Gui Minhai har varit fängslad sedan 2015. Dawit Isaak sedan 2001. De senaste veckorna har två fall med frihetsberövade svensk-iranier också fått stor uppmärksamhet.
I förra veckan ställde sig samtliga partier i riksdagens utrikesutskott bakom ett krav om att granska den svenska ”tysta diplomatin”, ett begrepp som utrikesminister Ann Linde tycker är en felaktig beskrivning.
Hon tror inte heller att granskningen kommer att gynna Dawit Isaaks eller Gui Minhais situation.
– Man får inte glömma att det är de här länderna, de här regimerna som har dödsstraff, som fängslar journalister, som fängslar utan rättegång, det är ju där ansvaret ligger. Sedan måste vi försöka och se om vi kan få ut svenska medborgare. Och i vissa fall så lyckas det och i andra fall så har vi då inte lyckats.
Om kritiken: ”Inte min uppgift”
Den som tror att det finns en checklista för att få någon fri ”vet inte hur sånt här fungerar”, säger Linde.
– Det kan inte vara min uppgift att svara på att kritiker säger att ”nu måste du gå ut och skrika om det här”, om vi gör bedömningen att just nu är det bättre för personen att vi inte säger någonting utåt.
Dödsdömde Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia berättar att hon fått information den här veckan om att dödsstraffet skjutits upp ytterligare ett par dagar.
– Det är väldigt tungt, säger hon till Expressen.
Djalalis situation är ”oerhört allvarlig”, säger Ann Linde. Hon vill inte kommentera vilka länder som samarbetar i fallet eller om det kan vara aktuellt med fångväxling, vilket Iran nämnt.
– Jag vil inte gå in på några som helst detaljer i det här fallet. Jag tror inte det skulle tjäna Djalalis fall.
Gui Minhai
Den svenska förläggaren Gui Minhai sågs senast lämna sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand tillsammans med en okänd man 2015.
Dagar senare försvann tre av Gui Minhais kolleger i på förlaget och bokhandeln han arbetat på i samband med besök på kinesiska fastlandet. En dryg månad senare försvann även förlagets delägare oförklarligt.
I januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk statlig tv och sa att han återvänt till Kina frivilligt och att han känner sig kinesisk, trots att han har ensidigt svenskt medborgarskap.
I februari 2020 meddelades att han dömts till tio års fängelse
Dawit Isak
Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker.
Han kom som flykting till Sverige 1987, men återvände till hemlandet när Eritrea blev självständigt.
Dawit blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning. Men konflikten i landet blossade upp på nytt, och i september 2001 fängslades Dawit Isaak.
Han har aldrig ställts inför rätta.