Anna Ekström blir ny gymnasieminister

Anna Ekström blir Sveriges nya Gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Ekström har fram tills nu varit generaldirektör för Skolverket,
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Anna Ekström blir ny gymnasie- och kunskalslyftsminister.
Foto: Christian Örnberg
För en bred allmänhet är Anna Ekström även känd för att ha deltagit i SVT:s frågeprogram På spåret i lag med förre KD-ledaren Göran Hägglund.
Foto: Bo Håkansson / SVT

Anna Ekström blir Sveriges nya gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Tidigare i sin karriär har hon kämpat för lägre skatter - något som går stick i stäv med socialdemokratisk politik.

– Som Saco-ordförande drev jag att skattesystemet skulle stimulera till utbildning, kunskap. Det gör jag fortfarande, säger Anna Ekström på en presskonferens.

Anna Ekström har en diger meritlista. Hon har nu senast varit generaldirektör för Skolverket. Hon ledde också den av regeringens tillsatta skolkommission som presenterade en rad föreslagna åtgärder för ministrarna i utbildningsdepartementet i april. 

Tidigare i karriären har hon också ordförande i akademikernas centralorganisation Saco.

Hon gjorde sig där känd som en förespråkare för sänkta skatter, inte minst den så kallade värnskatten, den yttersta delen av marginalskatten för vissa höginkomsttagare. 

– Som Saco-ordförande drev jag att skattesystemet skulle stimulera till utbildning, kunskap. Till och med förkovran var ett ord jag använde då. Det gör jag fortfarande, säger hon på en presskonferens.

Värnskatten måste bort omedelbart, har du sagt?

– Jag har drivit frågan att värnskatten måste bort omedelbart, och det gjorde jag på ett tydligt mandat från Sacos förbundsmedlemmar.  Jag tycker fortfarande att skattesystemet ska stimulera till utbildning och ansvarstagande, och jag är fullt nöjd med att ingå i en regering som driver en sådan politik, säger Anna Ekström.

Hon har också haft starka åsikter i andra frågor, både i sin roll hos Saco och hos Skolverket.

– I många uttalanden har varit kritisk mot förra S-regeringen och den förra alliansregeringen. Jag tycker att det är fantastiskt modigt av Stefan Löfven att utse en minister som tidigare har tagit ganska tuffa ståndpunkter, säger Anna Ekström på en presskonferens.

Något som Anna Ekström varit kritisk till i sin roll som generaldirektör på Skolverket är det fria skolvalet, en helig ko för regeringen, skriver tidningen Skolvärlden.

– Skolvalet är ett genuint dilemma. Att kunna välja skola kan vara positivt för den enskilde eleven, men skolvalet riskerar att missgynna elever vars föräldrar inte gör ett aktivt val, kommenterade hon en av de årliga rapporter som Skolverket gjorde.

Tackar för förtroendet

Nu tror hon att hon ska ha mycket att bidra med från livet utanför partipolitiken. 

– Tack för det mycket stora förtroendet som jag tar emot med en stor portion ödmjukhet, säger Anna Ekström vidare. 

I samma ögonblick som Löfven presenterade Ekström, i slutet av regeringsförklaringen, tweetade hon själv ut ett meddelande: "Alea iacta est!", ett citat som vanligtvis tillskrivs Julius Caesar och som är latin för "tärningen är kastad!".https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/775680777866584065


Hos Lärarnas Riksförbund ser man optimistiskt på utnämningen av Anna Ekström.

– Vi tror att det är ett bra val. Hon är väldigt kunnig på skolområdet, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, och fortsätter:

– Jag hoppas att hon kan stärka gymnasieskolan och stärka vikten av utbildning och kunskap. Jag har stora förhoppningar.

För en bred allmänhet är Anna Ekström även känd för att ha deltagit i SVT:s frågeprogram På spåret i lag med förre KD-ledaren Göran Hägglund. Tidigare i år slutade paret på andraplats i tävlingen.

Anna Ekström efterträder Aida Hadzialic på posten som gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hadzialic avgick 13 augusti efter att ha kört rattfull och fastnat i en poliskontroll två dagar tidigare.

Aida Hadzialic hade besökt Köpenhamn för en konsert. På vägen tillbaka till Sverige stoppades hon klockan 23.51 på Lernacken vid Öresundsbron.

– Hon blev rutinmässigt stoppad när alla bilar stoppades från Köpenhamn till Malmö vid polisens gränskontroll. Hon legitimerade sig med körkort, sade då Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Hadzialic blåste positivt

Enligt polisens anmälan blåste Aida Hadzialic positivt två gånger. 

– Hon fick göra ett andra utandningsprov som visade att hon hade 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar 0,2 promille i blodet. Efteråt hölls ett kort förhör på plats, sade då Ulrika Olsson.

Den 6 september kom besked att Aida Hadzialic tvingas betala dagsböter för det inträffade.

"Straffet har bestämts till 40 dagsböter à 1000 kronor samt 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden", enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

På tisdagen hyllade hon sin efterträdare, när hon gick ut på Twitter och kallade henne "en väldigt kompetent person".https://twitter.com/Aida_Hadzialic/status/775702348903673856

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.