Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förre ärkebiskopen KG Hammar.
Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Sven Hirdman, tidigare statssekreterare i försvarsdepartementet, krigsmaterielinspektör och ambassadör i Ryssland.
Foto: FRANKIE FOUGANTHIN / WIKIMEDIA COMMONS
Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Frivärld och debattör i säkerhetsfrågor.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

En het debatt flammar upp när uppstickaren Folk och Fred ordnar en konferens för att konkurrera med väletablerade Folk och Försvar.

Deltagare i mötet som Gudrun Schyman, KG Hammar och Sven Hirdman kallas i en debattartikel i SvD ”nyttiga idioter” som går Rysslands ärenden.

– Det känns inte ovanligt, vi i fredsrörelsen brukar kallas Putinlakejer, säger tidigare ärkebiskopen KG Hammar.

Förbundet Folk och Försvars årliga rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen är en institution i svensk försvars- och säkerhetsdebatt. I år är mötet digitalt – och får för första gången konkurrens.

Det nya nätverket Folk och Fred ordnar samtidigt ett möte med fokus på nedrustning och motstånd mot västalliansen Nato. Försvarsdebattören Patrik Oksanen anklagar personer bakom den nya gruppen för att vara ”svenska Kremlvänner” och prominenta talare på mötet för att ”låna ut sina namn till Kreml”.

Svar på tal

”Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar och Janine O’Keeffe gör sig till nyttiga idioter för Kremls försök att störa Folk och Försvars rikskonferens”, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 

De fyra utpekade ger svar på tal i SvD och anklagar Oksanen för debattknepet ”guilt by association”, alltså för att inte bemöta sakargumenten utan misstänkliggöra personer för att de har samröre med andra man inte gillar. De skriver att deras drivkraft är ”folkrörelseperspektivet”. 

– Det känns inte ovanligt att bli kallade nyttiga idioter. Fredsrörelsen och folk som inte accepterar den otroliga svartmålningen av Ryssland och kampanjen för Nato brukar kallas Putinlakejer, till och med av försvarsministern, säger tidigare ärkebiskopen KG Hammar.

– Det pågår en glidning mot upprustning av det svenska försvaret och Natomedlemskap. Det anses vara självklart att man är Putinlakej om man parerar och säger att det är bättre för freden med vänskapliga relationer med Ryssland, säger han.

Upprörd över anklagelserna

Sven Hirdman, tidigare statssekreterare i försvarsdepartementet, krigsmaterielinspektör och ambassadör i Ryssland, är upprörd över anklagelserna i artikeln.

– Jag är ordentligt förbannad. Det är obehagligt och skamligt, man debatterar inte åsikter utan anklagar personer för att de varit på middag, konferens eller seminarium med personer man inte tycker om. Det är McCarthyism, det är metoder som Sovjet och Stasi använde, säger Sven Hirdman.

– Det är förfärligt med den polariserande debatten i Sverige. Det är en svartvit bild där Ryssland står för allt ont och USA för allt gott, säger han – och förklarar i sitt tal på konferensen att ”Ryssland och USA är lika medskyldiga” till den höga spänningen i Nordeuropa.

Också Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, tillbakavisar anklagelserna.

”Låg debattnivå”

– Det är beklagansvärt att vi inte kan ha en sakdebatt om de här frågorna. Att vi inte kan ifrågasätta militariseringen av den svenska säkerhetspolitiken utan att anklagas för att gå Putins ärenden. Det är en låg debattnivå, säger hon.

Enligt Patrik Oksanen finns talare på mötet som varit aktiva i ryska frontorganisationer. Han tycker att det är ”förvånande” att personer som Hammar, Hirdman, Schyman och klimataktivisten Janine O’Keeffe från Greta Thunbergs organisation Fridays for Future deltar i denna ”trollkonferens”.  

– Det är ett fritt land. Man bestämmer själv med vem man står på scen och deltar. Men handlingar får konsekvenser, de lämnar den respektabla delen av debatten om de deltar i det här, säger Patrik Oksanen, senior fellow på tankesmedjan Frivärld och debattör i säkerhetsfrågor.

Sovjetkontrollerad fredsrörelse

– Den sovjetiska underrättelsetjänsten infiltrerade och påverkade fredsrörelsen under kalla kriget. Det är en sovjetisk/rysk tradition i informationskriget att skapa organisationer med namn som är snarlika andras, säger han.

Världsfredsrådet var en internationell organisation kontrollerad av Sovjetunionen som bland annat tog initiativ till Stockholmsappellen 1950 mot atomvapen och upprustning. Sven Hirdman nämner den appellen men säger att Folk och Freds konferens inte har något med Ryssland att göra.

– Bara för att Sovjetunionen för 50 år sedan höll på med sådant här betyder det inte att ryska säkerhetstjänsten står bakom dagens möte. Jag har ingen information om att den här konferensen på något sätt skulle vara inspirerad av ryska intressen. Jag står för vad jag säger och har länge drivit min linje, säger han och påpekar att han är för ett starkt svenskt försvar till skillnad från flera andra som deltar i konferensen.

Konkurrerande försvarsorganisationer

Folk och Försvar

Centralförbundet Folk och Försvar bildades 1940 för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar. Medlemmar är organisationer.

Sedan 1946 anordnar förbundet en rikskonferens i fjällmiljö. Den hålls sedan 1993 på Högfjällshotellet i Sälen.

Rikskonferensen är ett centralt forum för svensk säkerhets- och förvarsdebatt.


Folk och Fred

Nätverket Folk och Fred bildades i april 2020 i syfte att anordna årliga möten i Sälen i samband med Folk och Försvars konferenser. 

Det är ett nätverk för individer och organisationer, som också ska ägna sig åt folkbildning och aktioner.

Bland parollerna märks ”Stoppa den militära upprustningen!” och ”Förvara alliansfriheten!”. Samt ”Fred på Jorden och Fred med Jorden!”

Kim Jong-Un: Nordkorea utvecklar nya vapen

Landet stärker sin kärnvapenarsenal – några nästan klara för testning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.