Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann-Christin fann en vän för livet när hon gick till kuratorn

Senaste nytt om i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ann-Christin Thuresson och Eva Lehto möttes när Thuresson drabbades av sjukdomen SLE.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Lehto var kurator och fanns vid Thuressons sida i sjukdomen.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Flera decennier senare är de fortfarande vänner.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
I dag är sjukdomen lugn och Thuresson har lärt sig att leva med den.
Foto: Privat
Ann-Christin Thuresson fick utslag på kroppen.
Foto: Privat
Ann-Christin Thuresson.
Foto: Privat
1 / 7

Som ung blev Ann-Christin Thuresson svårt sjuk och mötte då kuratorn Eva Lehto – flera decennier senare är de fortfarande vänner. 

Efter att den reumatiska sjukdomen SLE förde dem samman har de varit både vänner och kolleger.

– Som den människa som hon är så var det jättebra att ha en sådan kontakt, säger Thuresson.

Ann-Christin Thuresson var 21 år gammal när hon fick beskedet att hon drabbats av den reumatiska sjukdomen SLE. Hon lev så dålig att hon fick läggas in på sjukhuset, vilket Kuriren bland annat berättat om. 

Hon hade då bara några veckor kvar tills hon var färdig sjuksköterska. Beskedet hon fick var att hon inte skulle kunna slutföra skolan och att sjukvården inte var en lämplig arbetsmiljö för henne på grund av stress och hennes infektionskänslighet.

– Det var ett hårt slag då man var färdig nästan, säger Thuresson.

Sjukdomen är en oberäknelig sjukdom som drabbar hud och leder mycket men som också kan slå sig på inre organ, berättar Elisabet Svenungsson som är överläkare och professor i reumatologi. Det finns ungefär 6000-7000 patienter i Sverige och 90 procent av dem är kvinnor. 

– På något sätt måste det ha med hormoner att göra fast vi inte riktigt förstår det, eftersom det är så mycket kvinnor och många insjuknar kring eller strax efter puberteten, säger Elisabet Svenungsson. 

Isolerades i ett mörkt rum

När det var som allra värst tappade Thuresson talförmågan och blev förlamad i vissa delar av kroppen. Den nästan jämnårige kuratorn Eva Lehto jobbade på sjukhuset men fick till en början inte ha kontakt med Thuresson. I det kritiska läget låg Thuresson isolerad ensam i ett mörkt rum och fick inte lämna rummet då hennes hjärna inte tålde mycket intryck.

 – Från början fick jag inte gå in till henne. Hon var ju så jättesvårt sjuk, säger Eva Lehto.

Efter ett tag blev Thuresson sedan bättre och då hade hon daglig kontakt med kuratorn.

– Varje dag tittade jag in till henne. Försökte liksom muntra upp henne och få henne att se framåt, säger Eva Lehto.
Thuresson blev sedan bättre och kunde slutföra sina studier och vilket ledde till en lång karriär som sjuksköterska. Trots att Thuresson blev utskriven från sjukhuset så fortsatte hon att ha kontakt med Lehto. 

– Som den människa som hon är så var det jättebra att ha en sådan kontakt. Det ska nog alla ha om man blir kroniskt sjuk, säger Thuresson.

Det som började med ett samtal vid sjuka Ann-Christin Thuressons säng ledde sedan till att de blev vänner och tio år senare även kolleger.

– Tio år efter det där då fick jag jobb på reumatologen som sjuksköterska. Och då blev vi ju som kolleger, säger Thuresson.

Blev varnad – skaffa inte barn

Efter att de börjat jobba på samma mottagning höll Eva Lehto fortfarande ögonen på Thuresson för att se så att hon mådde bra. Thuresson berättar att sjukdomen kan komma i skov, så vissa perioder är bättre och vissa sämre.

Men för Lehto, som följt Thuresson under hela den tid hon varit sjuk, är sjukdomen inte alltid något som andra märker.

– Hon klagar aldrig. Alltid på ett strålande humör. Alltid go och glad. Alltid redo på jobbet, säger Eva Lehto.

När Ann-Christin Thuresson insjuknat blev hon varnad att det inte var en bra idé att skaffa barn. Då hennes skov varit så svåra skulle en graviditet kunna göra att hon skulle bli sämre igen.

– Men jag blev gravid ändå utan att jag planerat det, säger Thuresson. 

Under hela graviditeten fick hon ligga inne på sjukhuset en vecka varje månad. Detta för att de skulle kunna ha koll på henne, sjukdomen och att barnet i magen växte som det skulle.

– Och så gick det ju hur bra som helst, säger Thuresson. 

Eva Lehto: ”En vän för livet”

I dag är sjukdomen lugn och hon har lärt sig leva med den. 

– Jag jobbar fortfarande halvtid fast egentligen är jag ju pensionär, berättar hon.

Trots att Ann-Christin i dag mår mycket bättre är hon engagerad i föreningen för sjukdomen ”Riksföreningen för SLE”. Hon tycker att det är viktigt att det sprids information om att sjukdomen finns och vad den innebär till resten av samhället. Men föreningen anordnar också träffar så att de som lever med sjukdomen får träffa varandra.

– Sen har vi ju träffar också. Och får träffa varandra. Viktigt att man träffas, säger Thuresson.

Lehto jobbar inte kvar på arbetsplatsen längre, men trots att de i dag inte längre är kolleger så pratar de ofta och träffas ibland.

– En människa som jag beundrar oerhört mycket. Hon har ju lärt mig oerhört mycket om sjukdomen men också oerhört mycket hur man orkar gå vidare som bärare av en livslång sjukdom, säger Eva Lehto.

Hon fortsätter:

– Hon är verkligen en vän för livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.