Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anläggning för radioaktivt avfall har brunnit ett dygn

Branden på anläggningen i Studsvik har hållit på ett dygn. Foto: Pontus Stenberg / Pontus Stenberg

Branden på anläggningen i Studsvik – som hanterar radioaktivt avfall – har härjat under ett dygn. 

Inspektörer finns på plats och gör mätningar av radioaktiviteten. 

– De mäter kontinuerligt, säger Henrik Dewoon-Thorén, räddningschef vid räddningstjänsten.

Vid 21-tiden rapporterade räddningstjänsten att läget var under kontroll men att de kommer behålla personal på plats under natten för övervakning. 

Vid 18-tiden på torsdagen fick räddningstjänsten automatlarmet om en brand i bolaget Cyclifes anläggning i Studsvik, utanför Nyköping, som hanterar radioaktivt avfall. 

Branden rapporteras ha startat i en 20 ton tung titanklump och spred sig sedan till smältverkets byggnadskonstruktion. 

Personal kommer bevaka brandplatsen under natten

Vid 21-tiden på fredagen, efter att det brunnit i över ett dygn, meddelade räddningstjänsten vid Sörmlandskusten att läget varunder kontroll. 

– Vi hardragit ned på antalet resurser på plats och kommer ha sju man som jobbar där i natt med bevakning av fastigheten så att det inte ska eskalera igen. Vi har ingen förhöjd temperatur längre utan anser oss ha branden helt under kontroll, Andreas Blomquist, insatsledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.  

Betyder det att branden är släckt? 

– Det har ju varit en brand inne i konstruktionen och dolda utrymmen så det vore kaxigt att säga att den är släckt. Därför är vi där hela natten och fram till klockan åtta på lördag morgon då vi räknar med att lämna över allt ansvar till fastighetsägaren. 

Anläggningen har brunnit under ett dygn

Räddningstjänsten kunde inte släcka med vatten eftersom det skulle skapa explosiva gaser. 

De enorma mängder pulver och sand som hade krävts för att släcka branden fanns inte tillgängligt och räddningstjänsten var tvungen att avvakta medan branden spred sig till i konstruktionen. 

Ett dygn senare brann det fortfarande.

– Vi har fortfarande personal på plats. Vi håller på att försöka bryta i taket och släcka konstruktionen, sa Henrik Dewoon-Thorén, räddningschef för Sörmlandskustens räddningstjänst, vid 18-tiden på fredagen. 

Räddningstjänstens plan: Bryta upp taket

Anläggningen hanterar bland annat radioaktivt avfall från kärnkraftverk. 

– Vi har strålskyddstekniker som är med och de ser absolut ingen förhöjd radioaktivitet i luften, på marken eller på oss. De mäter kontinuerligt, sa Henrik Dewoon-Thorén. 

Han beskrev ett komplicerat räddningsarbete som gör det svårt att sia om när branden kan vara släckt. 

– Byggnaden är hög, det har brunnit i den länge så det är inte helt säkert att gå upp på den. Så vi försöker bryta upp taket för att lätta på trycket. Vi måste bryta mellan takpapp, plåt och stenull. Och det är stenullet som det brinner i, sa Henrik Dewoon-Thorén.