Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Ekström begär ny granskning av resultaten

En stor mängd elever med utländsk bakgrund plockades felaktigt bort ur PISA-urvalet. Om reglerna följts skulle de svenska resultaten varit betydligt lägre.
Anna Ekström.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elever i skolkorridor.
Foto: Cecilia Anderberg

Regeringen begär nu att Sveriges PISA-resultat granskas på nytt av OECD.

Detta med anledning av Expressens avslöjande om att stora mängder utrikes födda elever felaktigt plockats bort ur PISA-urvalet i strid med det officiella regelverket.

– Jag har aldrig tidigare bett OECD att göra en sån här granskning, men de har redan bekräftat för mig att de kommer att göra en granskning av Sveriges PISA-resultat, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Under tisdagen kunde Expressen avslöja hur en stor mängd utrikes födda elever felaktigt undantagits från att delta i PISA 2018 i Sverige, i strid med OECD:s officiella regelverk. Eftersom utrikes födda elever vanligtvis presterar betydligt sämre än genomsnittet innebär detta att de svenska resultaten egentligen borde varit betydligt sämre.

Enligt Expressens beräkningar, som tagits fram med hjälp av professor i nationalekonomi Magnus Henrekson, skulle hela den rapporterade uppgången för svenska elever sannolikt bytts mot en nedgång om reglerna hade följts. 

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet. Sedan har Skolverket använt detta uppumpade genomsnitt för att ge en alltför positiv bild av hur den svenska skolan utvecklats, säger Magnus Henrekson i Expressens granskning.

Resultaten ska granskas 

Under onsdagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström att hon med anledning av avslöjandet har begärt att OECD granskar Sveriges resultat och urvalsmetod på nytt.

– Eftersom Expressens artikel väcker vissa frågor om statistiken med utländska elever, så kommer jag se till att den granskas på nytt, säger Anna Ekström.

– Jag har i dag bett OECD att granska Sveriges resultat ytterligare en gång för att verkligen säkerställa att vi kan dra rätt slutsatser utifrån resultaten i PISA, men också säkerställa att statistiken har samlats in på rätt sätt.

I sin första granskning av de svenska resultaten har ju OECD inte tittat på detta – de har exempelvis inte undersökt hur många nyanlända elever som hade varit i den svenska skolan i mindre än ett år. Det kommer de alltså att göra nu?

– Jag kan inte redogöra för detaljerna kring hur OECD ska granska det här, och det är också viktigt att de, som är de som satt upp regelverket för PISA-undersökningarna, får en möjlighet att genomföra granskningen på ett sätt som de tycker är bra. 

Är det Skolverket som då får i uppgift att förse OECD med information i det här läget?

– Jag kan som sagt inte svara på några detaljfrågor, men det blir viktigt att OECD gör den här granskningen på det sätt som de bedömer är bra. PISA är ju OECD:s undersökning och det är viktigt att den genomförs enligt regelverket.

Anna Ekström kan inte i dagsläget svara på när och exakt hur granskningen kommer att genomföras.

– Det är helt enkelt för att jag pratade med OECD under förmiddagen i dag, så jag vet inte detaljerna kring det ännu.

Texten uppdateras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.