Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann Heberlein: "De är varken barn eller flyktingar"

Ann Heberlein.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) och Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström gjorde på onsdagskvällen upp i Expressen TV:s program Bara Politik. 

Hetast blev det när frågan om utvisningar av afghanska flyktingar kom upp. 

– Vi skickar unga människor till en självklar död, sa Hanna Lidström.

– De är varken barn eller flyktingar, menade Ann Heberlein.

 

Se hela Bara Politik 22 november här!

Frågan om behandlingen av afghanska ungdomar blev ett hett ämne i onsdagskvällens Bara Politik. 

Grön Ungoms Hanna Lidström vände sig snabbt bland annat emot Socialdemokraternas agerande i frågan:

– De som kom 2015 kom under helt andra förutsättningar än vad det är nu, och har blivit drabbade av så långa handlingstider att de nu döms på helt andra grunder än vad de hade när de kom, sa hon.

Lidström: Skickar unga människor till en självklar död

"Borde Miljöpartiet lämna regeringen om de inte får med sig S?", undrade programledare Niklas Svensson.

– Den stora frågan om vi skickar massa unga människor till en självklar död handlar inte om vad MP ska göra. Jag tycker det är ganska ointressant i sammanhanget, replikerade Lidström.

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ann Heberlein, riksdagskandidat för Moderaterna satte sig snabbt emot.

– Det är det naturligtvis inte ingen självklar död. Alla människor som är flyktingar i enlighet med flyktingkonventionen och som har giltiga skäl ska givetvis stanna, men har man fått avslag, inte bara en utan flera gånger, då måste man lämna landet.

Heberlein fortsatte sedan:

– Jag tror att det är politiskt självmord att utfärda någon slags allmänamnesti, för det här har blivit en så stark symbolfråga, där många människor faktiskt känner sig bedragna. Först har vi talat om dem som barn och sedan som flyktingar. Och de flesta av dem är varken barn eller flyktingar. 

Skarp kritik mot Miljöpartiet

Enligt Hanna Lidström är de ensamkommande afghanska ungdomarna dock inte alls en symbolfråga.

– Nej, jag tycker det här handlar om unga människors liv.

Heberlein fortsatte med att varna för ett system på väg att urholkas:

– Nu befinner vi oss i ett läge där vi faktiskt måste börja ta störst hänsyn till de som redan finns här, sa hon.

– Det här är unga människor som var barn och offrade allt för att få komma hit och söka säkerhet och medan de väntat på besked har vi på ett ohederligt sätt ändrat reglerna så det inte längre får stanna, kontrade Lidström.

Debatten slutade till sist ungefär där den började, då Ann Heberlein gick åt hårt Miljöpartiet:

–  Det här är ju er politik, och era regler. Jättekonstigt att Miljöpartiet beter sig på det här sättet. Ni sitter i regeringsställning. Om inte galoscherna passar tycker jag faktiskt att ni måste ta konsekvenserna och lämna samarbetet med Socialdemokraterna.

Ann Heberlein och Hanna Lindström om:

Ann Heberlein om sänkta skatter:

”Ska vi upprätthålla, vilket är oerhört viktigt så måste vi också ha skatteintäkter. Därför måste vi se till att de personer som genom hårt arbete skapar arbete för andra och genererar mycket skattemedel inte lämnar landet."

 

Hanna Lidström om sänkta skatter:

”Det viktigaste vi ska göra för att få de som är rika att också vara med och betala för välfärden är att ha en bra gemensam välfärd.”

 

Ann Heberlein om välfärden: 

”Den viktigaste frågan är vad vi ska göra med den stora grupp människor som inte bidrar. De vuxna, friska personer som lever på bidrag i dag. Det är en grupp som växer ständigt.”

 

Hanna Lidström om välfärden:

”Som kapitalist kan man själv göra modiga investeringar i sitt företag, men får också tjäna pengar på de som vi gemensamt har investerat i, alltså andra människors utbildning och deras anställdas utbildning. De kan få lite vinst, men samhället ska också få lite vinst.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.