Knark och vapen på fritidsgården, personal med kriminell bakgrund, äldre besökare med skyddsväst. Det fanns en diger lista med anklagelser när Botkyrka kommun i februari förra året plötsligt – och med omedelbar verkan – stängde alla ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka kommun.
I ett reportage i maj förra året kunde Expressen berätta om bakgrunden till den 40 sidor långa utredningen – men också om oenigheterna kring vad det egentligen var som fick ledande politiker att så abrupt avsluta sitt 40 år långa samarbete med studieförbundet.
Nu står ABF återigen i centrum för en lokalpolitisk infekterad konflikt i Botkyrka.

Det var i lördags, under ett fem timmar långt extrainsatt medlemsmöte, som Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin avsattes från sina poster.
Nadina Rosengren, partiets stabschef, uttalade sig i Aftonbladet under måndagen om vilka som hon anser ligger bakom den påstådda röstningskampanjen mot Botkyrkas starka kvinna.
– Det är ABF i Botkyrka/Salem som har rekryterat nya medlemmar för att avsätta Östlin.
Expressen har upprepade gånger försökt nå Nadina Rosengren för en intervju om vilka belägg hon har för sina anklagelser, och under tisdagen svarar hon bland annat följande på sms:
”Angående kriminella är det inget jag vet eller spekulerar om, det är en fråga som får ställas till partiet”.
Expressen har upprepade gånger försökt få en kommentar från både Ebba Östlin och ordföranden Jens Sjöström, men från partitoppen i kommunen har det varit locket på.
”Desperat försök att skrämma människor”
Efter helgens möte blottas interna splittringar inom Socialdemokraterna i Botkyrka, och två tydliga sidor med två vitt skilda beskrivningar av vad det är som har hänt. Socialdemokraten Katarina Berggren är ordförande för valberedningen och har varit aktiv i Socialdemokraterna sedan 80-talet. Hon och flera inom partiet som Expressen är i kontakt med menar att frågan är mycket större än att bara handla om ABF – och att Östlin röstats bort efter en längre tids kritik om bristande ledarskap, vilket framkom i en intern utredning som inleddes i december förra året och som presenterades på medlemsmötet. I utredningen ska det bland annat ha framkommit samordningssvårigheter, dåligt förankrade beslut och brister i arbetsmiljön.
– Vi har aldrig varit i den här situationen förut i Botkyrka, att förtroendet för en gruppledare prövas på det här sättet. Men att vissa inom partiet och en tjänsteman anställd av kommunen, Nadina Rosengren, försöker sätta en bild av att mötet kuppats av kriminella gör mig både förbannad och besviken, säger Katarina Berggren som Ebba Östlin efterträdde 2015 efter att Berggren suttit elva år som kommunstyrelsens ordförande.
– Anklagelserna som har kommit är svepande, och att de kommer från en kommunal tjänsteman är anmärkningsvärt, fortsätter hon. Det är ett desperat försök att skrämma människor. Vi ska inte skapa ett vi och dem.
”Har aldrig sett dem tidigare”
Expressen har pratat med tre personer med insyn, vars bild skiljer sig från Katarina Berggrens. Enligt dem fanns det personer med kriminella kopplingar bland de som röstade bort Ebba Östlin. Personerna säger att hon petades för att kommunen valde att stänga ABF:s tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar sedan det uppdagats att det förekom narkotika, skyddsvästar och gängkriminella i verksamheten, något som Expressen tidigare rapporterat om. En av personerna, som har uppdrag för partiet i Botkyrka, kallar situationen för ett ”rent falsarium”.
– Det har varit svepande anklagelser mot Östlin, kopplade till att ABF:s uppdrag avslutades, i flera månader. Då anade jag en agenda. Inspelningar från partiets kansli har läckts till medier som inte velat befatta sig med det för det har inte funnits något att anmärka på.
– På omröstningen var 179 medlemmar på plats, mindre än 30 av dem har någon erfarenhet av Östlins personliga ledarskap, säger personen.
Enligt Aftonbladets källor fanns personer med nära kopplingar till gängkriminalitet, bland annat till Vårbynätverket, på mötet där Ebba Östlin röstades bort, och ett 50-tal nya medlemmar var med och röstade. Personen med uppdrag för S i Botkyrka, som Expressen varit i kontakt med, var på plats under lördagens omröstning i Hallunda Folkets Hus.
– Ett 50-tal som dök upp hade vi aldrig sett tidigare. De har aldrig deltagit på möten eller i valrörelsen. Jag kan inte med hundra procents förvissning säga att någon av dem har kriminella kopplingar men det är människor som vi inte sett tidigare som har kopplingar till ABF och som infiltrerats av kriminella, säger personen.
– Styrelsen för S i Botkyrka hade i uppdrag att utröna om Östlin har medlemmarnas förtroende. Det fanns anklagelser men de redovisades inte. Man skapar en bild av att vi hade ett öppet demokratiskt medlemsmöte men redovisade inte konkret vad man anklagade henne för.
”Bilden används som svepsjäl”
Flera som Expressen är i kontakt med avvisar kuppanklagelserna och menar att Socialdemokraterna i Botkyrka – med sina drygt 550 medlemmar – nu är satt i en förtroendekris.
– Jag uppfattar inte alls att det skulle vara på det sättet som det nu framställs, att det är gängkriminella som infiltrerat eller tagit över. Jag uppfattar snarare att det är den bilden som används som svepsjäl för att slippa ta den kritik som framkom på mötet, säger en person med god insyn i partiet.
– Vi ser redan nu hur det här har fått spinn i olika medier och sätter en bild att vi skulle ha kapats av gängkriminella. Det är ju uppenbart att det finns några som försöker driva en sådan här linje. Det är ju också ett väldigt lätt narrativ att ha i nuläget, med tanke på situationen vi har i dagsläget med skjutningar och gängkriminalitet, säger en annan person med insyn.
Christina Zedell, som är både politiskt aktiv inom Socialdemokraterna samt ordförande för det utpekade ABF Botkyrka-Salem, tillbakavisar anklagelserna att ABF skulle ligga bakom den påstådda kuppen. Studieförbundet, menar hon, har efter att nyheten briserade fått stänga sin verksamhet i kommunen efter att medlemmar och anställda mottagit både hot och hat.

Enligt Christina Zedell kommer inflödet av nya medlemmar bland annat från en S-förening som startades inom partiet i början på förra året. Enligt uppgift var syftet att locka nya medlemmar i utsatta områden. Det rör sig om drygt 60 personer i föreningen – som enligt uppgifter består av drygt 20 nyvärvade medlemmar, resten gamla partimedlemmar – och flera av dem känner sig nu utpekade som kriminella.
– Vi gör ju inga bakgrundskontroller på nya medlemmar i partiet, men efter anklagelserna så gjorde jag en koll på de som tillkommit och jag kan inte se att det finns någon substans i uppgifterna som sprids, säger Christina Zedell.
Efter flera försök till en intervju skriver Nadina Rosengren också under tisdagen i ett sms:svar:
”Vi respekterar till fullo lördagens beslut och den fortsatta demokratiska processen”
Expressen har även sökt Botkyrka kommuns säkerhetsansvariga för en kommentar.
Vem som blir den nya kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommer att avgöras på ett årsmöte i kommunfullmäktige i mars.