Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann levde med binnikemask i tio år

I tio år levde Ann Nilsson med binnikemask. "Jag har varit trött hela tiden och inte kunnat göra något ansträngande," säger hon.
Foto: Privat
Ann Nilsson, 39, var trött och kraftlös i tio år.
Nu vet hon varför.
Långa binnikemaskar har levt inne i hennes tarmar.
- De såg ut som vita, feta och platta daggmaskar, säger hon till Expressen.se.

FAKTA

Fler parasiter som drabbar människor

o Springmask är den vanligaste typen av inälvsmask i Sverige. Drabbar ofta små barn, men försvinner med hjälp av receptfri medicin från apoteket. Det finns också spolmask och bandmask - där fiskbinnikemasken ingår.
o Hakmaskens larver kläcks i jorden och kan ta sig in genom huden under foten när man går barfota. Därifrån tar den sig upp till tarmen där den hakar sig fast och suger blod. Finns i tropiska klimat.
o Snäckfeber orsakas av larver som finns i vattendrag och kan ta sig in genom huden om man badar. De vandrar vidare ut i blodet och lägger sedan ägg som hamnar i tarmen och urinblåsan. Vanligasti utvecklingsländerna.
o Loiasis är små maskar, så kallade rundmaskar, som trivs bäst alldeles under huden på människor. Den lever i bindväven och kan ge stora svullnader. I bland kan man se den under huden eller i ögat.

En dag i maj fick Ann Nilsson, 39, från Färjestad en chock när hon gick på toaletten.
- När jag skulle torka mig sa det bara smack. Jag tittade efter och där på pappret låg en lång vit mask, berättar hon.
Dagen efter kom det ut en ännu större.

Tog med maskarna


- Det var så äckligt. Jag undrade vad det var.
När hon tog med en av de döda maskarna till läkaren fick hon veta att det var inälvsmask - troligen så kallad fiskbinnikemask.
De kan bli upp till tio meter långa och sprids via fisk som är rå eller dåligt tillagad. De lever i tarmen där de äter mat och suger blod. Maskarna är mycket ovanliga i Sverige.

Misstänker sushi


Men Ann Nilsson tror att hon har fått dem av sushi i Stockholm.
- Jag har inte varit utomlands och det är den enda råa fisk jag har ätit.
Troligen har hon levt med maskarna i kroppen i tio år.
- Jag har varit trött hela tiden och har inte kunnat göra något ansträngande. Jag åt och åt utan att gå upp i vikt, men läkaren hittade ingen orsak, säger hon.

Fick ny energi


Nu har hon fått medicin som kräver speciellt tillstånd.
Och det känns som att maskarna har försvunnit.
- Tröttheten gick över efter en vecka med medicinen. Nu har jag massa energi som jag inte har haft förut, säger Ann Nilsson.
Hur känns det nu?
- Först mådde jag pyton i två veckor. Nu undrar jag bara hur många fler i Sverige som är drabbade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.