Ann Linde ryter ifrån – mot ”desinformation” om PKK

Turkiet ställer flera krav: ”Bollen är hos Sverige”.
Utrikesminister Ann Linde, S.
Foto: STELLA PICTURES/RK BILD
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK

Turkiet ställer krav på Sverige för att godkänna Nato-ansökan.

Nu ryter Ann Linde ifrån mot det hon beskriver som desinformation om Sveriges inställning till terrorstämplade PKK.

”Svenska regeringen under Olof Palme var först efter Turkiet att lista PKK som en terroristorganisation”, skriver utrikesministern på Twitter.

Turkiet motsatte sig snabbt Sveriges och Finlands Nato-ansökningar som lämnades in tidigare i veckan. 

Landets president Recep Tayyip Erdogan ställer krav på Sverige:

De påstådda medlemmarna inom PKK och Gülenrörelsen ska lämnas ut till Turkiet, och alla vapenembargon mot landet ska hävas.

Sveriges utrikesminister Ann Linde ryter nu ifrån mot det hon kallar för desinformation om Sveriges inställning till PKK.

”På grund av stor spridning av desinformation om Sverige och PKK, skulle vi vilja påminna att svenska regeringen under Olof Palme var först efter Turkiet att lista PKK som en terroristorganisation, redan under 1984. EU följde efter 2002, när Anna Lindh var utrikesminister. Den här hållningen är oförändrad”, skriver Ann Linde i ett Twitter-inlägg.

https://twitter.com/AnnLinde/status/1527571415012089856?s=20&t=R_SaA2i-MVhLz3qRtqng-Q

Även om PKK klassas som en terrororganisation av såväl Sverige som EU menar Turkiet att även kurdiska YPG ska klassas på det sättet.

Erdogan menar att situationen är känslig för Turkiets säkerhet, och att man vill att Sverige bryter med den kurdiska milisen.

YPG var västs allierade i kriget mot IS i Syrien och är en väpnad gren av det kurdiska Demokratiska unionspartiet. YPG fick militärt stöd av USA under kampen mot terrorsekten.

”Urstarkt stöd i Washington för svensk Nato-ansökan”

Magdalena Andersson om mötet med Joe Biden och resan till USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.