Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anmälningar om övergrepp mot barn i Gävle raderade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Anmälningar om övergrepp mot barn och unga som far illa kan ha raderats - utan åtgärd. Nu misstänker kommunen att en handläggare på socialtjänsten i Gävle har tagit bort viktig dokumentation ur myndighetens system.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Mats Collin, socialchef i Gävle.

Det var efter att en anställd på en förskola i Gävle kontaktade socialtjänsten om ett ärende där en anmälan skickats in som kommunen upptäckte att dokumenten var spårlöst försvunna ur datorsystemet.

En kontroll visade att en handläggare på socialtjänsten gått in och raderat uppgifterna. Härvan har svällt upp, och det visar sig nu att handläggaren raderat runt 150 anmälningar och ansökningar om ärenden som rör barn och unga som kommit in till socialtjänsten i Gävle.

Oklart vilka uppgifter som är borta

Det kan röra anmälningar om övergrepp mot barn eller dokumentation om det skett några insatser i aktuella fall som helt kan ha lämnats utan åtgärd eftersom dokumentationen är försvunnen. Kommunen vet inte säkert.

– Det kan man inte utesluta. Det är därför vi lägger ett fokus på att få fram uppgifterna och vilka det handlar om, säger Mats Collin, socialchef på Gävle kommun.

Varför handläggaren tagit bort uppgifterna är fortfarande ett mysterium.

– Handläggaren säger att den inte gjort det, och att det som hänt är mycket allvarligt. Men vad vi kan se är det precis det som har skett, säger Mats Collin.

Kan polisanmälas

Handläggaren är avstängd från jobbet. Mats Collin beskriver situationen som ansträngd.

– Vi har ju en dialog om vi kan få fram mer uppgifter, och i viss mån har vi ju fått det. Men det är klart att det är en ansträngd situation.

Det är heller inte helt otänkbart att det kan komma en polisanmälan om tjänstefel mot handläggaren.

– Vi ska ta beslut om det i veckan, säger Mats Collin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.