Anna, 32, syr klänningar av återbrukat material: "Vi slösar så mycket i dag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En gammal gardinlängd som låg och dammade sydde Anna sedan ihop till en röd, blommig kreation.
Foto: Privat.
Anna Bejefalk har sytt i hela sitt liv, ett hantverk som fördes vidare av hennes farmor.
Foto: Privat.

Det startade som ett intresse från hennes farmor, men växte till ett hållbarhetstänk.

Anna Bejefalk, 32, syr alla sina klänningar själv – av återbrukat material.

– Den äldre generationen ser hantverket bakom, säger hon.

Det svagt trummande ljudet från symaskinen fyller upp lägenheten i Hallstahammar. Sjuåriga Anna sitter som fastklistrad på stolen intill sin farmor, som är i full färd med att sy ännu ett plagg i sidentyg. Anna har hänförts av vad som går att åstadkomma med lite tyg och tråd ända sedan hon efter ett besök hos sin farmor kom hem med en handgjord blå "prinsessklänning" med puffarmar.

När Annas farmor lär henne att använda symaskinen skapar hon otaliga täcken till sina hästdockor med tyger som tagits tillvara på av gamla gardiner och dukar.

– Jag sydde bara när jag var hemma hos farmor. Vi hade en väldigt nära relation och fick även ett gemensamt intresse, berättar Anna. 

La studiebidraget på dyra tyger

Åren gick och Anna fick tillsägelser i skolan för att hon försökte smyga i väg från träslöjden till syslöjden.

När familjen gjorde resor till släkten i Köping brukade Annas mamma skrika "Klara, färdiga, gå" i bilen.

– Det var en second hand-butik som mamma alltid tog med mig till, och hon visste att jag alltid öppnade bildörren innan vi hunnit stanna, säger Anna och skrattar.

Klänningen som Anna bar på valborg skapade hon utifrån en gammal gardin, som tidigare också använts som omklädning för en gammal lampskärm.
Foto: Privat.

Studiebidraget lade hon på dyra tyger – som det finska tyget med cirkustema ännu ligger sparat. Men i dag har samlingen av tyger växt på sig rejält.

– Jag intresserar mig väldigt mycket för att hitta nytt material och återvända gamla tyger, säger hon.

Syr klänningar av gamla gardiner

På gården till 32-åriga Anna och hennes familjs villa i Malmköping ligger hennes ateljé med smidestrappa, passande nog intill Sveriges enda strykjärnmuseum.

Anna har i dag lämnat stolen vid sin farmor och skapat en egen plats för sitt hantverk – nämligen handgjorda klänningar av återbrukat material.

– Vi slösar så mycket i dag, och det påverkar vår miljö enormt med plast och nyproduktion av varor. Jag köper i princip ingenting nytt förutom underkläder.

För Anna är det viktigt att leva hållbart. Hon slösar inte el i onödan, och är en flitig besökare av second hand-butiker – ofta med siktet inställt på tyger från 1960- och 70-talen.

Klänningen med 70-tals stuk skapades utifrån en gammal duk.
Foto: Privat.

"Försöker tänka på vad kvinnor är i behov av"

Hantverket fick Anna en möjlighet att vidareutveckla under gymnasiet, där hon studerade inriktningen textil, form och design.

En klänning kan i dag ta upp till en dag att färdigställa. Slitet och mödan bakom plaggen tycks den äldre generationen vara duktigare på att notera.

– De som växte upp med de här tygerna reagerar väldigt starkt på mina klänningar och tycker att det är häftigt. Många yngre ser inte hantverket bakom gamla broderier som jag alltid uppskattat.

I sina plagg försöker Anna även tänka ett varv extra kring detaljer, och väva in feministiska inslag i sin sömnad.

– Jag försöker tänka lite på vad vi kvinnor är i behov av, som djupa fickor som man kan ha mycket i. En nappflaska till exempel, säger hon och skrattar.

Den gröna blommiga klänningen beskriver Anna som en riktig utmaning att sy. Materialet hon hade att jobba med var en smal lång gardin, på närmare sju meter.
Foto: Privat.

Lever hållbart för nästa generation

Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel stil, menar att vi måste börja ta tillvara på textilier på ett mer hållbart sätt.

– Resurserna för att tillverka kläder, som bomull och polyester, är begränsade och vi använder väldigt mycket i dag. Framförallt slänger vi väldigt mycket och det är ett enormt resursslöseri. Man bör kunna ta tillvara på mycket mer, säger hon.

Sandow uppmanar konsumenter att tänka en gång extra innan kläder åker i soptunnan.

– Det första man kan göra är att tänka på någon annan kanske vill använda de kläder du själv inte längre vill ha. Och steget efter det kan vara att man skruvar till, gör om eller hittar på något nytt av saker. Så det är ju fantastiskt bra. 

Tillsammans med hennes man, försöker Anna få sönerna Alrik, 5, Athle, 3 och Alvar, 10 månader, att anamma en miljövänlig livsstil redan från tidig ålder.

– Jag ser till att laga barnens kläder i stället för att slänga. Jag försöker föra över den hållbara livsstilen till mina barn. Det är för nästa generation vi gör det här.


Så får du en mer hållbar garderob

Hyr festkläder
Det kan bli kostsamt i längden att köpa nya kläder till alla fester och tillställningar du blir inbjuden till. Ett smart och miljövänligt tips är att i stället hyra dig en outfit – vilket går att göra på flera platser i landet som huserar klädbibliotek.

Handla på second hand
Att handla kläder som andra personer rensat ut är både ett billigt och miljösmart alternativ. Genom att återbruka plagg sparar du nämligen inte bara på vatten, kemikalier och energi, utan ser även till att en mindre mängd av mikroplastfibrer spolas ut i våra hav.


Det är därför också smart att tänka på att själva inte slänga kläder – utan i stället skänka de vidare.

Köp miljömärkta plagg
Många kläder kan ha en så kallad miljömärkning. Detta innebär att krav har ställts på att vägen från råvara till färdigt plagg ska ha varit så pass klimatvänlig som möjligt.


Miljömärkningar att hålla utkik efter är: Bra miljöval, GOTS, Svanen och EU Ecolabel.

Ordna en klädbytardag
Alla har vi kläder som samlar damm i garderoben, och som vi vet att vi troligtvis inte kommer att bära igen.


Att ordna en dag när du byter kläder med vänner eller bekanta kan därför vara ett smart alternativ – för någon annan kan dina gamla plagg vara det perfekta tillskottet i garderoben.


Källa: Naturskyddsföreningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.