Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagelserna kan kosta toppuppdrag

Foto: Roger Vikström

Anklagelserna mot Lena Sommestad kan kosta henne nya toppuppdrag.

Partiledaren Stefan Löfven vill i nuläget inte svara på frågor med anledning av påståendena om mobbning i partihögkvarteret.

- Stefan Löfven har inga kommentarer till detta, säger presschefen Fredrik Kornebäck till Expressen.se.

I höst lämnar ex-ministern Thomas Östros sitt riksdagsuppdrag - och ersätts av Lena Sommestad.

Det har redan spekulerats i att hon skulle vara aktuell för toppuppdrag som ny gruppledare eller ekonomisk-politisk talesperson.

- Men när det här kommer ut är det förmodligen kört för henne. Det blir omöjligt för Stefan Löfven att ge henne några tyngre uppdrag, säger en centralt placerad uppgiftslämnare till Expressen.se.

Så sent som för tre veckor sedan ville Lena Sommestad stoppa S-riksdagsledamoten Urban Ahlin från att bli gruppsekreterare - på grund av att han tidigare anklagats för trakasserier av en medarbetare.

Sommestad, som senare tvingades be om ursäkt för sina uttalanden, anklagas nu för samma sak.

Professor

Lena Sommestad utnämndes 2001 till professor i ekonomisk historia, och året därpå gav Göran Persson henne jobbet som Sveriges biträdande miljöminister.

När dåvarande miljöministern Kjell Larsson avgick i oktober 2002 blev Sommestad hans efterträdare. Men hennes insatser i regeringen var mediokra och 2004 blev hon av med uppdraget som departementschef.

Hennes svaga insatser i regeringen sägs också vara skälet till att valberedningen inte förde fram hennes namn som efterträdare till Mona Sahlin - trots att hon offentligt sagt att hon kandiderade.

Sommestad valdes till ordförande för S-kvinnorna i augusti förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.