Ann Linde: ”Finns många myter om svenska strategin”

Se utrikesministerns medverkan: ”Vi kan lita på att folk följer rekommendationer i väldigt stor utsträckning”.
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: TASS / MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS/SIPA U SIPA USA
USA:s president, Donald Trump.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Utrikesminister Ann Linde (S) har intervjuats av CNN om hur Sverige hanterar coronakrisen.

Ministern förklarar att Sverige har en egen metod – men att det finna många myter om den.

– Jag måste säga att det här är vårt sätt att göra det på, säger Ann Linde till CNN.

I dag har utrikesminister Ann Linde intervjuats av CNN om Sveriges agerande under coronakrisen. Det, med anledning av Donald Trumps uttalande om att Sverige lider svårt under pandemin.

Men i intervjun tillbakavisar utrikesministern uppgifterna. Hon menar dessutom att det spridits flera myter kring den svenska strategin.

– Faktiskt lider vi likt många andra länder, men det finns många myter om den så kallade svenska strategin. Som du tidigare hört har Donald Trump kallat strategin för flockimmunitet som svar på covid-19, och det är helt fel. Det är absolut inte Sveriges strategi, säger Ann Linde till CNN.

Ann Linde: ”Finns ett stort förtroende”

Ann Linde får även frågan om varför Sverige valt att använda sig av rekommendationer i stor utsträckning, i stället för rättsligt bindande påbud under krisen.

Ministern pekar på att Sverige använt sitt politiska system, där regeringen tar hjälp av expertmyndigheter, i flera hundra år.

– Det finns ett stort förtroende folket och myndigheterna emellan för politiker, men det fungerar också åt det andra hållet, att när Folkhälsomyndigheten kommer med en rekommendation finns det en väldigt stark vilja hos folket att följa den, säger Ann Linde till CNN.

Hon fortsätter:

– Det är därför som det i vårt fall, och jag måste säga att det här är vårt sätt att göra det på, inte behöver rättsliga åtgärder, för vi kan lita på att folket följer rekommendationerna i stor utsträckning.

Ann Linde trycker också på att regeringen tagit beslut om till exempel slopad karensdag för att göra det enklare för svenskarna att stanna hemma och inte röra sig utomhus.

Här kan du se hela klippet:

https://www.facebook.com/600300673472175/posts/1578400468995519/?vh=e&d=n

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Utfrågad av reporter i Vita huset om benådning av Joe Exotic.

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.