Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann Linde till Israel – lång diplomatisk kris är över

Klipp från en pressträff i augusti om evakueringen från Afghanistan.
Utrikesminister Ann Linde är välkommen i Israel.
Foto: IGOR KOVALENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Israels utrikesminister Yair Lapid talar med Ann Linde.
Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallström var inte önskvärd i Israel.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

TEL AVIV. Utrikesminister Ann Linde besöker Israel inom kort.

Därmed är den sju år långa diplomatiska krisen mellan Sverige och Israel över.

Israelerna bojkottade i många år hennes företrädare Margot Wallström som de uppfattade som antiisraelisk.

I september samtalade utrikesminister Ann Linde och hennes israeliska kollega Yair Lapid i telefon. De utbytte artigheter samt prisade vänskapen och samarbetet mellan de båda länderna.

Det korta samtalet var ett stycke diplomatisk historia. För första gången på sju år pratade de båda ländernas utrikesministrar med varandra – och därmed tycktes den långa iskylan i relationerna vara över.

Linde välkommen

Nu är smekmånaden i full gång. Ann Linde reser till Israel inom kort. Plötsligt är en svensk utrikesminister välkommen i Jerusalem där Margot Wallström tidigare var ”icke önskvärd person”. Linde besöker samtidigt Palestina där Wallström alltid var en välsedd gäst.

Hon ska bland annat träffa den israeliske utrikesministern Yair Lapid. Det är ännu oklart vilka ytterligare möten som står på programmet. Hon ska också inviga utställningen ”Sverige i Israel – 70 år av diplomatisk närvaro” den 18 oktober i den svenske ambassadörens residens..

– Utrikesministern besöker Israel och Palestina. Hon deltar vid öppningen av vår utställning om 70 år av svensk diplomatisk närvaro i Israel. Vi kommer att gå ut med fler detaljer om besöket senare, säger ambassadör Erik Ullenhag.

Ann Linde bekräftar via sin pressekreterare besöket i Israel och Palestina ”men ger inga detaljer om programmet i förväg”.

Också Israels utrikesdepartement bekräftar det svenska ministerbesöket.

 – Programmet för hennes besök är ännu inte helt fastställt. Det finns inga planer för ett besök av utrikesminister Lapid i Sverige den närmaste tiden, säger Lior Hayat, talesperson på israeliska UD.

”Nystart av förbindelserna”

Bakgrunden till islossningen är främst att Margot Wallström inte längre är Sveriges utrikesminister. Hon var i många år ett rött skynke för det officiella Israel. Dessutom har Israel sedan några månader en ny regering som öppnat för förändringen.

Efter telefonsamtalet i september twittrar Yair Lapid:

”Detta telefonsamtal, det första på sju år mellan våra länders utrikesministrar, symboliserar en nystart av förbindelserna på denna nivå.”

Han skriver att han uppskattar Lindes stöd för Israels säkerhet och välkomnar utökat samarbete mellan länderna.  Ministrarna diskuterade också Israels deltagande i den stora konferensen om Förintelsen och antisemitism i Malmö.

Ann Linde skriver att de hade ”ett mycket bra samtal” samt att hon fördömde terrorism och ”uttryckte sitt starka stöd för Israels säkerhet”.

”Vi båda underströk att vänskap och samarbete kan och måste gå hand i hand med respekt för varandras övertygelser och åsiktsskillnader”, twittrar Linde.

Bröt samman 2014

Förbindelserna mellan Sverige och Israel bröt samman i oktober 2014 när den nya S-regeringen som sin första åtgärd efter valsegern erkände Palestina som stat. Dåvarande israeliske utrikesministern Avigdor Liberman, i dag finansminister, kallade det ”ett eländigt beslut” och kallade hem Israels ambassadör i Stockholm. 

Det hela utvecklades till en ordstrid mellan Liberman och Wallström. Liberman sade att den svenska regeringen måste förstå att ”relationerna i Mellanöstern är mera komplicerade än en Ikea-möbel som man monterar själv”. Margot Wallström svarade att hon gärna ville sända över en Ikea-manual samt att man bäst sätter ihop en Ikea-möbel tillsammans med en partner.

Några månader senare, i januari 2015, ställde Wallström in ett planerat deltagande vid en Raoul Wallenberg-ceremoni i Israel ­– eftersom hon inte fick träffa Israels utrikesminister som var ”upptagen med valkampanjen”.

I november 2015 protesterade Israel skarpt mot vad man uppfattade som att Wallström kopplade terrordåden i Paris till den israelisk-palestinska konflikten. Och en månad senare reagerade Israel starkt mot Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” under en våldsvåg i Israel och de palestinska områdena.

Klyfta i sakfrågorna

Efter en rad kontroverser förklarade Israel i januari 2016 att Wallström inte var välkommen i landet. 

Sedan Ann Linde blev utrikesminister i september 2019 har relationerna gradvis förbättrats.

Men i sakfrågorna finns fortfarande stora klyftor. 

Israel är starkt kritiskt till EU-linjen i den israelisk-palestinska frågan medan Linde påpekar på Twitter att Sverige håller fast vid sitt och EU:s stöd för fredsprocessen och en tvåstatslösning, alltså ett Israel och ett Palestina sida vid sida. Samtidigt motsätter sig den nye israeliske premiärministern Naftali Bennett alla israeliska landavträdelser på Västbanken.

Sju år av kris mellan Sverige och Israel

Oktober 2014: Sverige erkänner Palestina som stat. Den israeliske ambassadören i Stockholm kallas hem i protest.

November 2015: Israel protesterar skarpt mot vad man uppfattar som att Wallström kopplar terrordåden i Paris till den israelisk-palestinska konflikten.

December 2015: Kraftiga israeliska reaktioner mot Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” under våldsvågen i Israel i och de palestinska områdena.

Januari 2016: Israel förklarar att Wallström inte är välkommen i landet.

September 2019: Ann Linde blir svensk utrikesminister.

Juni 2021: Yair Lapid blir israelisk utrikesminister.

https://www.expressen.se/nyheter/efter-sju-ars-kyla-nu-har-ministrarna-motts/ 

https://www.expressen.se/nyheter/israels-minister-vagrar-att-traffa-wallstrom/ 

Se något mer:
Här luras svenska politiker av ryska bluffmakare

Ryska komikern: ”Ankan är varken man eller kvinna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.