Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anledningen: Därför nobbar Boris Johnson intervjuerna

Corbyn gjorde det klart att han kommer att försöka få till en andra folkomröstning om han vinner valet i debatt 20 november.
Boris Johnson anklagas för att fega ur tuffa utfrågningar, och istället bara ställa upp i morgonsoffor, under valkampanjen.
Foto: KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK / KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Boris Johnson kritiseras efter att ha vägrat ställa upp på ett flertal stora tv-intervjuer inför valet.

Både BBC:s Andrew Neil och ITV:s Julie Etchingham – som båda intervjuat Labourledaren Jeremy Corbyn – har fått blankt nej av premiärministern.

Anledningen ska vara att minimera risken för att det ska börja hoppa grodor ur Boris Johnsons egen mun, skriver MailOnline.

Boris Johnson anklagas för att undvika tuffa utfrågningar inför det brittiska valet den 12 december.

Erfarna tv-profiler som Julie Etchingham på ITV har fått nej, och Boris Johnson är den enda partiledaren som vägrat ställa upp på att intervjuas av Andrew Neil för BBC.

Under Channel 4:s stora klimatdebatt för knappt en vecka sedan representerades Boris Johnson av en isskulptur, som sakta smälte medan de andra partiledarna diskuterade klimatkrisen. Han ville inte ställa upp då heller.

Veteranens ilska: Alla ställer upp – utom Boris

Andrew Neil, en veteran inom brittisk journalistik och bland annat före detta redaktör för the Sunday Times, gick hårt åt Boris Johnson efter hans avspisning.

– Våra ledarintervjuer har varit en viktig del av BBC:s valbevakning på bästa sändningstid i decennier, sa Andrew Neil på torsdagskvällen efter att ha intervjuat Brexitpartiets Nigel Farage.

– Vi har alltid arrangerat dessa i den goda tron att partiledarna kommer delta. Och i varje val har de gjort det. Varenda en av dem. Fram till den här.

Gör bara ”mysintervjuer”

Boris Johnson har i stället dykt upp i morgonsoffor och i mindre konfrontativa intervjuer, och brittiska medier skriver att det är en valstrategi för att undvika att Boris Johnson trampar i klaveret.

Boris Johnson tar en selfie efter en intervju med Holly Willoughby och Phillip Schofield i morgonprogrammet This Morning.
Foto: BORIS JOHNSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är inte helt ogrundad rädsla, då Boris Johnson redan under partiledarkampanjen i somras beskrevs som sin egen värsta fiende. 

Bara den senaste veckan har Boris Johnsons egna ord kommit tillbaka och bitit honom i baken, då flera av hans krönikor från sena 90-talet åter hamnat på tapeten.

Kritiserade ensamstående mammor

I en krönika i den nu nedlagda Independent on Sunday skrev Johnson år 1999 att unga människor ”har ett nästan nigerianskt intresse för pengar”.

I en kolumn i The Spectator från 1995 uttryckte han sitt ogillande över att ”gifta par ska betala för ensamma kvinnors önskan att föröka sig” och att barn till ensamstående kvinnor är ”ouppfostrade, okunniga, aggressiva och utomäktenskapliga”.

Boris Johnson har själv minst ett utomäktenskapligt barn med en kvinna som uppfostrar hans barn på egen hand. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.