Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann Linde blir ny utrikesminister

Jenny Madestam om Ann Linde: "Blir mer betoning på EU"
Ann Linde blir ny utrikesminister, erfar SVT.Foto: KRISTIAN POHL / KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET
Ann Linde på Almedalsveckan 2017.Foto: SVEN LINDWALL
Ann Linde.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde är sedan i januari utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nuvarande utrikeshandelsministern Ann Linde blir ny utrikesminister, erfar SVT.

– Hon har lång och gedigen erfarenhet på det utrikespolitiska området och har haft internationella uppdrag för Socialdemokraterna både i Sverige och EU, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

På tisdagen kommer Stefan Löfven att presentera regeringen – och flera källor till Svenska Dagbladet uppger att nuvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth blir ny arbetsmarknadsminister. 

I slutet på förra veckan meddelade Margot Wallström att hon lämnar posten som utrikesminister. Som skäl angav hon att hon vill tillbringa mer tid med familjen.

– Enligt säkra källor blir Ann Linde (S) Sveriges nästa utrikesminister. Definitivt besked lär komma från statsminister Stefan Löfven i morgon tisdag, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Han säger vidare att förändringen inte lär innebära några betydande skillnader för Sveriges utrikespolitik. Ann Linde är sedan januari utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. 

”Ann Linde är en av de mest skickliga ministrarna”

Var statssekreterare hos Ygeman

Under förra mandatperioden, från den 25 maj 2016, var hon EU- och handelsminister. Dessförinnan var hon statssekreterare på justitiedepartementet, hos dåvarande inrikesminister Anders Ygeman. I den rollen var hon en av de första i Regeringskansliet som fick del av informationen om att Transportstyrelsen i samband med en upphandling tillgängliggjort känslig information, vilket kom ut i medierna sommaren 2017. Detta var något som föranledde stark kritik från oppositionen. 

Mellan 2013 och 2014 var hon chef för den internationella avdelningen vid Europeiska socialdemokratiska partiet i Bryssel och dessförinnan har hon bland annat en lång erfarenhet som Socialdemokraternas internationella sekreterare, vilket hon var mellan år 2000 och 2013. 

Ann Linde har förekommit i spekulationerna om Wallströms efterträdare.

– Det är naturligtvis hedrande på alla sätt. Men jag fokuserar på handelspolitiken, har hon tidigare sagt i en intervju med DN. 

Hon duckade då frågan om hon har fått en förfrågan från Stefan Löfven:

– Det är statsministerns sak att sköta det. Jag fokuserar på handelspolitiken och tycker att det är väldigt kul att vara handelsminister. Det är verkligen meningsfullt.

Linde var också ett namn som förekom när det spekulerades om vem som skulle ta över som EU-kommissionär efter Cecilia Malmström. Det stor sedan klart att Stefan Löfven i stället valde arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) för uppdraget. 

Uppgifter: Tomas Eneroth blir arbetsmarknadsminister 

På tisdag, i samband med riksdagens öppnande, kommer Stefan Löfven att officiellt berätta vem som blir ny utrikesminister. 

Enligt Svenska Dagbladet kommer Löfven också presentera fler omflyttningar i regeringen. 

Nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har utsetts till Sveriges kandidat till EU-kommissionär. Hon ska enligt tidningen ha hållit sitt avskedsavtal vid arbetsmarknadsdepartementet redan förra veckan. 

Flera källor till SvD uppger att det blir nuvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth som tar över hennes roll. 

Tidningen skriver också att Annika Strandhälls paus från rollen som socialförsäkringsminister fortsätter. 

Tomas Eneroth är i dag infrastrukturminister. Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Mer tid för familjen - därför avgår Wallström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.