Anna, 41, bär på en annan kvinnas barn

Anna Winger, 41, bär ett barn åt ett annat par.
Foto: Privat
Gravidmagen.
Foto: Privat

Anna Winger, 41, från jämtländska Stugun gör just nu något häpnadsväckande.

Hon är gravid med ett annat pars barn.

Om några veckor kommer den lilla pojken att födas – då ska Anna lämna bort honom till föräldrarna.

– Det är för deras skull jag gör det här, jag vill ge dem ett barn, säger hon.

Hon låter lite andfådd på rösten, som om hon precis hade rusat upp för trapporna.

Det är det växande barnet i henne som trycker på lungorna och tar plats.

Stugunsbon Anna Winger, 41, är gravid i vecka 37 och ska snart föda. Men barnet är inte hennes. Hon är surrogatmamma åt två nära vänner, ett par som i flera år försökt få barn på egen hand – något som Östersunds-Posten var först att skriva om.

– Jag och kvinnan i paret pratade om surrogatmödraskap och då sa jag sa halvt på skämt att jag kunde tänka mig att vara det åt mina syskon, om det hade varit så att de inte kunde få barn på egen hand. Då frågade hon mig om jag kunde ställa upp för dem, berättar Anna.

Annas gravidmage.
Foto: Privat

Funderade länge

Att bära en annan persons barn är ingen liten uppgift. Förutom den fysiska påfrestningen som en graviditet innebär, ska man också tackla födseln och tiden efteråt.

Vad händer om man saknar barnet man nyss burit inom sig?

Anna Winger vände och vred på frågan under lång tid. Hon kände sig ju färdig med barn för sin egen del. Var hon för gammal? Orkade hon med en graviditet till?

Och vad skulle folk säga?

– Paret känner ju min familj, och skulle barnen eller min sambo ha sagt tvärnej hade jag aldrig gjort det här. Vi diskuterade det här mycket fram och tillbaka hemma, säger Anna.


LÄS ÄVEN: Malin blev mamma igen som 46-åring


Bestämde sig på alla hjärtans dag

Men så på alla hjärtans dag i fjol – efter mer än ett och ett halvt års betänketid – bestämde hon sig.

– Jag tittade på mina egna barn och kände hur lyckligt lottad jag är. Jag ville att paret skulle få uppleva samma sak, säger hon.

Hon skickade ett sms till kvinnan i paret och berättade att hon ställer upp som surrogatmamma.

– Kvinnan klarade inte av att ringa tillbaka för att hon grät så mycket. Det dröjde till dagen efter innan vi kunde prata. Men hon skickade ett sms till mig där hon skrev att jag gjorde hennes själ hel. Det kändes väldigt fint, säger Anna.

”Det var en annorlunda upplevelse”, berättar Anna om insemineringen.
Foto: Privat.

Inseminerades i Grekland

I somras åkte Anna Winger ner till Grekland där ett befruktat ägg placerades i hennes livmoder. Spermierna kommer från mannen i paret och ägget kommer från en okänd donator.

– Det var en annorlunda upplevelse, men det gick väldigt snabbt. Det var över på någon timme, berättar Anna.

Tillbaka hemma i Sverige återstod nio månader av väntan. Även om Anna har varit gravid fyra gånger tidigare, är det annorlunda nu. Till exempel är de två mammor – hon själv och kvinnan i paret – som går på alla undersökningar.

– Det är ju en ny situation för barnmorskorna också. De har aldrig varit med om något liknande tidigare, så de har lite svårt att veta vem de ska prata med, säger Anna och skrattar.


LÄS ÄVEN: Ville omhänderta gravid flicka – blev dödshotade


Pappan måste göra DNA-test

Barnet kommer att förlösas med ett planerat kejsarsnitt om några veckor. Den första tiden på BB är det Annas sambo som får ta hand om barnet, men när Anna och hennes sambo skrivs ut tar paret över ansvaret. Mannen i paret måste också göra ett DNA-test för att bevisa att han är pappan. Kvinnan får sen göra en närståendeadoption för att kunna bli barnets vårdnadshavare.

– Jag ser inte mig själv som förälder i det här, men det är klart att man kommer vilja veta hur det går. Och det kommer jag ju få göra i och med att vi är vänner. Jag skulle aldrig kunna göra det här för ett par som bor långt härifrån eller i ett annat land. Det här gör jag för att vi är så pass nära, säger Anna och fortsätter:

– Visst har man funderat på om man skulle må jättedåligt efteråt, Kroppen och hjärnan funkar ju inte i lag alla gånger. Om det skulle bli så, får man ju ta det då. Men jag känner mig trygg i att allt kommer gå bra.

”Det finaste man kan ge någon”

I Sverige är det olagligt att ta emot pengar för att vara surrogatmamma. Anna Winger och paret har i stället löst det så att paret står för alla mammakläder och prylar som behövs under graviditeten. Och även om graviditeten periodvis har varit jobbig med foglossning, hoppas Anna Winger att hennes berättelse får fler att våga fundera på surrogatmödraskap.

– Det här är det finaste man kan ge någon annan. Och jag är glad över att kunna ge det här paret ett barn.

Om surrogatmödraskap

Surrogatmödraskap, eller värdmödraskap som det även kallas, innebär att en kvinna bär och föder ett barn åt ett annat par. Precis som vid IFV (In Vitro Fertilisering) tas ett ägg från en kvinna – befruktat av en man – och förs in i livmodern hos den kvinna som ska bära barnet.

Efter graviditeten och födseln genomförs oftast en så kallad närståendeadoption då barnet lämnas över till föräldrarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.