Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelsen: Ukrainare deporteras till Ryssland

Drönarbilderna visar konsekvenserna av kriget i Mariupol. Inslaget är från 16 mars.
Tusentals människor i Mariupol uppges ha blivit deporterade till Ryssland.
Foto: STORY PICTURE AGENCY/ SHUTTERSTOCK
Milismän från Donetsk kontrollerar människor som försöker lämna Mariupol.
Foto: SPUTNIK/ ABACA / STELLA PICTURES

Efter hård beskjutning befinner sig hamnstaden Mariupol i en humanitär kris.

På grund av striderna och problem med internet kommer det ut lite information om vad som pågår i staden.

Nu hävdar stadsfullmäktige och borgmästare att ”tusentals invånare” har tillfångatagits och deporterats till Ryssland, skriver New York Times.

Det ryska försvarsdepartementet uppgav i torsdags att 300 personer från Mariupol kommit till Ryssland, skriver Reuters.

Efter veckor av artilleribeskjutning och bombningar flyttades striden om Mariupol in i stadens centrum under gårdagen. På lördagen har striderna fortsatt.

– Det är gatustrider i centrum. De drar åt snaran, säger Mariupols borgmästare till BBC. 

– Det är stridsfordon, artilleribeskjutning och alla slags vapen i området. Våra styrkor gör allt de kan för att hålla sina positioner i staden, men fiendens styrkor är större än våra, tyvärr.

Bilder visar hur stadens teater raserades efter en attack i onsdags och det är oklart hur många människor som befann sig där, samt hur många som kan ha skadats eller omkommit. Enligt tidigare ukrainska uppgifter fanns runt 1 300 personer i ett skyddsrum under teatern – varav 130 personer ska ha räddats enligt den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj.

På fredagseftermiddagen kom besked om att en person skadats svårt, men att ingen dödats i attacken, rapporterade AFP och Reuters. President Volodymyr Zelenskyj sade under lördagen att det inte finns någon information om dödsfall.

Inga bekräftade siffror

Hundratusentals människor beräknas fortfarande finnas i Mariupol, medan borgmästaren sagt att omkring 40 000 personer kunnat ta sig därifrån de senaste fem dagarna, skriver BBC.

Nu kommer nya anklagelser kring vad de ryska styrkorna gör med stadens civilbefolkning. 

Enligt borgmästaren och stadsfullmäktige har invånare i staden tagits till fånga och skickats vidare till ”avlägsna städer i Ryssland”. Man uppger att det rör sig om omkring 4 000 personer.

”Ockupanterna flyttade olagligen människor från Livoberezhnyidistriktet (som är under rysk kontroll reds. anm.) och skyddsrum i idrottsanläggningen, där mer än tusen personer (mest kvinnor och barn) gömde sig för det ständiga bombandet”, skriver stadsfullmäktige i ett uttalande.

Därifrån ska de ha förts till ryska Taganrog, säger borgmästaren Vadym Boitjenkos medarbetare Pyotr Andryutjenko till NY Times, och han hävdar vidare att de blivit fråntagna sina pass. Taganrog är en närliggande stad på andra sidan den ryska gränsen.

– Det är svårt att föreställa sig att människor, i det 21:a århundradet, kan tvångsdeporteras till ett annat land, säger Mariupols borgmästare Vadym Boitjenko.

Uppgifterna om bortförandet har hittills inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har 7 800 personer ”uttryckt sin önskan om att fly till Ryssland” det senaste dygnet.

I torsdags sa det ryska försvarsministeriet att 300 personer från Mariupol kommit till Ryssland, skriver Reuters med hänvisning till ryska Interfax.

Ukrainska soldaten om att möta ryska armén

Den ukrainska majoren blev förvånad över bristerna hos den ryska armén: ”Bäst före-datumet på deras mat gick ut för flera år sedan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.