Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmälde sextrakasserier – brändes till döds i skolan

Nusrat Jahan Rafi mördades för att hon berättade. Foto: Privat
Protester på gatorna efter mordet. Foto: MAHMUD HOSSAIN OPU / AP TT NYHETSBYRÅN

Nusrat Jahan Rafi rapporterade sin rektor för sexuella trakasserier. Knappt två veckor senare blev 19-åringen från Bangladesh attackerad med fotogen som tändes på, rapporterar BBC

Nu höjs röster om behandlingen av offer för sexuella trakasserier i landet. 

Den 19-åriga eleven kom från den lilla byn Feni, cirka 15 mil söder om huvudstaden Dhaka. Hon studerade vid en så kallad madrassa, en institution för islamiska studier. 

Den 27 mars blev Nusrat Jahan Rafi enligt egen utsago inkallad på sin rektors rum. Där ska rektorn ha tafsat på henne upprepade gånger. 19-åringen tog sig loss och lyckades springa ut ur rummet innan trakasserierna eskalerade ytterligare.  

Gick till polisen 

Enligt rapporter väljer tjejer och kvinnor ofta att inte berätta om sexuella trakasserier i Bangladesh. Detta då det finns risk för repressalier och en rädsla för skam då offer inte sällan blir skuldbelagda. 

Men Nusrat Jahan Rafi valde att gå emot strömmen. Hon berättade, fick hjälp av sin familj och valde att gå till polisen och göra en anmälan.

På polisstationen filmades Nusrat Jahan Rafi när hon delgav sin berättelse. Enligt BBC visar videon en stressad och rädd 19-åring som försöker täcka sitt ansikte. En polisman hörs säga att det ”inte var någon stor grej” samtidigt som han ber henne ta bort händerna från ansiktet. Filmen läckte senare ut i lokala medier. 

Lurades upp på taket 

Rektorn greps av polisen, vilket ledde till protester. En grupp människor samlades på gatan och krävde att han skulle släppas fri – i en protest som organiserats av två manliga studenter och en lokalpolitiker. De började anklaga Nusrat Jahan Rafi och hon blev allt mer orolig för sin säkerhet.

Elva dagar senare gick 19-åringen till skolan för att skriva prov. Med sig hade hon sin bror, Mahmudul Hasan Noman.

– Jag försökte gå med in, men stoppades. Hade jag inte hindrats hade det som hände inte kunnat hända min syster, har han senare berättat, skriver BBC.

Nusrat Jahan Rafi fick gå in ensam. Väl inne blev hon upplurad på taket. En kvinnlig student sa att en vän blev misshandlad och att hon behövde hjälp. Det visade sig vara en lögn.

På taket konfronterades Nusrat Jahan Rafi av fem personer som krävde att hon skulle dra tillbaka sin anmälan mot rektorn. När hon vägrade fick hon fotogen hällt över sig. Sedan tändes det på. 

Folket kräver rättvisa efter mordet. Foto: MAHMUD HOSSAIN OPU / AP TT NYHETSBYRÅN

Skulle se ut som ett självmord 

19-åringen överlevde attacken men dog fem dagar senare av sina skador på sjukhus. Enligt polischefen var de misstänkta förövarnas plan att dödsfallet skulle se ut som ett självmord.

Men Nusrat Jahan Rafi lyckades fly. På sjukhuset kunde man konstatera att hon brännskadats svårt på 80 procent av kroppen. I ambulansen spelade hon in ett vittnesmål på sin broders telefon. 

”Läraren tafsade på mig. Jag kommer att kämpa för min rätt till mitt sista andetag”, säger hon på inspelningen, enligt BBC. Hon lyckades även identifiera några av de misstänkta gärningsmännen före sin död den 10 april. 

Sedan dess har 15 personer gripits av polisen. Två av dessa är de manliga studenterna som anordnade protesten för att släppa rektorn fri. Han sitter dock fortfarande häktad, och polismannen som filmade vittnesmålet har tagits ur tjänst och flyttats till en annan avdelning inom polisen. 

En ung kvinna håller upp en skylt i protest. Foto: MAHMUD HOSSAIN OPU / AP TT NYHETSBYRÅN

Stora protester 

Dödsfallet har uppmärksammats stort i hela Bangladesh och tusentals människor valde att besöka begravningen i Feni.

I sociala medier, på gator och torg har invånarna uttryckt sin ilska över 19-åringens död. Samtidigt är det många som inte vågar uttrycka sin ilska, i rädsla över att själva råka ut för något. 

Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina har träffat Nusrat Jahan Rafis familj och utlovat att samtliga förövare kommer att ställas inför rätta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.