Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann Linde lurad av ryska bluffmakare

Har ringt många internationella ledare • Anklagas för koppling till Putin
Utrikesminister Ann Linde blev lurad av bluffmakare.
Foto: IGOR KOVALENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryske presidenten Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Julia och Aleksej Navalnyj. Han är en fängslad rysk oppositionspoliker.
Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Ann Linde gick rakt i fällan. 

Två kända ryska bluffmakare lurade till sig ett telefonmöte med henne – precis som de tidigare ringt en rad internationella ledare.

De båda kallas ”skämtare”, men anklagas också för att gå Vladimir Putins ärenden – och en rysk nyhetsbyrå har publicerat vad Linde sade under mötet.

– Utrikesdepartementet har rutiner, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet, säger UD:s presstjänst. 

Ann Linde samtalar i mer än tio minuter i telefon med två personer som utger sig för att representera den ryska oppositionen. 

Den ena som Julia Navalnaja, hustru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Den andre som Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov.

Men båda är bluffmakare som lurat till sig ett samtal med den svenska utrikesministern. Två ryska humorister, kända under artistnamnen Vovan och Lexus och misstänkta för att samarbeta med den ryska regimen. De lade ut samtalet med Linde på Youtube den 30 juli.

https://www.youtube.com/watch?v=M2uCnrIrkRw

De har under falska premisser ringt upp internationella ledare som franske presidenten Macron, dåvarande brittiske utrikesministern Boris Johnson, polske presidenten Duda, turkiske presidenten Erdogan och många andra.

”Telefonskämtare som ett medieverktyg för Kreml”, har brittiska BBC tidigare skrivit i en kommentar.

Tidigare i år drabbades Kanadas premiärminister Trudeau av de båda busringarna. Även prins Harry och musikstjärnan Elton John har stått på deras samtalslista.

Lurade Ann Linde

De har hållit på i tio år och uppmärksammats internationellt. Men lyckades ändå ta sig fram till Ann Linde. Nu med den ena i teamet ersatt av en kvinna.

Ann Linde avböjer att kommentera. Men UD:s presstjänst skriver att samtalet ägde rum ”efter en officiell förfrågan” och att Linde gärna ville ha kontakt med Julia Navalnaja vars make hade utsatts för mordförsök och sedan gripits i Ryssland.

”För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet”, skriver UD:s presstjänst och fortsätter:

”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

Enligt UD har ”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats” av bluffsamtalet.

I samtalet, som lagts ut på Youtube, diskuterar Ann Linde hjälp till det ryska civilsamhället och EU-sanktioner mot Ryssland på grund av regimens brott mot mänskliga rättigheter. Hon antyder att det kan bli mera svenskt stöd. Det är god stämning under samtalet och de tre deltagarna skrattar flera gånger.

Den ryska nyhetsbyrån Sputnik plockade omedelbart upp hennes uttalande om att EU aldrig kommer att införa sanktioner mot den ryska gasledningen Nord Stream 2, ett budskap som Vladimir Putin med all säkerhet gillar. Så här citeras Linde av Sputnik:

”Vi kommer aldrig ha en enad inställning för att stoppa Nord Stream 2 i detta läge. Det betyder att det verkligen kommer att visa att EU är splittrat, och detta kommer att försvaga EU och stärka Ryssland.”

Kopplingar till Kreml

Vovan och Lexus heter egentligen Vladimir Kuznetsov och Aleksej Stoljarov. Brittiska BBC skriver i en kommentar att de är Putinvänliga och ofta framträder i rysk tv. Och att deras verksamhet rapporteras mycket positivt i rysk tv.

”De poserar ofta som någon som deras objekt troligen vill tala med, till exempel sympatiskt inställda representanter från ett vänligt inställt land ... Innehållet i sådana konversationer tas ofta ur sitt sammanhang eller misstolkas på annat sätt i rysk tv ... för att ofördelaktigt porträttera Moskvas geopolitiska motståndare”, skriver BBC. 

Vovan och Lexus förnekar att de har kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten.

Rysslands president la skulden för cyberattacker på USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.