Ann-Christine ryckte ut när rådjuret fastnat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

SOS Alarm vägrade rädda det lilla rådjurskidet. Då ryckte sjuksköterskan Ann-Christine Ljungdahl ut: 

- SOS ringde upp mig och sa att de hade en jägare som kunde komma och avliva rådjuret, då slängde jag på luren.

Ann–Christine, 43, hade hört underliga ljud ifrån skogen bakom huset under hela dagen. När kvällen kom och ljudet ännu inte tystnat bestämde hon sig en gång för alla att söka upp vem det var som förde sådant oväsen. 

 – Jag såg något som jag först trodde var en gris. Men såg sen att det var ett litet rådjurskid som var fastklämd under en stor sten. 

Åkte ner

 Ann-Christine berättar att hon sprang tillbaka till huset för att hämta plankor och redskap för att förhindra att det lilla djuret skulle falla ännu längre ner i gropen under stenen.

 – Det var i alla fall tre meter fallhöjd under den. Och varje gång den sprattlade så åkte den lite längre ner.

Fick inte hjälp

 Hon ringde SOS Alarm för att få hjälp med att rädda rådjursungen. Men där fick hon beskedet om att det inte var ett prioriterat ärende för dem – och att de inte kunde hjälpa henne. Men de erbjöd henne att få numret till en jägare som kunde skjuta kiden.  Men det gick inte sjuksköterskan Ann-Christine med på:

 – Pratar du om att ta död på ett rådjur som jag försöker rädda här? Jag har faktiskt inte tid att prata med dig, sa hon och slängde på luren.

 Under tre timmar jobbade Ann-Christine och hennes man med att få loss rådjuret. Och räddningsinsatsen blev en succé:

 – Det hade bara ett litet skrapsår över ena ögat. Den var lite omtumlad, men när den kvicknat till så hoppade den oskadad iväg.

Äter upp blommorna

 Ann-Christine säger att hon har svårt att förstå varför hon inte fick hjälp att rädda djuret med tanke på att djur räddas lite överallt i landet. Själv agerade hon på ren instinkt. Men egentligen hade det lönat sig för henne om en jägare skjutit rådjuret:

 – Jag hade i och för sig blivit lite glad då eftersom rådjuren äter upp blommorna i min trädgård. Det är som en stor buffé för dem här, säger hon och skrattar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.