SVIKTANDE FÖRTROENDE. Mona Sahlin har svårt att få förtroende. nästan varannan socialdemokratisk sympatisör misstror henne. Foto: Jocke Berglund
SVIKTANDE FÖRTROENDE. Mona Sahlin har svårt att få förtroende. nästan varannan socialdemokratisk sympatisör misstror henne. Foto: Jocke Berglund

Ann-Charlotte Marteus: Sorry, Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Grattis, Reinfeldt. Beklagar, Sahlin.
Gamla, unga, män och kvinnor - alla väljargrupper har större förtroende för statsministern än för s-ledaren.
Var fjärde "rödgrön" väljare tycker att Reinfeldt sköter sig finfint. Men nästan varannan socialdemokratisk sympatisör misstror Sahlin.
Det ser illa ut för oppositionsledaren.
Under Borelius- och tv-licens-krisen sade Fredrik Reinfeldt så här, ungefär, i en radiointervju: "I medgång, som på valnatten, blir jag kanske inte lika glad som alla andra. Men i motgång blir jag heller inte lika nedslagen som andra."
Reinfeldts sansade stil har tjänat honom väl. Han har ständigt haft ett större och bredare förtroende än sin regering. Nu ligger förtroendet för honom, enligt Demoskop, på samma nivå som månaden efter valet.
Alldeles som om alla skandaler, avgångar, a-kassetrassel och djupdykningar i väljaropinionen varit en ond dröm.
Avståndet mellan blocken minskar och stödet för moderaterna är faktiskt fem procentenheter större än på valnatten.
Fredrik Reinfeldt kan kosta på sig ett litet smygleende.

Om Reinfeldt är den klassiska skådespelaren som gömmer sig bakom sin rollmask och deklamerar från en avskärmad scen, är Mona Sahlin avantgardisten som struntar i manus, hoppar ner bland publiken och söker närkontakt.
Att vara så personlig är att be om starka reaktioner. Om reaktionerna blir positiva - succé. Men om de blir nega- tiva - ajajaj!

Lägg till detta att Sahlin är kvinna: De mejl jag får angående henne, och de kommentarer jag läser på nätet, vittnar om att Sahlinhatet är en liten folkrörelse bland vissa män. De skulle knappast hata en man med samma oidipala frenesi.
Även den ekonomiska krisen talar emot Sahlin. I kristider vill man ha trygghet. Det bekanta är tryggt. Män i slips är bekanta. Känslosamma typer i kjol - not so much.

Alla kurvor pekar nedåt för Sahlin: väljarbetyg, andelen väljare som känner stort förtroende för henne, stödet bland s-väljare, väljarstödet för partiet liksom avståndet mellan blocken.
Frågan är hur illa det kan bli utan att det börjar skälva i s-leden. Hur stor är krismedvetenheten? Hur stor är trögheten i rörelsen? Hur viktig är traditionen att socialdemokratiska ledare sitter tills de själva vill gå?
Det får framtiden utvisa.

Det grönröda samarbetet är förstås av central betydelse för Sahlins framtid. Om det - mot förmodan, måste man säga - skulle lyckas, vore det en enorm personlig framgång för henne.
Och om regeringen kliver fel i lågkonjunkturens sankmarker kan opinionsvindarna vända igen. Snabbt.
Men så länge regeringen synes sköta sitt jobb blir det svårt för Sahlin att göra inbrytningar. I dåliga tider, i skarpt läge, vill medborgarna att regeringen ska lyckas. Man sluter upp.

Men även Reinfeldt har skäl att oroa sig. Moderaterna är mer än dubbelt så stora som fp + c + kd. Kd har reducerats till en våt fläck långt under riksdagsspärren. Risken för slitningar, liksom risken för att ett av bladen i fyrklövern faller av, är överhängande.
Något måste göras inom alliansen för att ändra den dynamiken. Men vad?
Mandatperiodens andra akt utvecklar sig till en thriller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag