Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmält djurplågeri leder sällan till åtal

Djurplågeri håller på att växa till ett allt större problem i Sverige och leder sällan till åtal.
Foto: Tomas Leprince
Enligt TV4 Nyheterna läggs nio av tio polisanmälningar ned.
Foto: Olle Sporrong

Djurplågeri håller på att växa till ett allt större problem i Sverige och leder sällan till åtal.

Enligt TV4 Nyheterna läggs nio av tio polisanmälningar ned.

– Prioriteringar sker alltid hos oss och i det sammanhanget kan det vara så att vi tvingas prioritera andra brott före djurplågeri, säger Martin Svedberg, utredningschef vid polisen i Västra Götaland till kanalen.

Djurplågeri, som handlar om att man utsätter djur för vanvård, våld eller misskötsel, blev en brottskod 2012 och antalet anmälningar har sedan dess ökat.

Förra året gjordes nära 1 800 anmälningar i landet, enligt Brottsförebyggande rådet.

Under första halvåret i år gjordes 847 anmälningar, där antingen djurägaren eller utomstående misstänktes. Flera av fallen har varit brutala där till exempel katter eldats upp och hundar dränkts i sjöar.

"Måste ta djurplågeri på allvar"

Var femte timme görs en polisanmälan om djur som misstänks fara illa men trots det läggs nio av tio polisanmälningar ned, enligt TV4 Nyheterna.

– Kunskapen inom rättsväsendet kring de här frågorna är för lågt och man prioriterar inte de här anmälningarna. Här måste det till att polisen börjar ta djurplågeri på allvar, annars är risken att detta kommer att öka ännu mer, säger Linda Vonstad, ordförande Djurskyddet Sverige, till kanalen.

"Saknas vittnesuppgifter"

Enligt källor inom polisen, som TV4 Nyheterna pratat med, hamnar djurplågeri-fall långt ner på prioriteringslistan och det händer till och med att man inte gör någon utredning alls.

– När det handlar om att utomstående misshandlar exempelvis en katt eller hund så är den stora svårigheten är att det ofta saknas vittnesuppgifter. Då är det svårt att utreda, säger Martin Svedberg, utredningschef vid polisen i Västra Götaland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.