Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann Linde fördömer Irans våld mot demonstranter

Sveriges utrikesminister Ann Linde fördömer Irans agerande mot demonstranter. Foto: MALTON DIBRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protesterna har på sina håll lett till våldsamma sammandrabbningar. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Ann Linde (S) är ”skräckslagen över dödssiffrorna i Iran”. 

Och chefen för UD:s Mellanösternenhet ska i ett möte med Irans ambassadör ha fördömt landets våldsamma agerande mot de omfattande protesterna, rapporterar Dagens Nyheter, DN. 

– Regimens våld mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och det har framförts till iranierna, säger en källa som DN uppger har insyn.

Sedan slutet av förra veckan pågår massiva landsomfattande protester mot den iranska regimens planer på att höja bensinpriset med 50 procent. 

Sammandrabbningarna mellan demonstranter och regeringsstyrkor har på sina håll varit brutala och skördat flera dödsoffer – även om regimen inte bekräftat någon officiell siffra. 

Under onsdagen deklarerade Ayatollah Ali Khamenei, Irans högste religiöse ledare, att ”fienden” tryckts tillbaka.

– Vi har avvärjt fienden i säkerhetskrigsområdet under de senaste dagarna, sa han enligt nyhetsbyrån AFP.

Han påstod också att protesterna inte var folkliga demonstrationer utan en konspiration mot staten Iran av ”säkerhetskällor”.

Över 100 dödsoffer enligt Amnestys rapporter

Människorättsorganisationen Amnesty uppskattar antalet dödsoffer till åtminstone 106, och hänvisar till trovärdiga rapporter, rapporterar nyhetsbyrån AP

Under tisdagen ska UD:s Mellanösternchef under ett möte med Irans Sverigeambassadör, Sayed Rasoul Mohajer, i skarpa ordalag ha fördömt landets våldsamma sätt att slå ned på protesterna, enligt DN. 

– Regimens våld mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och det har framförts till iranierna, säger en källa till DN, som uppges ha insyn i mötet. 

Under tisdagen har utrikesminister Ann Linde bekräftat mötet och skriver att hon är ”förfärad”, eller ”skräckslagen”, över dödssiffrorna som rapporteras från Iran. 

https://twitter.com/AnnLinde/status/1196889063913078784

Amnesty har fått uppgifter om prickskyttar som skjuter

Protesterna i ett hundratal städer har varit både våldsamma och fredliga men regimens säkerhetsstyrkor har på sina håll slagit ned demonstrationerna kraftfullt. 

Videfilmer som sipprat ut från landet där internet ofta stängts ned under massdemonstrationerna visar hur säkerhetsstyrkor använder sig av skjutvapen, vattenkanoner, tårgas och batonger för att kväsa demonstranterna, rapporterar Amnesty. 

Organisationen har även fått information om att prickskyttar placerats ut på tak för att skjuta mot demonstranter och även från en helikopter, i en rapport som Amnesty tagit del av.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.