Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann Linde: De är de tre största utmaningarna

Utrikesministern om den diplomatiska krisen med Kina
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto: OLLE SPORRONG
Ann Linde är kritisk till Donald Trump motvilja till globalism.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

I en stor intervju med SvD listar utrikesminister Ann Linde (S) de, enligt henne, tre största utmaningarna framöver.

Och ett av de viktigaste områdena ser ut att försvåras av USA:s president, Donald Trump.

– President Donald Trump har talat om att framtiden tillhör patrioter och inte globalister, säger Ann Linde till SvD.

Svenska Dagbladet har träffat utrikesminister Ann Linde under ett besök i New Delhi i Indien. Där svarar den socialdemokratiska toppolitikern på vad hon anser är de tre största utmaningarna inom utrikespolitiken framöver.

Och det första som nämns är de försvagade multilaterala samarbetena i världen. 

För ett litet land som Sverige menas det vara särskilt viktigt att bygga starka allianser. Men där kan USA:s president, Donald Trump, vara ett hinder, enligt Ann Linde.

– President Donald Trump har talat om att framtiden tillhör patrioter och inte globalister. Om varje land bara bryr sig om sitt så kommer det att bli dåligt för alla, säger han, men det är ett synsätt som ligger långt från vårt. Jag menar att du kan vara stolt över ditt land och samtidigt vilja ha gemensamma lösningar, säger utrikesministern till SvD.

Ann Linde oroas över ojämlikhet

En annan utmaning som Ann Linde lyfter handlar om den ökade ojämlikheten i världen. Den menas bidra till att länder som Chile, Libanon, Iran och Irak ser ökade oroligheter, rapporterar SvD.

För att motverka den negativa utvecklingen har Sverige och statsministern Stefan Löfven startat satsningen Global Deal. Initiativet handlar om att öka dialogen och samarbetet mellan fack, arbetsgivare och regeringar, i syfte att undvika dåliga villkor och lönedumpning.

Enligt Ann Linde har såväl OECD som ILO sett tilltaget som en bidragande lösning. Framöver gäller det dock att hitta konkreta verktyg att bygga vidare på, säger ministern till SvD.

”Vi måste göra något”

En tredje aktuell utmaning handlar om demokratins försvagande. I intervjun med SvD uppger Ann Linde att forskare kunnat visa på att individers friheter inskränks, att mediefrihet inskränks, att rättstaten försvagas och att frivilligorganisationers frihet inskränks.

För att motarbeta problemet har utrikesdepartementet därför lanserat satsningen ”Drive for democracy”, som ska lyfta vikten av demokrati. 

– Alla våra 108 ambassader och generalkonsulat har fått en manual om hur man skapar diskussion kring detta. Där finns sociala medier, filmer, posters – allt för att uppmärksamma folk: Hallå! Det är något väldigt viktigt som pågår i världen! Demokratin håller på att trängas tillbaka. Vi kan inte bara sitta på våra rumpor. Vi måste göra något, säger Ann Linde till SvD.

Ann Linde träffade Mike Pompeo i november

Ann Linde deltog i möte om IS med USA:s utrikesminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.