Mångmiljardären vill utmana Trump – anklagas för sexism

Trump och Bloomberg var vänner – nu fiender
Mike Bloomberg.
Foto: WILLIAM T WADE JR/PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS/AVALON.RED B6

Det har trillat många lik ur Mike Bloombergs garderob den senaste veckan, från sexistiska kommentarer till nedsättande ord om bönder.

Men det är också ett tecken på att mångmiljardären nu tas på allvar i demokraternas startfält.

President Donald Trump gör det definitivt.

Och nu får Mike Bloomberg för första gången delta i tv-debatten mot konkurrenterna.

Det har på många sätt varit en tuff vecka för Mike Bloomberg, 78. Saker han sagt och gjort i det förflutna har skapat rubriker i amerikanska medier.

Som genomgången i magasinet GQ och Washington Post om hans många sexistiska kommentarer och kvinnoförnedrande kommentarer under sina många år som chef för företaget han skapade och som bär hans namn.

Ett exempel och Bloomberg-citat:

– En duktig säljare är som mannen som raggar upp kvinnor i baren med orden: ”Vill du kn---a?  Det blir många nej, men han får kn---a en hel del också.

Eller hans försvar av den aggressiva ”stoppa och visitera”-politiken han införde när han var borgmästare i New York och som främst riktades mot minoritetsgrupper som svarta och latinos.

– Det är där den riktiga brottsligheten finns, sa han vid ett tal 2015.

Protestmöte mot Mike Bloomberg i Virginia, en av delstaterna som går till val på Super Tisdagen den 3 mars.
Foto: JAMES H. WALLACE / AP / TT NYHETSBYRÅN

Annan väljarkår än Trump

Hans sexistiska kommentarer är inte värre än Donald Trumps, men Mike Bloomberg har en annan väljarkår. Det är ju demokraternas presidentkandidat han vill bli.

Han har valt en udda strategi. Mike Bloomberg har hoppat över de fyra första valen i februari och gör i stället debut på Supertisdagen den 3 mars då 14 delstater går till val.

Bloomberg är en av världens rikaste personer och har satsat mer hittills på sin valkampanj än Donald Trump gjorde 2016. Mycket läggs på tv-reklam.

Och han klättrar nu i mätningarna. Den kaotiska starten för demokraterna i Iowa och tecknen på att demokraterna långt ifrån bestämt sig vem som är deras favorit har gynnat honom.

Så konkurrenterna tar honom nu på allvar. Det märktes i helgen när många av hans konkurrenter började attackera honom.

Bernie Sanders beskyllde honom för ”rasistiska kommentarer” och Joe Biden sa så här i en intervju med NBC:

– 60 miljarder dollar kan köpa en hel del reklam, men det kan inte sudda ut det du sagt eller gjort.

Donald Trump fruktade från början just Joe Biden mest. Ukraina-affären och riksrätten - där han friades - handlade ju delvis om det.

Men på sistone har han allt oftare riktat sina twitter-attacker mot Mike Bloomberg i stället. Eller ”Mini-Mike” som presidenten kallar honom. (Bloomberg är 1,73).

Men sanningen är att Mike Bloomberg är betydligt större än Trump på många områden, inte minst ett som presidenten är känslig för: storleken på förmögenheten, framgången som affärsman.

Där vinner Bloomberg en utklassningsseger. De kommer bägge från New York, har byggt upp egna förmögenheter, men Mike Bloomberg började på egen hand, medan Trump fick mångmiljonstöd från sin pappa.

Mike Bloomberg och Donald Trump från tiden då de var två rika män från New York. Bloomberg var New Yorks borgmästare i tolv år.

Och Mike Bloomberg är i dag världens tolfte rikaste person. Donald Trump ligger betydligt längre ner på listan över världens rikaste, och anses god för bara en tjugondel av Bloomberg.

Mike Bloomberg använder det vapnet. Han vet hur man kryper under Trumps skinn och använder twitter för att själv håna och reta presidenten. Och att skämta om honom.

Som när han fick frågan om det skulle vara så hälsosamt med en presidentkampanj med två miljardärer som kämpar mot varandra.

– Vem är den andra miljardären? undrade Bloomberg.

Men Mike Bloombergs förmögenhet och förflutna kan onekligen bli en akilleshäl. Han ställde upp som republikan när han vann New Yorks borgmästarval 2001 (han skulle sitta i tolv år och senare byta parti).

Och Bernie Sanders - som för tillfället leder och ser ut att vinna även i Nevada på lördag - går ju bland annat till val på sina angrepp mot USA:s superrika. Kommer Sanders väljare att lägga sin röst på en mångmiljardär som köpt sig fram till seger om nu Bloomberg skulle dra det längsta strået?

Mike Bloomberg har hittills inte fått ställa upp i någon av tv-debatterna, men reglerna ändrades och han har just kvalat in eftersom han placerat sig så högt i flera nationella mätningar.

De ledande demokraterna på scen vid en av tv-debatterna. Nu får de sällskap av ytterligare en. Mike Bloomberg har just kvalat in sig till nästa debatt.
Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Så natten mot torsdag svensk tid så får han göra nationell debut, intill debattveteraner som Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren.

Mike Bloomberg får räkna med hårda angrepp från partikollegerna. Men belöningen om han gör bra i från sig kan bli stor. Han är med i matchen nu.


SE MER: Nagelbitare för Bernie Sanders:

22-åriga Lindsey: ”Sjukvård borde vara en mänsklig rättighet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.