Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelsen: Tusentals tvingas till ryskt område

Darina Rusanova tog sig till Lviv med sin familj.
Människor bussas till ryskkontrollerat område, enligt anklagelserna. Därifrån uppges de ofta skickas vidare till Ryssland. Bilden föreställer evakuering från staden Zaporizjzja och har ingen direkt koppling till artikeln.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT
Ukrainska flyktingar i Taganrog i Ryssland. Härifrån har många skickats vidare till avlägsna delar av Ryssland, enligt uppgifterna.
Foto: VASILY DERYUGIN / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS IMAGES

Ukraina anklagar återigen Ryssland för att deportera ukrainare till Ryssland och ryskkontrollerade områden.

Enligt vice premiärministern Iryna Veresjtjuk handlar det om så många som 40 000 personer som förflyttats.

– Vi togs alla med våld, säger en flykting från Mariupol som nu befinner sig i Ryssland, till BBC.

140 000 personer har kommit undan bomberna i Mariupol. 170 000 finns kvar, uppger stadsfullmäktige i den näst intill totalförstörda hamnstaden vid Svarta havet. 

Siffrorna, liksom hur många av de flyende som hamnat i klorna på de ryska styrkorna, har inte kunnat bekräftas av oberoende källor. Men på söndagen uppgav Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk att så många som 40 000 ukrainare flyttats till ryskkontrollerat område, utan någon som helst koordination med de ukrainska myndigheterna. Samtidigt säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att 2 000 barn ”stulits” från Mariupol.

– Exakt var de är vet vi inte. De kan vara med eller utan sina föräldrar. Det är en katastrof, sa Zelenskyj i en intervju med ryska journalister.

Mariupols vice borgmästare Serhij Orlov beskriver hur en deportation kan gå till:

– Ryska soldater öppnar ett bombskydd och säger till människorna: 'Ni har fem minuter på er att evakuera i den riktningen. Bara gå, fem, eller tre eller sju kilometer så kommer bussar att föra dig till temporärt kontrollerat (av Ryssland) territorium. Om du inte går kommer huset att bombas inom en timme'.

Flyktingläger öster om Mariupol – påminner om Tjetjenien

Satellitbilder från Maxar technologies visar hur Ryssland byggt upp ett flyktingläger i den ryskkontrollerade staden Bezimenne, öster om Mariupol nära gränsen till Ryssland, där uppemot 5 000 flyktingar beräknas få plats. Lägret får bedömare att dra paralleller till krigen i Tjetjenien, då liknande läger byggdes upp och tusentals människor utsattes för brutala förhör och många försvann. Andra flyktingar befinner sig i Taganrog, men rapporter i rysk media gör gällande att hundratals skickats vidare med tåg 100 mil norrut, till Jaroslavl och Rjazan. Enligt ukrainska försvarsdepartementet skickas andra ännu längre bort, till Rysslands allra östligaste platser som ön Sachalin, utanför Sibiriens östkust.

”Efter att ha passerat filtreringslägren skickas ukrainare vidare till ekonomiskt utsatta områden av Ryssland. Ett antal nordliga regioner kallas för slutdestinationer, särskilt Sachalin. Där 'erbjuds' ukrainare anställningar genom en arbetsförmedling. De som accepterar får dokument med förbud att lämna Ryssland de kommande två åren”, skriver departementet på Facebook enligt BBC. 

En pro-rysk separatist säger till CNN att man ”evakuerar” omkring 1 700 ukrainare till Ryssland dagligen, men Ryssland förnekar att några förflyttningar till Ryssland sker med tvång.

”Putins privata armé” påstås vara i Ukraina

”Agerar utanför lagen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.