Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann Linde slår tillbaka: ”Felaktig beskrivning”

Detta uppger Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehran Nia till nyhetsbyrån AFP.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali vid Karolinska institutet. Av säkerhetsskäl är bakgrunden bortskuren på bilden.

Kritiken växer mot den svenska strategin kring fängslade svenskar utomlands.

Nu slår utrikesminister Ann Linde tillbaka.

– Tvärtom har vi varit ganska högljudda, samtidigt är det väldigt mycket som inte skulle tjäna på publicitet, säger hon i Ekots Lördagsintervju.

Gui Minhai har varit fängslad sedan 2015. Dawit Isaak sedan 2001. De senaste veckorna har två fall med frihetsberövade svensk-iranier också fått stor uppmärksamhet.

I förra veckan ställde sig samtliga partier i riksdagens utrikesutskott bakom ett krav om att granska den svenska ”tysta diplomatin”, ett begrepp som utrikesminister Ann Linde tycker är en felaktig beskrivning.

Hon tror inte heller att granskningen kommer att gynna Dawit Isaaks eller Gui Minhais situation.

– Man får inte glömma att det är de här länderna, de här regimerna som har dödsstraff, som fängslar journalister, som fängslar utan rättegång, det är ju där ansvaret ligger. Sedan måste vi försöka och se om vi kan få ut svenska medborgare. Och i vissa fall så lyckas det och i andra fall så har vi då inte lyckats.

Om kritiken: ”Inte min uppgift”

Den som tror att det finns en checklista för att få någon fri ”vet inte hur sånt här fungerar”, säger Linde.

– Det kan inte vara min uppgift att svara på att kritiker säger att ”nu måste du gå ut och skrika om det här”, om vi gör bedömningen att just nu är det bättre för personen att vi inte säger någonting utåt.

Dödsdömde Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia berättar att hon fått information den här veckan om att dödsstraffet skjutits upp ytterligare ett par dagar.

– Det är väldigt tungt, säger hon till Expressen.

Djalalis situation är ”oerhört allvarlig”, säger Ann Linde. Hon vill inte kommentera vilka länder som samarbetar i fallet eller om det kan vara aktuellt med fångväxling, vilket Iran nämnt.

– Jag vil inte gå in på några som helst detaljer i det här fallet. Jag tror inte det skulle tjäna Djalalis fall.

Gui Minhai

Den svenska förläggaren Gui Minhai sågs senast lämna sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand tillsammans med en okänd man 2015. 

Dagar senare försvann tre av Gui Minhais kolleger i på förlaget och bokhandeln han arbetat på i samband med besök på kinesiska fastlandet. En dryg månad senare försvann även förlagets delägare oförklarligt. 

I januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk statlig tv och sa att han återvänt till Kina frivilligt och att han känner sig kinesisk, trots att han har ensidigt svenskt medborgarskap. 

I februari 2020 meddelades att han dömts till tio års fängelse

Dawit Isak

Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker. 

Han kom som flykting till Sverige 1987, men återvände till hemlandet när Eritrea blev självständigt. 

Dawit blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning. Men konflikten i landet blossade upp på nytt, och i september 2001 fängslades Dawit Isaak. 

Han har aldrig ställts inför rätta. 

Se mer:

Utrikesministern beklagar Kinas implementering av säkerhetslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.