Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann Linde om Jemen: ”Behöver mer dialog”

– Man behöver mer dialog, och det är där Sverige kommer in och kan vara den plattformen och hjälpa till med det, säger Ann LindeFoto: OLLE SPORRONG
Förra veckan var Margot Wallström på plats i Jemen för att blåsa liv i fredsprocesserna. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Förra veckan avgick Margot Wallström efter ett sista försök att blåsa liv i fredsprocesserna i Jemen. 

Nu ligger ansvaret på Sveriges nya utrikesminister. 

– Man behöver mer dialog, och det är där Sverige kommer in och kan vara den plattformen och hjälpa till med det, säger Ann Linde. 

För drygt en vecka gjorde den dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S) en blixtvisit i Jemen. På plats träffade hon konfliktparterna med en förhoppning om att blåsa liv i fredsprocesserna. 

– Vi får aldrig tappa ur siktet att det här är människor, många barn som dör och lider mycket svårt av förhållandena i Jemen, sa hon till Sveriges Radio i samband med resan. 

Linde om Jemen: ”Man är villig att ha samtal”

Men i slutet på förra veckan meddelade Margot Wallström att hon lämnar posten som utrikesminister, och under tisdagen pressenterades att den nuvarande utrikeshandelsministern Ann Linde blir ny utrikesminister. 

Nu väntar en stor utmaning för Ann Linde, som menar att parterna behöver mer dialog för att få grepp på konflikten i Jemen. 

– Margot Wallström var där förra veckan och pratade med alla aktörer i området. Det visade sig att man är villig att ha samtal och att man vill att kriget ska ta slut, säger Ann Linde. 

Ann Linde om Sveriges roll i Jemen. 

Sveriges nya utrikesminister menar att Sverige har en viktig roll i för att få parterna att prata. 

– Man behöver mer dialog, och det är där Sverige kommer in och kan vara den plattformen och hjälpa till med det, säger hon. 

Ann Linde säger att nästa steg att kunna förbättra förhållanden är på FN:s generalförsamling om två veckor. 

– Där kommer vi ha ett möte med aktörerna och fortsätta och följa upp det Margot gjorde förra veckan, säger hon.