Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann Linde: Kunde uttryckt mig mer ödmjukt

Utrikesministern kommenterar kritiken efter intervjun med tyska Deutsche Welle.
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Ann Linde (S) KU-anmäls av Sverigedemokraterna efter sitt kritiserade framträdande i tysk tv.

Linde själv ångrar inte intervjun men tycker att hon kunde uttryckt sig lite mer ”vänligt och ödmjukt”.

I intervjun med Deutsche Welle i förra veckan försvarade Linde Sveriges coronastrategi.

Moderatledaren Ulf Kristersson har gett Linde hård kritik för framträdandet. Han anser att utrikesministern har skadat Sveriges anseende genom att ge ”arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen”.

– Om Ulf Kristersson tycker att jag ska uttrycka mig mer vänligt och ödmjukt kan jag absolut ta till mig en sådan kritik, säger Ann Linde till Expressen TV.

Linde: Bemötte felaktig bild

Men hon håller inte med om att intervjun skadat Sverige. Hon betonar att hon bemötte vad hon anser vara en direkt felaktig bild.

– Jag försökte förklara hur vi ser på frågan. Att vi har skillnad i hur man styr, hur Sverige styrs – vi har inte ministerstyre, vi har små ministerier och stora myndigheter, säger hon till Expressen TV.

– Och att det faktum att vi nu testar väldigt mycket innebär att det kan verka att vi har en stor smittspridning. Då har jag som utrikesminister en skyldighet att berätta att det inte är så.

SD: Har skarvat på sanningen

Nu anmäler Sverigedemokraterna utrikesministern till konstitutionsutskottet (KU).

– Som statsråd måste man hålla sig till sanningen. I det här fallet är intrycket att man skarvat lite på sanningen när man säger att vem som helst får testa sig. Det stämmer inte, säger vice partieldare Henrik Vinge till Expressen TV.

– Därför är det bra om riksdagens konstitutionsutskott får reda ut detta.

SD har skrivit om KU-anmälan i en debattartikel i Aftonbladet.

”Vi har noterat Sverigedemokraternas debattartikel och ser ingen anledning att kommentera den”, skriver Sami Mashial, tf pressekreterare hos Linde, i ett sms till Expressen.

Sa fel – ”framgick inte”

I den tyska intervjun påstår Ann Linde felaktigt att ”alla, varenda person, även om du inte har det minsta symptom, kan gå och testa sig”.

Linde påstår i dag att hon bara menade Region Stockholm – där påståendet stämmer –men att detta ”inte framgick” av TV-sändningen.

– Där kan jag också ta till mig kritiken, eftersom man bara hörde när jag sa att ”alla får testa sig”, säger utrikesministern till TT.

”Kunde varit tydligare”

I intervjun kopplar Linde ihop den höga smittspridningen på äldreboenden med privatiseringen av vården.

Linde uppger att hon försökte förklara för intervjuaren att det finns många olika utförare i Sverige vilket gör det svårt för en regering att styra.

– Det är möjligen så att jag kunde varit ännu tydligare där, säger Linde till TT.

SD: Oerhört besviken på utrikesministern

Henrik Vinge (SD): ”Man har skarvat på sanningen”

Se delar av den omtalade intervjun i tysk tv

Här frågas Ann Linde ut om coronastrategin i tyska kanalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.