddas resultat i PISA-undersökningen, säger ministern. 

Den senaste PISA-undersökningen som kom 2019 hyllades av såväl Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson som av utbildningsminister Anna Ekström. De menade att resultatet var ett styrkebesked för svensk skola.

I SVT:s program 30 minuter tillstår nu ministern att urvalet och undersökningen kanske inte gått rätt till och att det ”måste sättas ett frågetecken kring de utrikes föddas resultat”.  

Expressen avslöjade uppblåsta resultat

Expressen avslöjade i juni 2020 att Sverige hade plockat bort många fler utrikesfödda elever än vad PISA:s regelverk tillåter och att det resulterat i uppblåsta resultat för Sveriges del.

Då kallade Anna Ekströms statssekreterare Erik Nilsson uppgifterna om att elever exkluderats på felaktiga grunder för ”påhittade konspirationsteorier”. 

Förra året kom Riksrevisionen med sin granskning av PISA-resultaten. 

Nu säger ministern att hon håller med Riksrevisionen i deras kritik.

– Det finns stark anledning att misstänka att för många elever har exkluderats, säger Anna Ekström i programmet. 

Anna Ekström hävdar dock fortsatt att den övergripande bilden stämmer: Svenska elevers resultat har blivit bättre sedan 2012. 

– Om man gör antagandet att för många elever har exkluderats så är det fortfarande så att vi har en säkerställd resultatnivåuppgång i PISA. I synnerhet för de elever som har gått i svensk skola hela sitt liv, och som har två svenskfödda föräldrar, säger hon och fortsätter:

– I och med att vi inte kan lita på de utrikes födda elevernas resultat i PISA så får vi luta oss mer mot andra internationella undersökningar och den svenska inhemska statistiken. 

Stort bortfall i andra undersökningar också

I oktober kunde Expressen avslöja att också i den internationella undersökningen PIRLS, som mäter läsförståelse, har en mycket stor andel av utrikesfödda eleverna varit frånvarande. 

– Jag kan inte riktigt hålla med om den utsagan. Tittar vi på PIRLS 2016 och de andra internationella undersökningarna ser vi att vi inte har exkluderingar som sticker ut – med ett undantag och det är PISA 2018. 

Att det saknades en stor andel utrikes födda elever i PIRLS 2016 kan ha berott på både exkluderingar och bortfall. Exkluderingar är de elever som väljs ut att skriva provet men som skolorna undantar från deltagande. Bortfall är de elever som väljs ut att skriva provet men som av någon anledning inte dyker upp vid provtillfället. En annan förklaring kan vara att för få utrikes födda elever slumpades fram att delta.

– De här undersökningarna är frivilliga för eleverna att skriva och det finns ett regelverk för hur detta ska redovisas. Det regelverket kollas hela tiden av den organisation som styr IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement red. anm) och det svenska genomförandet har varit sådant att IEA har godkänt det. 

Nyanlända saknades även i skolstudien PIRLS.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att det fanns ett 30-procentigt bortfall av utrikes födda elever i PIRLS. Det stämmer inte. Rätt är att de utrikes födda eleverna var underrepresenterade med ungefär fyra procentenheter (enligt Skolverket egen rapport) vilket motsvarar ungefär 30 procent av den elevgruppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.