Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagelsen mot Trump efter samtalet med astronauten

Se president Trumps gest mot Jessica Meir och avgör själv.
Svensk-amerikanska Jessica Meir, till vänster, och Christina Koch på Internationella Rymdstationen.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump anklagas för att ha pekat fingret åt svenskamerikanska astronauten Jessica Meir.

Under ett telefonsamtal med Meir och hennes kollega Christina Koch gratulerade Trump dem för att ha utfört ”den första kvinnliga rymdpromenaden” – vilket inte stämmer.

När Meir klargjorde för president Trump att han sagt fel – de gick den första helt kvinnliga rymdpromenaden – förde Trump ett långfinger över pannan.

 – Jag såg på en gång att han gjorde det med mening, säger kroppsspråksexperten Patti Wood till DailyMail.com. 

Donald Trumps långfinger flög upp i pannan efter att Jessica Meir påpekade att han sagt fel.

Det fick flera personer, däribland anti-vapen aktivisten Shannon Watts, att anklaga presidenten för att peka finger åt Meir.

”När han blir milt tillrättavisad av en av astronauterna om att andra kvinnor har gått rymdpromenader, använder Donald Trump sitt mittenfinger för att ”fixa” håret. Hur är det här ens på riktigt?”, skriver Shannon Watts till sin följarskara på drygt en halv milljon.

Flera andra har också reagerat på sociala medier. 

https://twitter.com/shannonrwatts/status/1186115176908517376

”Strategiskt och passivt aggressivt”

Kroppsspråksexperten Patti Wood säger det är tydligt att Trump menar att ge långfingret.

Handrörelsen kommer omedelbart efter att Meir rättat presidenten, och att det syns på hans ansiktsuttryck att han är ”irriterad”, förklarar hon.

– Hans slow motion-rörelse visar att det är en strategiskt, passivt aggressivt beteende, säger Patti Wood till DailyMail.com.

Experten: ”Han njuter av det”

Hon påpekar att det är tydligt att han varken kliar sig i pannan eller försöker fixa till frisyren med sitt långfinger.

– Han är också väldigt väldigt noga med att inte rufsa till sitt hår, vilket är en annan anledning till varför jag vet att det var med mening, snarare än en undermedveten reaktion.

– Det är ett beteende som det är mer troligt att vi ser hos ett barn eller en tonåring när de låtsas som att de gör något annat. Han ler också med ”dupers delight” [när en lögnare kommit undan med något] när han är klar, vilket visar att han njuter av att göra det!

Donald Trump verkar ge Omarosa Manigault långfingret i februari 2017...Foto: C-Span
... och på G7-möte i Italien i maj samma år.

Det är inte första gången Donald Trump gör samma handrörelse med erigerat finger mot meningsmotståndare.

Han har tidigare riktat ett diskret långfinger vid pannan under G7 mötet 2017, och mot sin före detta rådgivare Omarosa Manigault som skrivit en kritisk bok om sin tid i Vita huset.

Första svenska kvinnan i rymden

Astronautduon Meir och Koch har hyllats världen över för sin historiska bedrift när de förra veckan genomförde den första helt kvinnliga rymdpromenaden.

Meir kom till Internationella rymdstationen (ISS) den 26 september, och ska stanna i över ett halvår för att bland annat genomföra vetenskapliga experiment.

Hennes mamma är från Sverige och hennes pappa från Israel. Hon är den första kvinna med svenskt medborgarskap som befinner sig i rymden.

Meir berättar om rymdpromenaden:

Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir breättar om sin rymdpromenad - ”Oförglömligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.