Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven i samtal med Rouhani efter kraschen

Utrikesministern: "Kan inte utesluta ett väpnat angrepp"
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svarta lådan visas upp.Foto: Kassem Hamadé
17 personer hemmahörande i Sverige omkom i kraschen.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Irans president Hassan Rouhani.Foto: IRAN'S PRESIDENT OFFICE HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

UD kommer att skicka en delegation till Iran, samtidigt som Statens haverikommission begär att få närvara när de svarta lådorna blir avlästa.

Och under söndagskvällen hade Stefan Löfven ”ett långt och ingående” samtal med Irans president, uppger hans pressekreterare Gösta Brunnander.

Stefan Löfven och Ann Linde har båda fördömt Irans agerande efter att landet av misstag skjutit ner passagerarplanet med 17 passagerare hemmahörande i Sverige ombord. 

Nu har Löfven själv pratat med Irans president Hassan Rouhani i telefon under söndagskvällen. Enligt Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander var det ett ”långt och ingående” samtal som skedde på Löfvens initiativ.

I samtalet framförde Löfven Sveriges fördömande av nedskjutningen och klargjorde att de anhöriga till offren har rätt till att Iran agerar skyndsamt och tar fullt ansvar för händelsen, det framgår av ett pressmeddelande från regeringen. 

– Irans erkännande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring nedskjutningen. Den nationella expertis som Sverige och övriga drabbade länder har rätt att bidra med måste beredas fullständig insyn i utredningen, säger Löfven i uttalandet.

Enligt uttalandet fördömde också Löfven missilattacken mot militärbaserna i Irak förra veckan och Löfven ska uttryckligen ha ”manat Iran till återhållsamhet”.  

Haverikommissionens begäran

Statens haverikomission har också bett den iranska utredningsmyndigheten att få vara med när flygdata och röstinspelning från cockpit blir avlästa från de svarta lådorna. Det uppger myndighetens expert Peter Swaffer i ett sms till Expressen. 

Avläsningen kommer att ske antingen i Kiev eller i Paris. 

Sverige har enligt regelverket inte automatisk rätt att få vara med.

– Men att vi hoppas få göra så ändå. Jag ser det den främsta nyttan med ett sådant deltagande – givet att vi redan vet vad som hände – att få ha träffat de personer från den iranska haverikommissionen som leder utredningen. Jag tror det skulle vara alla till gagn för det fortsatta goda och givande utredningsarbetet. 

Han tillägger att han förväntar sig att få svar under dagen. 

Ann Linde: ”Fruktansvärt”

På söndagen drog Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i gång, där bland annat kungen, Säpo-chefen Klas Friberg, rikspolischefen Anders Thornberg och en rad ministrar deltar. Konferensen inleddes med att utrikesminister Ann Linde (S) höll ett tal. 

I talet valde hon att börja med att fokusera på det plan som sköts ner i Iran tidigare i veckan. 

– Det finns inte ord som kan beskriva hur fruktansvärt och förfärande det är att ett civilt flygplan med 176 människor ombord skjuts ner. Som statsministern framförde i går så måste det fördömas, oavsett om det skedde oavsiktligt eller ej, sa hon och fortsatte: 

– Vi framför dessa krav till Iran på alla nivåer.  

Utrikesminister Ann Linde (S) anlände till försvarskonferensen i Sälen under söndagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon berättade att de nu bildat en grupp på utrikesministernivå tillsammans med de andra länder vars medborgare omkom. 

– Flygplanskatastrofen är det senaste exemplet på hur risken för missbedömningar och överilat handlande växer i en kontext av starka spänningar. 

På en efterkommande presskonferens berättade Ann Linde bland annat att hon personligen fått en ursäkt från Irans utrikesminister och att Sverige ”inom kort – kanske om någon dag” också planerar att skicka ner konsulär personal från UD för att bilda en egen delegation på plats. Den ska ledas av justitiedepartementets internationella chefsförhandlare Anna-Carin Svensson, meddelade hon. 

Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson sade på söndagen att Kristdemokraterna kommer att driva på för att det ska bli sanktioner mot Iran. Ann Linde säger att de kommer att återkomma med besked om regeringen också vill se det. 

– Frågan om sanktioner kommer i ett senare skede och kommer diskuteras, både i gruppen och i EU. 

Inte aktuellt att skicka hem ambassadören

Under lördagen gjorde Expressen en intervju med Ann Linde där hon bland annat fick svara på frågan om hon blev förd bakom ljuset av Irans utrikesminister, som borde ha känt till sanningen om planet då de pratades vid. 

– Jag framförde bara att vi krävde att få delta i utredningen, att den skulle vara transparent och att vi hade utsett en expert. Då hade vi inte fått informationen från Kanada om underrättelseinformationen, den kom senare, sa hon till Expressen då. 

Då sade hon också att det inte är aktuellt att skicka hem Irans ambassadör i Sverige. 

– Det blir snarare kontraproduktivt. Här gäller det att få möjlighet att få så mycket information som möjligt från dem, säger Ann Linde.

Senare under dagen kommer bland annat Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att redogöra för partiets säkerhetspolitiska prioriteringar. Vidare kommer bland annat Säkerhetspolisens chef Klas Friberg kommer att delta i en punkt som heter ”Sverige – i de globala stormakternas intressesfär”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.